Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

‘’Στο έλεος του Θεού’’ 86χρονη

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  •  Η ηλικιωμένη επιστρέφοντας ως συνταξιούχος από την Γερμανία επένδυσε τα όνειρά της σε ένα σπίτι στην Πέτρα, προσπαθώντας μέχρι τώρα να αποδείξει ότι δεν είναι αυθαίρετο
  • Άντεξε ζώντας χρόνια τώρα χωρίς ηλεκτρικό με αξιοπρέπεια, ωστόσο χρειάζεται υποστήριξη από μηχάνημα οξυγόνου και κινδυνεύει η ζωή της 

Στο ‘’έλεος του Θεού’’ και των… αρμόδιων αρχών βρίσκεται εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια, επιστρέφοντας από την Γερμανία η 86χρονη Αθηνά Λάλας, μια συνταξιούχος με καταγωγή από την Πέτρα, η οποία μένει σε σπίτι κοντά στην κεντρική πλατεία του χωριού χωρίς ρεύμα, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει εμφανίσει σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Να σημειωθεί ότι η ίδια διαθέτει μηχάνημα υποστήριξης για την παροχή οξυγόνου, ωστόσο δεδομένης της κατάστασης δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει.

Παρότι ζει εδώ και πολλά χρόνια χωρίς ρεύμα, μαγειρεύοντας με πετρογκάζ και χρησιμοποιώντας επαναφορτιζόμενες ηλιακές μπαταρίες για λίγες ώρες της ημέρας, η κ. Αθηνά είναι μια αξιοπρεπέστατη γυναίκα η οποία ζει διακριτικά στην Πέτρα, με πολλούς συγχωριανούς της να την χαιρετάνε στον δρόμο – καθότι η ίδια είναι πολύ κοινωνική και απολαμβάνει τις βόλτες στην κεντρική πλατεία και στην παραλία – χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει. Το πρόσφατο όμως πρόβλημα υγείας της σε συνδυασμό με την ψυχική ταλαιπωρία χρόνων λόγω της αδιαφορίας των αρχών για την κατάσταση στην οποία ζει, παρότι έχει τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το σπίτι της δεν είναι αυθαίρετο και άρα η σύνδεση ρεύματος θα έπρεπε να είχε τακτοποιηθεί, την έφεραν στα ‘’Νέα της Λέσβου’’ σε μια προσπάθεια να εισακουστεί το αίτημά της. 

Το ‘’ελληνικό’’… ‘’όνειρο’’

Η ιστορία της κ. Αθηνάς ξεκινά πάνω από 15 χρόνια πριν, όταν αποφάσισε να επιστρέψει στον γενέθλιο τόπο της, την Πέτρα, μετά από πολλά χρόνια διαμονής και εργασίας στη Γερμανία. Άνθρωπος του μεροκάματου και μητέρα πέντε παιδιών, τα οποία σε μεγάλο βαθμό μεγάλωσε μόνη, είχε σαν όνειρο, όπως άλλωστε και η πλειοψηφία των Ελλήνων του εξωτερικού, να επιστρέψει κάποια στιγμή στην Ελλάδα και να περάσει εδώ τα τελευταία χρόνια μιας γεμάτης ζωής. Έτσι, με τις οικονομίες της αγόρασε ένα οικόπεδο στην Πέτρα με την πρόθεση να χτίσει σπίτι για καθένα από τα παιδιά της, ώστε να έχουν στέγη να μένουν όταν θα την επισκέπτονταν τα καλοκαίρια. 

Ωστόσο, το σπίτι της χαρακτηριζόταν για χρόνια αυθαίρετο, παρότι διέθετε και τα απαραίτητα έγγραφα για να τακτοποιηθεί το θέμα. Όποτε όμως ανέθετε σε κάποιον πολιτικό μηχανικό την υπόθεσή της, έτσι ώστε να συνδεθεί το ρεύμα, η ίδια ‘’έπεφτε’’ θύμα κοροϊδίας, με τους επιτήδειους να εξαφανίζονται μετά από λίγο καιρό. Μάλιστα εδώ και ένα χρόνο, και ύστερα από πιέσεις γειτόνων της κ. Αθηνάς, που της συμπαραστέκονται όπως μπορούν αυτό το διάστημα, από μέρους της Περιφέρειας εκδόθηκε έγγραφο που πιστοποιεί ότι το σπίτι της κ. Αθηνάς δεν είναι αυθαίρετο. Ακόμη και τώρα όμως τηρείται σιγή ιχθύος για το ζήτημα, με τη διαφορά ότι τόσο οι οικείοι της κ. Αθηνάς όσο και η ίδια ανησυχούν για την εξέλιξη της υγείας της, από τη στιγμή μάλιστα που τα παιδιά της βρίσκονται μακριά. 

Παρότι και επίσημα με έγγραφο από την Περιφέρεια το σπίτι της κ. Αθηνάς δεν είναι αυθαίρετο, εντούτοις η σύνδεση ρεύματος βρίσκεται ακόμα στον ‘’αέρα’’

Η ίδια περίμενε υπομονετικά όλα αυτά τα χρόνια να βρεθεί μια λύση στο θέμα της, ευελπιστώντας ότι κάποια στιγμή θα ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι από το Δήμο Δυτικής Λέσβου και θα δώσουν μια απάντηση, τώρα ειδικά που πλησιάζει το καλοκαίρι και η υγρασία σε συνδυασμό με την υπερβολική ζέστη μπορεί να επιδεινώσουν την υγεία της. Οι γείτονες της γυναίκας, οι οποίοι έχουν να λένε με πόση αξιοπρέπεια ζει στο χωριό παρά το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει – να διαβιώνει χωρίς ρεύμα – κάτι που για όλους τους άλλους πολίτες θεωρείται δεδομένο, απευθύνουν έκκληση σε κάθε αρμόδιο να συνδράμει άμεσα, καθώς πλέον κάθε ημέρα καθυστέρησης έχει συνέπειες στην υγεία της κ. Αθηνάς. 

Το γεγονός ότι στέκεται με αξιοπρέπεια και δεν ζητάει ελεημοσύνη καθώς δεν είναι αυτό το πρόβλημά της, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για τις τοπικές εμπλεκόμενες υπηρεσίες για να μην σκύψουν με τη δέουσα ευαισθησία στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει μια απόμαχος της ζωής.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img