Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Στο 1,278€ το πετρέλαιο θέρμανσης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Μαζεμένες έπεσαν οι παραγγελίες στα πρατήρια τις τελευταίες ημέρες λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας

Αύξηση στην αγοραστική κίνηση πετρελαίου θέρμανσης καταγράφεται τις τελευταίες 10 ημέρες λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, αλλά και της τιμής που διαμορφώνεται στο 1,278 ευρώ, από 1,431 ευρώ το λίτρο, που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο. Μέχρι τις γιορτές, οι παραγγελίες στα πρατήρια ήταν μετρημένες λόγω των καλών καιρικών συνθηκών, αλλά πλέον ο χειμώνας “έδειξε τα δόντια του” και πολλοί σπεύδουν να προμηθευτούν πετρέλαιο, έστω και σε μικρές ποσότητες για να ζεσταθούν. Οι αποκλίσεις από εταιρεία σε εταιρεία, αλλά ακόμη και από πρατήριο σε πρατήριο της ίδιας εταιρείας παραμένουν μεγάλες, αφού η χαμηλότερη τιμή είναι 1,245 ευρώ και η υψηλότερη φθάνει το 1,319 ευρώ το λίτρο.

Όπως είπε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Ν. Λέσβου, Νίκος Βελετάκης, «εμείς δουλεύουμε αναλόγως με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων. Όποτε προβλέπονται κρύα δεχόμαστε τηλεφωνήματα και παραγγελίες για να παραδώσουμε κατά μέσο όρο 300 – 400 λίτρα, αφού ελάχιστοι είναι οι καταναλωτές που γεμίζουν τις δεξαμενές τους πλέον. Πέρυσι η κίνηση ήταν σαφώς μεγαλύτερη γιατί οι θερμοκρασίες ήταν πιο χαμηλές από φέτος. Δεν ξέρουμε πώς θα κυλήσει το επόμενο διάστημα, αλλά η πτωτική τάση στην τιμή είναι ευνοϊκή για τους καταναλωτές αυτό το διάστημα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βελετάκης.

Τα επιδόματα

Εν τω μεταξύ, στο τέλος Δεκεμβρίου καταβλήθηκε και η πρώτη δόση για το επίδομα θέρμανσης, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλες δόσεις μέχρι τον Απρίλιο, ανάλογα με τις ημερομηνίες παραγγελίας του καυσίμου και δήλωσης των στοιχείων από τους πρατηριούχους.

Σε ό,τι αφορά το επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει αυτή την Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου, αλλά σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μόλις ένας στους τέσσερις εν δυνάμει δικαιούχους έχει προχωρήσει στην υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα myΘέρμανση, αφού έχουν υποβληθεί περίπου 330.000 αιτήσεις σε σύνολο 1,2 εκατ. δικαιούχων που χρησιμοποιούν ρεύμα για να ζεστάνουν το σπίτι τους. Υπογραμμίζεται ότι από το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα εξαιρούνται όσοι έχουν λάβει την αντίστοιχη ενίσχυση για θέρμανση με πετρέλαιο, φυσικό αέριο, καυσόξυλα κλπ..

Όπως είναι γνωστό, το επίδομα θέρμανσης θα φανεί ως έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος των δικαιούχων. Το ύψος του επιδόματος κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ και αφορά το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024.

Οι δικαιούχοι

Τα νοικοκυριά που δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης για ρεύμα είναι όσοι χρησιμοποιούν το ηλεκτρικό ρεύμα αποκλειστικά για να ζεσταθούν, δηλαδή, κλιματιστικό, αντλία θερμότητας ή κάποιο θερμαντικό σώμα. Το επίδομα θέρμανσης με ρεύμα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους (είτε αυτή είναι ιδιόκτητη, είτε μισθώνεται, είτε έχει παραχωρηθεί δωρεάν).

Τα εισοδηματικά κριτήρια

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα θα πρέπει να ανέρχεται σε:

  • Έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει.
  • Έως 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς παιδιά.
  • Για κάθε παιδί το εισόδημα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ.
  • Για μία μονογονεϊκή οικογένεια το όριο του εισοδήματος ανέρχεται στις 29.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα περιλαμβάνεται το εισόδημα εκείνο, το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος και από την εισφορά αλληλεγγύης.
  • Για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων, δεν πρέπει να υπερβαίνουν το ποσό των 80.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά κριτήρια, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2023, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ για άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και αντιστοίχως το ποσό των 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

spot_img

More articles

spot_img