Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

Στο 1,20€ το πετρέλαιο θέρμανσης!

“Ταβάνι” έχουν πιάσει οι τιμές στα καύσιμα στα νησιά μας και ακόμη δεν έχει ξεκινήσει ο χειμώνας που σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών θα είναι βαρύς και δύσκολος από κάθε άποψη. Χθες ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με αυξημένη τιμή κατά 50% σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο, αφού πωλείται προς 1,193 ευρώ το λίτρο (μέση τιμή), ενώ τον Οκτώβριο του 2020 η μέση τιμή ήταν 0,80 ευρώ. Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση στη γειτονική μας Λήμνο, όπου οι λιανικές τιμές ξεπερνούν το 1,30 ευρώ, αναγκάζοντας τους καταναλωτές να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ζεσταθούν.

Μέχρι χθες είχαν προμηθευτεί πετρέλαιο μόλις 5 πρατήρια υγρών καυσίμων της Λέσβου, αφού οι παραγγελίες είναι ελάχιστες λόγω της τσουχτερής τιμής. Η χαμηλότερη τιμή πώλησης είναι 1,159 ευρώ το λίτρο και η υψηλότερη 1,220 ευρώ. Εξ ου και η μέση τιμή που διαμορφώθηκε στο 1,193 ευρώ το λίτρο.

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Ν. Λέσβου, Νίκος Βελετάκης, «οι παραγγελίες είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού γιατί ακόμη είναι νωρίς και επειδή κάποιοι είχαν προμηθευτεί πετρέλαιο στο κλείσιμο της περσινής περιόδου. Φυσικά οι φετινές τιμές είναι αυξημένες σε μεγάλο ποσοστό και αυτό είναι κάτι που φαινόταν ότι θα συμβεί από πέρυσι. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει μείωση το επόμενο διάστημα γιατί από τις αρχές της χρονιάς έχουμε σταθερά μόνο αυξήσεις».

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης και την στήριξη των νοικοκυριών ο κ. Βελετάκης είναι κάθετος στην δική του θέση: «Κανένα επίδομα δεν μπορεί να ισοσκελίσει τις τιμές που έχουν φθάσει στα ύψη. Η μόνη λύση, όπως έχω πει πολλές φορές και προς πάσα κατεύθυνση, είναι η μείωση της φορολογίας. Το μισό και πλέον κόστος για τον καταναλωτή προέρχεται από τους φόρους. Αν μειωθούν οι φόροι, αυτομάτως θα πέσουν και οι τιμές. Για να καταλάβετε, το δικό μας κέρδος δεν ξεπερνά τα 4 λεπτά στο κάθε λίτρο καυσίμου, όποια κι αν είναι η τελική τιμή διάθεσης».

Την ίδια ώρα η τιμή της αμόλυβδης στο νησί μας φλερτάρει για πρώτη φορά με το 1,80 ευρώ το λίτρο, ενώ στη Λήμνο πλησιάζει τα 2 ευρώ! Ανάλογες είναι οι αυξήσεις και στο πετρέλαιο κίνησης, με την μέση τιμή να έχει διαμορφωθεί στο 1,50 ευρώ στα πρατήρια της Λέσβου.

 

Πριν από τα Χριστούγεννα το επίδομα

Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Νοεμβρίου ώστε να καταβληθεί η πρώτη δόση πριν από τα Χριστούγεννα. Ειδικά φέτος, λόγω των ανατιμήσεων το ύψος του επιδόματος αυξάνεται κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά, κατά 49% για τα νοικοκυριά με 1 παιδί, κατά 59% για τα νοικοκυριά με 2 παιδιά και κατά 68% για νοικοκυριά με 3 παιδιά. Το επίδομα για κάθε παιδί προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10% που ίσχυε έως σήμερα και το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από τα 80 ευρώ που ήταν πέρυσι. Ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αιτηθούν και θα λάβουν την ενίσχυση για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης εσωτερικής καύσης, φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων και βιομάζας, λαμβάνοντας υπόψη τη διεύρυνση των κριτηρίων, αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκατ.  Το συνολικό κόστος του επιδόματος υπολογίζεται στα 168 εκατ. ευρώ. 

Σε ό,τι αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια δικαιούχοι είναι:

– Άγαμοι με ετήσιο εισόδημα 14.000 ευρώ από 12.000 που ήταν πέρυσι

– Οικογένειες με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα. Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ, από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.

Επίσης αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:

-Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ.

– Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.

Η διαδικασία υποβολής αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος στους δικαιούχους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και οι ημερομηνίες πληρωμών θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα, με την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.