«Στο αμήν» οι υπάλληλοι του Δικαστικού Μεγάρου!

Στην αίθουσα πολλαπλών συνεδριάσεων του κτιρίου της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ζητούν οι δικαστικοί υπάλληλοι Λέσβου να μεταφερθούν οι συνεδριάσεις του Εφετείου, όπως έχει αποφασιστεί εδώ και δυο χρόνια
Spread the love
  • «Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, τόσο λόγω της δυσκολίας στην διεκπεραίωση των εργασιών για όλους μας, όσο και από άποψη υγιεινής, εν μέσω έξαρσης ιώσεων», λένε οι δικαστικοί υπάλληλοι
  • «Παρακαλούμε τους αρμόδιους να γίνει χρήση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων», αναφέρει το Δ.Σ. του Συλλόγου

«Στο αμήν» έχουν έρθει οι υπάλληλοι του Δικαστικού Μεγάρου Μυτιλήνης, αφού το ζήτημα της αξιοπρεπούς στέγασης του Εφετείου Βορείου Αιγαίου δεν έχει διευθετηθεί ακόμη, παρ’ ότι εδώ και δυο χρόνια έχει παραχωρηθεί ως συμβιβαστική λύση η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Παράλληλα, ενώ έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση για την ανακατασκευή παλιών σπιτιών που βρίσκονται πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο, ή για την ανέγερση ενός νέου κτιρίου προκειμένου να στεγαστεί το Εφετείο – σημειώνεται πως υπάρχει προμελέτη – το έργο αυτό δεν υλοποιείται, χωρίς να έχει δοθεί σχετική ενημέρωση προς τους υπαλλήλους. 

«Δεν πάει άλλο»

Δεδομένου ότι το Δικαστικό Μέγαρο αυτή τη στιγμή στεγάζει το Πρωτοδικείο, το Ειρηνοδικείο, την Εισαγγελία, το Πταισματοδικείο, τον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης, και παράλληλα με όλα αυτά, κάθε μήνα για μια εβδομάδα έως 10 ημέρες στεγάζει και τις συνεδριάσεις του Εφετείου, η  δυσφορία των δικαστικών υπαλλήλων καθημερινά διογκώνεται. 

Όπως μας μετέφεραν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για την γενική εικόνα που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά: «Η καθημερινότητα γίνεται πολύ κουραστική για όλους μας, από τη στιγμή που απασχολείται παράλληλα τόσος κόσμος στο κτίριο. Πολλές φορές αναγκαζόμαστε να διακόψουμε τα καθήκοντά μας προκειμένου να συνεδριάσει το Εφετείο, ενώ οι ίδιοι οι Εφέτες πηγαινοέρχονται στους διαδρόμους αλλά και στα γραφεία τους απέναντι στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, κρατώντας σημαντικές δικογραφίες, πράγμα ανεπίτρεπτο έως και… γραφικό! Παράλληλα, όταν γίνονται ταυτόχρονα πολλές συνεδριάσεις υπάρχει πολύ μεγάλος συνωστισμός μέσα στο κτίριο».

«Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση, τόσο λόγω της δυσκολίας στην διεκπεραίωση των εργασιών για όλους μας, όσο και από άποψη υγιεινής, εν μέσω έξαρσης των ιώσεων», καταλήγουν οι ίδιοι.

Τι λέει ο Σύλλογος

Όπως αναφέρει αναλυτικά το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Νομού Λέσβου, με πρόεδρο την Μυρσίνη Γιαννάκα: «Το Εφετείο Βορείου Αιγαίου ιδρύθηκε το 2011. Οι διοικητικές υπηρεσίες του, ήτοι τα γραφεία των Δικαστών και των Γραμματέων στεγάσθηκαν στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Οι συνεδριάσεις του όμως πραγματοποιούνται στο ακροατήριο του Ειρηνοδικείου. Αυτό δημιουργεί δυσχέρεια στη λειτουργία των υπηρεσιών του Ειρηνοδικείου, καθώς και το γραφείο του Ειρηνοδικείου, το οποίο εξυπηρετεί τις διαθήκες, τα πιστοποιητικά και άλλες εργασίες, χρησιμοποιείται από τους Δικαστές ως αίθουσα διασκέψεων. Δεν είναι εφικτό λοιπόν οι Δικαστές να κάνουν διάσκεψη και την ίδια ώρα η Γραμματέας να εξυπηρετεί πολίτες ή δικηγόρους. 

Η πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Λέσβου, Μυρσίνη Γιαννάκα

Σημειώνουμε, δε, ότι υπάρχει απόφαση από την Κτηματική Υπηρεσία με την οποία παραχωρείται η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που βρίσκεται στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, και ακολούθησε και η απόφαση της Προέδρου Εφετών Βορείου Αιγαίου που ορίζει την συγκεκριμένη αίθουσα ως αίθουσα συνεδριάσεων του Εφετείου. 

Εκτός λοιπόν του ότι συγχρωτίζεται πάρα πολύς κόσμος και μάλιστα σε εποχή πανδημίας και ιώσεων, αντιμετωπίζουμε και το εξής πρόβλημα, το οποίο είναι αλληλένδετο. Η μεγάλη υποστελέχωση προσωπικού της τάξης του 50% σημαίνει ότι τις περισσότερες φορές, πλέον της καθημερινής μας εργασίας, αναγκαζόμαστε να καθαρογράφουμε τα πρακτικά στο σπίτι, γεγονός που θα μπορούσε να αποφευχθεί αν γινόταν χρήση της μαγνητοφώνησης, εργαλείο απαραίτητο για την εξοικονόμηση χρόνου. 

Όταν όμως οι συνεδριάσεις συμπίπτουν, το ακροατήριο χρησιμοποιείται από το Εφετείο, το οποίο είναι ανώτερο δικαστήριο, με αποτέλεσμα το Πρωτοδικείο και το Ειρηνοδικείο να συνεδριάζουν σε άλλες αίθουσες του Δικαστικού Μεγάρου, όπου δεν υπάρχει εξοπλισμός για μαγνητοφώνηση των συνεδριάσεων. Επίσης οι επιμελητές μεταφέρουν τις δικογραφίες, οι οποίες είναι ογκωδέστατες περνώντας τον κεντρικό δρόμο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Αναφορικά επίσης με τη λειτουργία του Εφετείου, υπάρχει μελέτη για την κατασκευή του στα παλιά σπίτια που βρίσκονται πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο, πλην όμως σε σχετική χρηματοδότηση που ενεκρίθη το Μάρτιο του 2021 για ανέγερση ή ανακατασκευή του Δικαστικού Μεγάρου Μυτιλήνης. 

Με αφορμή λοιπόν τα παραπάνω παρακαλούμε τους αρμόδιους να υλοποιήσουν την απόφαση και να γίνει χρήση της αίθουσας».

«Ζητάμε ενημέρωση»

Οι δικαστικοί υπάλληλοι αναμένουν μια απάντηση από τους αρμόδιους για την όλη καθυστέρηση με το ζήτημα του Εφετείου, καθώς όπως δήλωσαν, δεν γνωρίζουν αν το κώλυμα αφορά τις γραφειοκρατικές δομές του Υπουργείου Δικαιοσύνης ή τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία, όπως μας είπαν, προβάλλει συχνά προσκόμματα εμποδίζοντας την χρήση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων από κοινού με το Εφετείο. «Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δώσουν εξηγήσεις», ζητούν οι ίδιοι με έμφαση. 

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση