- Ο νέος γραμματέας του Σύριζα, Σταύρος Καραβασίλης, στα Νέα της Λέσβου
Ήταν υποψήφιος Βουλευτής στη Χίο με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 έχοντας ενταχθεί το 2012, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, κατάγεται όμως από τον Σκουτάρο, παρότι ως φοιτητής και εκπαιδευτικός αναπτύσσοντας και συνδικαλιστική δράση βρέθηκε μακριά από τον τόπο του.
Στα 38 του χρόνια σήμερα ο Σταύρος Καραβασίλης εξελέγη πριν από λίγες ημέρες Συντονιστής Γραμματέας της Νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου και η ανάδειξή του έρχεται να ενισχύσει τη διεύρυνση που επιδιώκει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δείχνοντας πως δεν είναι επιδερμική. Πολύ, δε, περισσότερο ότι ΔΕΝ προβλέπει δύο ταχύτητες μελών και στελεχών, τους παλιούς και τους νέους, όπως τουλάχιστον φαίνεται από την τοποθέτηση του νέου Συντονιστή!
Παντρεμένος και πατέρας δυο παιδιών, με σπουδές Τηλεπληροφορικής & Διοίκησης και δεύτερο πτυχίο στην Κοινωνική Ανθρωπολογία και Ιστορία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μεταπτυχιακές σπουδές στην Εκπαίδευση Ενηλίκων – ΕΑΠ αυτή την περίοδο – ο νέος Συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο δεύτερο μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με θέμα Κρίση και Ιστορική Αλλαγή.
Σήμερα ο κ. Καραβασίλης συστήνεται από τα “Νέα της Λέσβου” στα οποία δίνει την πρώτη του συνέντευξη και αναμένεται να συζητηθεί, καθώς ο λόγος του έχει περιεχόμενο και ουσία.
Μιλώντας για το προσφυγικό βάζει στο τραπέζι δυο αριθμούς, πριν και μετά τις 7 Ιουλίου (εκλογές) ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, ενώ προχωρά ένα βήμα πιο μπροστά κατακεραυνώνοντας ειδικά τον Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη για τη στάση του, βάζοντας όμως μέσα και τον Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, χωρίς ωστόσο την παραμικρή αναφορά στον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο.
Αναφερόμενος στο εγχείρημα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Καραβασίλης δίνει ιστορικές διαστάσεις, σπεύδοντας να διευκρινίσει πως το κόμμα του ούτε θέλει, και ούτε μπορεί να γίνει το νέο ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας όμως ότι το κοινό του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κάποιο προλεταριάτο!
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗ ΣΑΜΙΩΤΗ
-Κύριε Καραβασίλη, είστε ένας νέος άνθρωπος κι εδώ και λίγες μέρες στη θέση του Συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου. Καταρχάς να ρωτήσω γιατί έγινε τώρα αυτή η αλλαγή εφόσον την άνοιξη λήγει ούτως ή άλλως η θητεία των μελών του Οργάνου;
«Η επιλογή του νέου συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής έγινε μέσω προγραμματισμένων διαδικασιών διαβούλευσης και συζήτησης των μελών του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, η οποία είχε δρομολογηθεί εδώ και αρκετούς μήνες. Στο πλαίσιο της ανανέωσης και της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί μας έγινε και η πρόταση για τον νέο συντονιστή, η οποία και ψηφίστηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής που συμμετείχαν στη διαδικασία».
-Νέος και λιγότερο προβεβλημένος από τα στελέχη που βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ από τα δύσκολα χρόνια της μοναχικής πορείας του Συνασπισμού, αισθάνεστε να σας επισκιάζει αυτό;
«Η ενασχόλησή μου με την πολιτική και τα κοινά δεν είναι κάτι το νέο για εμένα. Από τα φοιτητικά μου χρόνια ήμουν πάντα πολιτικά ενεργός και προσπαθούσα πάντα να συνεισφέρω, ανεξάρτητα από τη θέση την οποία βρισκόμουν. Σε καμία περίπτωση δεν τίθεται ζήτημα επισκίασης, καθώς η ομόφωνη πρόταση των συντρόφων για την θέση του συντονιστή εντάσσεται στην πολιτική ανάδειξης νέων στελεχών στο ΣΥΡΙΖΑ και στην προσπάθεια της ανασυγκρότησης και διεύρυνσής του».
-Στο κόμμα σας βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για τη διεύρυνση, η οποία ουσιαστικά θα διαμορφώσει το νέο πλαίσιο στο Συνέδριο. Δεδομένων των συμβιβασμών του τρίτου μνημονίου και της διεύρυνσης που ακολουθεί τώρα, να υποθέσω πως ιδεολογικά ο νέος ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εκφράσει περισσότερο τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ παρά να ενώσει δυνάμεις της Αριστεράς και το ανένταχτο κομμάτι του χώρου;
«Το μεγάλο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για τη διεύρυνση έχει ιστορικές διαστάσεις, τόσο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η προσπάθεια αντιστοίχισης των εκλογικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ με την οργανωτική του υπόσταση, δεν μπορεί να εκφραστεί ιδεολογικά με όρους του παρελθόντος, με αυθαίρετες ταυτίσεις με κόμματα άλλων εποχών, καθώς βρισκόμαστε σε ένα εντελώς διαφορετικό πλαίσιο. Τα τελευταία χρόνια κοινωνικές, οικονομικές αλλά και τεχνολογικές εξελίξεις αλλάζουν όλα τα δεδομένα με τα οποία μέχρι τώρα οι κοινωνίες λειτουργούσαν και μέσω αυτών τα πολιτικά κόμματα. Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης δεν μπορούμε να απαντάμε με όρους της Βιομηχανικής Επανάστασης. Το κοινό που απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κάποιο προλεταριάτο αλλά ένα νέο συλλογικό υποκείμενο, στο οποίο ανήκουν χιλιάδες νέες/οι εργαζόμενοι, με υψηλή μόρφωση αλλά χαμηλά αμειβόμενοι με επισφαλείς εργασίες, είτε χωρίς εργασία. Αυτό πρέπει να είναι και το κοινό της ανατροπής και της αλλαγής για όλη την Ευρώπη. Η σύγχρονη Αριστερά του 21ο αιώνα ούτε θέλει να γίνει ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε και μπορεί. Πρέπει και οφείλουμε να είμαστε η Αριστερά της εποχής μας».
-Το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Ν.Δ. σας κατηγορούσε όταν ήσασταν Κυβέρνηση ότι το δημιουργήσατε με τις λογικές των ανοιχτών συνόρων. Ωστόσο και η νέα Κυβέρνηση αδυνατεί να το διαχειριστεί. Τελικά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, ποια είναι ώστε να αποφευχθούν και πιθανές κοινωνικές εντάσεις όταν σε μια πόλη με 30.000 κατοίκους μόνιμο πληθυσμό προστίθενται πάνω από 20.000 αλλοδαποί;
«Την 7η Ιουλίου, την μέρα της εκλογικής νίκης της ΝΔ, το ΚΥΤ της Μόριας αριθμούσε 5.678 πρόσφυγες – μετανάστες. Υπήρχε Υπουργείο Μετανάστευσης (το οποίο καταργήθηκε και μετατράπηκε σε γραμματεία) όπου είχε έτοιμο πρόγραμμα αποσυμφόρησης των νησιών, με την ταυτόχρονη δημιουργία ανοιχτών δομών σε όλη την επικράτεια, ώστε να γίνεται γεωγραφική κατανομή. Ένα πρόγραμμα που κρατούσε σε χαμηλά επίπεδα τους αριθμούς στα νησιά και σε ένα βαθμό το ζήτημα του προσφυγικού διαχειρίσιμο. Επίσης, είχε εγκριθεί και ετοιμαστεί πρόγραμμα αναβάθμισης των υπαρχουσών υποδομών με χρηματοδότηση Ε.Ε. 42 εκατ. ευρώ, το οποίο τώρα αγνοείται η τύχη του. Μόλις μέσα σε λίγους μήνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη εγκαταλείπει κάθε προσπάθεια αποσυμφόρησης, ανακοινώνει νέα κέντρα – φυλακές χωρίς να συναινεί καμία τοπική κοινωνία και μετατρέπει να νησιά μας σε φυλακές ψυχών, με αριθμούς πρωτόγνωρους. Εκτίμησή μου είναι ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής κρίσης. 19.000 ο πληθυσμός στη Μόρια, από αυτούς 5.000 παιδιά και οι 15.000 κοιμούνται μέσα στις ελιές. Πρέπει να προχωρήσει η αποσυμφόρηση άμεσα, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για να συνεχίσουν τους ερασιτεχνισμούς τους. Δυστυχώς οι κάτοικοι των νησιών αλλά και οι πρόσφυγες θα πληρώσουμε τις ψεύτικες εθνικό-πατριωτικές κορώνες της ΝΔ και των στελεχών της, που φάνηκαν χρήσιμες μόνο για να προσελκύσουν ψήφους από την άκρα-δεξιά, να διχάσουν τον κόσμο και να στοχοποιήσουν πολιτικούς τους αντιπάλους».
-Είναι ένα εργαλείο το προσφυγικό, στα χέρια του Ερντογάν και πόσο πιο ευάλωτα γίνονται από αυτό τα νησιά;
«Η διαχείριση των ελληνοτουρκικών από την κυβέρνηση έχει βασιστεί μέχρι στιγμής σε μία λανθασμένη πολιτική κατευνασμού, που συνοψίστηκε στην εκτίμηση ότι δήθεν υπάρχει μία λεπτή γραμμή ανάμεσα στο προσφυγικό από τη μία και το Αιγαίο/Κυπριακό/Συριακό από την άλλη και, άρα, πρέπει ως χώρα να κρατήσουμε μία ισορροπία στην κριτική μας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, προκειμένου να υπάρξει μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Εδώ από τη Μυτιλήνη μπορούμε να αντιληφθούμε εκ του αποτελέσματος, όσον αφορά τις προσφυγικές ροές, τις αστοχίες της κυβέρνησης. Τα νησιά μας προφανώς και είναι ευάλωτα, για γεωπολιτικούς λόγους και προφανώς και το προσφυγικό έχει γεωπολιτικές διαστάσεις. Δυστυχώς όμως, υπάρχει δυσκολία να το αντιληφθεί και να το ομολογήσει η παρούσα κυβέρνηση».
-Μου κάνει εντύπωση, πάντως, πως μέχρι τώρα η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στους κυβερνώντες για το μεταναστευτικό είναι αρκετά χλιαρή. Παρεμβαίνετε (ως κόμμα εννοώ) συνεχώς για τα αγροτικά, ενώ δείχνετε να συναινείτε για το μεταναστευτικό, με εξαίρεση φυσικά τα κλειστά κέντρα.
«Οι παρεμβάσεις είναι συνεχείς για όλα τα ζητήματα που απασχολούν το νησί μας. Η Νομαρχιακή Επιτροπή και ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει πολλές παρεμβάσεις εντός και εκτός βουλής, για το ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού. Είχαμε προειδοποιήσει από τον περασμένο Σεπτέμβρη για το σημερινό αδιέξοδο για το συγκεκριμένο ζήτημα. Δυστυχώς δεν υπήρξε καμία αλλαγή στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης. Η κριτική μας και οι παρεμβάσεις μας βασίζονται σε αντικειμενικά πολιτικά επιχειρήματα και όχι σε fake news, όχι σε κηρύγματα μίσους και μισαλλοδοξίας».
-Τους χειρισμούς των Δημάρχων της Λέσβου και του Περιφερειάρχη πώς τους σχολιάζετε;
«Πραγματικά δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω. Πιστεύω όμως ότι ο κ. Μουτζούρης είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, πολιτικής απάτης για το ζήτημα του προσφυγικού. Καταρχήν είναι ένας από τους «νέους» πολιτικούς παράγοντες ο οποίος υιοθέτησε ένα ακραίο και διχαστικό λεξιλόγιο για να εκφράζει τις θέσεις τους. Επένδυσε πολιτικά στο διχαστικό λόγο, πούλησε ψεύτικες ελπίδες για επιστροφή σε κανονικότητες, εννοούσε την κανονικότητα των 20.000 μεταναστών και όχι των 5.000 που ήταν προεκλογικά, και τώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο συνεχίζοντας μέσω ενός ανερμάτιστου πολιτικού λόγου να προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ο κ. Κύτελης, θα έλεγα, κινήθηκε σε αντίστοιχο πλαίσιο. Εμείς ασκούμε την κριτική μας, αλλά αυτός που θα τους κρίνει τελικά θα είναι οι ίδιοι οι ψηφοφόροι τους, για το αν κράτησαν τον πολιτικό τους λόγο και ήταν συνεπείς με τις προεκλογικές τους εξαγγελίες».
-Η Κυβέρνηση δηλώνει σε κάθε τόνο πως ξεμπλοκάρει τις επενδύσεις και αλλάζει το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα. Έχει μετανιώσει ο ΣΥΡΙΖΑ για όσα δεν προχώρησαν επί των ημερών του;
«Το προεκλογικό αφήγημα της ΝΔ για δήθεν ανάπτυξη στο 4% και επενδυτική έκρηξη, μέρα με τη μέρα έχει αρχίσει και ξηλώνεται. Οι προσδοκίες για ανάπτυξη συνεχώς θα γίνονται λιγότερες, καθώς διαψεύδονται από την σκληρή πραγματικότητα των αριθμών. Η ανάπτυξη αφορά μόνο τους φίλους και το περιβάλλον της κυβέρνησης, καθώς τελικά δεν είναι για όλους, αλλά για λίγους. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εφαρμόσει μια κοινωνική πολιτική, μέσα σε ένα πολύ δύσκολο καθεστώς επιτροπείας και να δημιουργήσει για πρώτη φορά ένα κοινωνικό δίχτυ για τους πιο αδύναμους. Δυστυχώς, βλέπουμε πως έχει ξεκινήσει η επιστροφή στα παλιά».
-Κάνοντας την αυτοκριτική, ως ΣΥΡΙΖΑ, για την ήττα στις εκλογές του Ιουλίου, τι θα λέγατε;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ με τις αδυναμίες και τις πολιτικές του επιλογές, κατάφερε την σταθεροποίηση της οικονομίας, τη μείωση της ανεργίας, την διάσωση των δημόσιων συστημάτων εκπαίδευσης και υγείας. Σε μικρό ή μεγάλο βαθμό κατάφερε να οδηγήσει σε μια άλλη κατεύθυνση τη χώρα. Αυτό που δεν κατάφερε ήταν να κερδίσει τη μάχη της διαφθοράς και των συστημικών ΜΜΕ. Προσπάθησε, αλλά δεν τα κατάφερε. Επίσης, και αυτός ήταν ένας από τους λόγους που δεν κατάφερε να γνωστοποιήσει στο βαθμό που έπρεπε το έργο του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα νησιά μας η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου».
-Είναι προφανές ότι το κόμμα σας κάνει ένα νέο ξεκίνημα με στόχο την επόμενη τετραετία. Πιστεύετε ότι οι συνθήκες στη Μεσόγειο και γενικότερα το ευρωπαϊκό περιβάλλον, σε μια μεταμνημονιακή Ελλάδα, ευνοούν ένα κόμμα της Αριστεράς που διαμορφώνει μια νέα ταυτότητα προς το κέντρο ή μήπως ευνοούν τη δεξιά πτέρυγα, που έχοντας συσπειρώσει από τα δεξιά της, τώρα ανοίγεται και στο κέντρο, όπως φαίνεται και από τις υπουργοποιήσεις;
«Η ΝΔ με τις νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές της επιλογές σε πρόσωπα και πολιτικές έχει ένα καθαρό πολιτικό στίγμα, που ταυτίζεται με την γενικότερη άνοδο των εθνικιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο από τους ομογάλακτούς του από τις χώρες του Βίσεγκραντ Όρμπαν κτλ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο αριστερό ευρωπαϊκό κόμμα. Το εκλογικό του ποσοστό στις τελευταίες εκλογές του δίνει την δυνατότητα να εκφράσει πολιτικά τη μεγάλη αριστερή δημοκρατική παράταξη της χώρας και να συνεχίσει να αποτελεί παράδειγμα για τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης. Γι’ αυτό πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική συμμαχία, με την επιτυχία του συνεδρίου μας την άνοιξη του 2020, ώστε να προσχωρήσουμε ανοίγοντας για ακόμη μια φορά νέους δρόμους. Ο κόσμος που τοποθετείται στο δημοκρατικό χώρο από το κέντρο έως την Αριστερά δεν έχει να περιμένει τίποτα από Μητσοτάκηδες, Άδωνι, Βορίδη κτλ., έχει όμως την απαίτηση ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει απαντήσεις και να πετύχει στην διεύρυνσή του».
-Σας ανησυχεί η ψήφος των ομογενών; Έχουν λέτε μεγαλύτερους δεσμούς με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ ή τώρα με το μετασχηματισμό σας πλησιάζοντας στο ΠΑΣΟΚ θεωρείτε πως θα έχετε προνομιακή θέση έναντι της Ν.Δ. στο νέο περιβάλλον;
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσέγγισε το ζήτημα με μικροπολιτικές διαστάσεις, αλλά με στάση ευθύνης, που δεν είπε όχι σε όλα, όπως έκανε η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση, αλλά ως κυβέρνηση άνοιξε τον δρόμο επίλυσης του θέματος συγκροτώντας επιτροπή που κατέληξε σε προτάσεις και ως αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση νόμου για την ψήφο των ομογενών».
-Κλείνοντας, θέλω να μας πείτε δυο λόγια για το ποια φιλοδοξείτε να είναι η δική σας σφραγίδα στο κόμμα από τη νέα θέση;
«Αν υπάρχει φιλοδοξία, είναι συλλογική και όχι προσωπική. Η επιτυχία του μεγάλου ιστορικού εγχειρήματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο ουσιαστικός προσυνεδριακός διάλογος και η δυναμική επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία είναι ο στόχος όλων των μελών, παλιών και νέων».
-Σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη.
«Και εγώ για τη δυνατότητα να απευθυνθώ στους αναγνώστες σας».