Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Στο δρόμο σήμερα η εκπαίδευση

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Κινητοποιήσεις εκπαιδευτικών, μαθητών και φοιτητών έχουν προγραμματιστεί σήμερα σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και στη Μυτιλήνη, με συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν ενάντια στο νέο νομοσχέδιο που θέλει να ανοίξει το δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Στη Μυτιλήνη η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου κάλεσε σε συλλαλητήριο σήμερα, στις 12, στην Πλατεία Σαπφούς ενάντια στο νέο νομοσχέδιο για την ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Παράλληλα έχει κηρυχτεί στάση εργασίας των εκπαιδευτικών και από την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Λέσβου από τις 11 έως τις 2 το μεσημέρι, έτσι ώστε να μπορέσουν να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο οι εκπαιδευτικοί που το επιθυμούν. 

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου απαιτεί «να αποσυρθεί το νομοσχέδιο! Όχι στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια – Όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16! Αποκλειστικά δημόσιες και πραγματικά δωρεάν σπουδές! Να καταργηθεί η ΕΒΕ! Όχι στην υποβάθμιση των πτυχίων – Πτυχία με αξία για δουλειά με δικαιώματα, όχι διαβατήρια για ανεργία – μετανάστευση! Το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για αξιοπρεπείς και ανθρώπινες σπουδές! Να καταργηθούν όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί νόμοι όλων των κυβερνήσεων. Είναι ώρα αγώνα! Για τις σπουδές και τη ζωή μας! Με τους αγώνες μας έχουμε αφήσει στα χαρτιά και άλλους νόμους! Όπως την πανεπιστημιακή αστυνομία, μεγάλο μέρος του νόμου- πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και επίσης έχουμε ακυρώσει αντίστοιχη προσπάθεια για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στο παρελθόν».

Παράλληλα στο σημερινό συλλαλητήριο θα βρεθούν στο πλευρό των φοιτητών και εκπαιδευτικοί της Λέσβου. Σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Λέσβου καλεί τους εκπαιδευτικούς να στηρίξουν τον αγώνα των φοιτητών, καταδικάζοντας την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο σχετικά με την ίδρυση των μη κρατικών πανεπιστημίων: «Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ, καταδικάζει την προσπάθεια ίδρυσης ιδιωτικών – μη κρατικών πανεπιστημίων από την κυβέρνηση της ΝΔ που ιδιωτικοποιεί παραπέρα τη δημόσια Παιδεία. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιχειρεί να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ μέσω του άρθρου 28, που προβλέπει ότι οι διακρατικές συμφωνίες και το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερτερούν του ελληνικού συντάγματος. Η εξέλιξη αυτή μετατρέπει την Παιδεία όλο και περισσότερο σε εμπόρευμα, θα οδηγήσει στην παραπέρα υποβάθμιση των πτυχίων, αλλά και των συνθηκών σπουδών. Η ίδρυση ιδιωτικών – μη κρατικών θα επιφέρει άμεσο και συντριπτικό χτύπημα στα πτυχία μας, στα επαγγελματικά δικαιώματα χιλιάδων αποφοίτων μεταξύ των οποίων και των χιλιάδων μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Διευρύνεται έτσι το «super market» των λεγόμενων προσόντων και πιστοποιήσεων (που εκτοξεύτηκε με τον νόμο Γαβρόγλου) και στο βασικό πτυχίο. Το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης το επιστρέφουμε ως απαράδεκτο και το θεωρούμε αιτία πολέμου! Να μην κατατεθεί. Έχουμε χρέος ως εκπαιδευτικοί στη νέα γενιά να αντιπαλέψουμε τόσο τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων όσο και την επιχειρηματική λειτουργία του Δημόσιου Πανεπιστημίου. Ενώνουμε την φωνή μας μαζί με το φοιτητικό και εργατικό κίνημα για να μην κατατεθεί – να μην ψηφιστεί αυτός ο νόμος. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ κηρύσσει διευκολυντική στάση εργασίας 11:00 με 14:00 ώστε να συμμετέχουν οι συνάδελφοι στην κινητοποίηση των φοιτητών την Πέμπτη 18 Γενάρη, στις 12:00, στην Πλατεία Σαπφούς».

Και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου θα δώσει το παρών στο σημερινό συλλαλητήριο, κηρύσσοντας με τη σειρά του τρίωρη στάση εργασίας από τις 11 έως τις 2 για την διευκόλυνση των εκπαιδευτικών που επιθυμούν να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις. Πιο συγκεκριμένα με ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Λέσβου στηρίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες τους/τις εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα (για τη Λέσβο την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου στις 12 στην πλατεία Σαπφούς). Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων, η ΔΟΕ έχει προκηρύξει 3ωρη στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 14.00 και επιπλέον στάση εργασίας για την κάλυψη των εκπαιδευτικών του Ολοήμερου και του διευρυμένου ωραρίου (14.00 – 17.30)».

spot_img

More articles

spot_img