Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

“Στο αμήν” με την ανάπλαση της Προκυμαίας!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Παράταση επ’ αόριστον θα χρειαστεί για την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο σύμφωνα με την σύμβαση θα πρέπει να είναι έτοιμο έως τον Ιούνιο
  • Οι επόμενες ενέργειες του Δήμου για την επίσπευση των εργασιών

Δεν είναι ευχάριστα τα νέα από το μέτωπο της Προκυμαίας σε ό,τι αφορά το έργο της ανάπλασης, αφού η εργολήπτρια εταιρεία δεν έχει επισπεύσει τις εργασίες, όπως της ζητήθηκε από τη νέα Δημοτική Αρχή και τα συνεργεία εξακολουθούν να δουλεύουν με ρυθμούς χελώνας, προκαλώντας έντονο προβληματισμό τόσο στο Δήμο όσο και στους δημότες. 

Πριν λίγες μέρες η ανάδοχος εταιρεία “Ερμώνασσα” παρέδωσε το επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα για την πορεία του έργου από δω και πέρα και σύμφωνα με αυτό, το τμήμα από το παλιό Λιμεναρχείο μέχρι το κτίριο του πρώην ξενοδοχείου “Μεγάλη Βρετάνια”, πάνω στο οποίο δουλεύουν τα συνεργεία αυτή την περίοδο, θα παραδοθεί το Πάσχα. Το πρώτο κομμάτι όμως (μέχρι την στοά Βεκρέλλη) είχε ξεκινήσει από τις αρχές του φθινοπώρου και επρόκειτο να παραδοθεί πριν από τα Χριστούγεννα. Τα Χριστούγεννα έγιναν… Πάσχα και ακόμη δεν έχει εκτελεστεί ούτε το 25% των συνολικών εργασιών, ενώ, σύμφωνα με την σύμβαση, η ανάπλαση θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο.

 

Υποσχέσεις για δεύτερο συνεργείο

Οι ενέργειες της Δημοτικής Αρχής για την επίσπευση του έργου ξεκίνησαν λίγες μέρες μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της, όταν η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων απέστειλε έγγραφο στην εταιρεία “Ερμώνασσα” με το οποίο ζητούσε λεπτομερές επικαιροποιημένο χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεση του έργου, αφού, προφανώς, το αρχικό (χρονοδιάγραμμα) που προβλέπεται στην σύμβαση δεν μπορεί να ισχύσει λόγω της καθυστέρησης των εργασιών. Σε (καθυστερημένη) απάντηση του εγγράφου, η εταιρεία ενημέρωσε ότι το τρίτο τμήμα που βρίσκεται υπό εξέλιξη θα παραδοθεί μέχρι το Πάσχα, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα απασχοληθεί και δεύτερο συνεργείο με επιπλέον μηχανήματα για να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Το δεύτερο συνεργείο δεν έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα, αν και η εταιρεία ζητούσε άδεια από τον Δήμο για να μπει ταυτόχρονα και στην πλατεία Σαπφούς.

Σε ό,τι αφορά το πέταλο της Προκυμαίας, το επόμενο κομμάτι που θα κλείσει με λαμαρίνες (προφανώς από τον Μάιο) θα είναι από το ύψος της οδού Αλκαίου έως το παλαιό Δημαρχείο και από εκεί το τελευταίο τμήμα θα φθάσει μέχρι την οδό Χριστουγέννων. Μόλις ολοκληρωθεί η ανάπλαση της Προκυμαίας, θα πρέπει να ξεκινήσουν οι εργασίες στο Φανάρι, όπου δραστηριοποιούνται πολλές επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας, που εξ’ αρχής είχαν τονίσει ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να νεκρώσει η περιοχή μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο. 

 

Η πλατεία και οι καφετέριες

Παράλληλα, θα πρέπει να εκτελεστεί η ανάπλαση της πλατείας Σαπφούς και να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάδειξης της απέναντι πλευράς όπου λειτουργούν τα καφέ – μπαρ. Σύμφωνα με την μελέτη, θα γίνει διαμόρφωση των πεζοδρομίων, ενώ ο Δήμος θα πρέπει να ενημερώσει τους επιχειρηματίες για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στην ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων και στις προσωρινές κατασκευές σκίασης, ψύξης – θέρμανσης, πέργκολες, τζαμαρίες και τα κλπ.. Τέλος, η οδός Κουντουριώτη θα ανακατασκευαστεί με έγχρωμη άσφαλτο και θα δημιουργηθούν διακριτοί χώροι για τη στάθμευση και την κυκλοφορία των οχημάτων με διαφορετικές αποχρώσεις. Όλη η Προκυμαία και η πλατεία θα φωτιστούν με σύγχρονα φωτιστικά τύπου LED, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και το σωστό φωτισμό όλων των χώρων.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, είναι αδύνατον όλες οι παραπάνω εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί έως τον ερχόμενο Ιούνιο, που λήγει η σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ του Δήμου και της εταιρείας και η μόνη λύση θα είναι να δοθεί παράταση. Επειδή όμως πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους, η Διαχειριστική Αρχή κρατά αρκετά σφιχτά χρονοδιαγράμματα και είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσει να καθυστερήσει η παράδοση του έργου.

Η Δημοτική Αρχή είναι αποφασισμένη να βρει λύση, έστω και τώρα, για την άρτια και γρήγορη εκτέλεση των εργασιών από δω και πέρα, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα έργο που αφορά τόσο την εικόνα όσο και την λειτουργία στο κέντρο της πόλης. Γι’ αυτό εξετάζεται κάθε τρόπος για την επίσπευση των εργασιών και δεν αποκλείεται να εκδοθεί ειδική διαταγή με την οποία θα καλείται η ανάδοχος εταιρεία να τηρήσει εις το ακέραιον τις υποχρεώσεις της για να μην βρεθεί έκθετη και υπόλογη το επόμενο διάστημα.

spot_img

More articles

spot_img