Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Στο επίκεντρο ο σχολικός τουρισμός

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Μπορεί τις τελευταίες ημέρες στο κέντρο του ενδιαφέροντος να είναι η αύξηση των τουριστών από την γείτονα χώρα, ωστόσο σε υψηλά επίπεδα βρίσκονται και οι αφίξεις μαθητών και εκπαιδευτικών από σχολεία όλης της Ελλάδας, οι οποίοι έρχονται στο νησί μας στο πλαίσιο των ολιγοήμερων εκδρομών τους. Τις προηγούμενες μέρες στη Λέσβο βρέθηκαν το 2ο Γενικό Λύκειο Ηλιούπολης και το 2ο Γυμνάσιο Κορίνθου, ενώ την περασμένη Πέμπτη κατέφθασε για την εκδρομή του το 3ο Γυμνάσιο Βριλησσίων. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, το επόμενο διάστημα θα επισκεφτεί τη Λέσβο το Λύκειο Μελισσίων αλλά και το Λύκειο Καλυβίων. Η αυξημένη κίνηση σχολείων από όλη την Ελλάδα στο νησί μας είναι πλέον αισθητή. Κάθε χρόνο όλο και περισσότερα σχολεία εκφράζουν το ενδιαφέρον να επισκεφτούν την Λέσβο και να έρθουν σε επαφή με την πλούσια πολιτιστική και περιβαλλοντική κληρονομιά του τόπου μας. Σημεία, όπως το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Μουσείο Τεριάντ αλλά και τα Μουσεία σε Αγία Παρασκευή, Πλωμάρι, Αγιάσο και Μόλυβο αποτελούν τους πρώτους προορισμούς των σχολείων που μας επισκέπτονται. 

Επίσκεψη του 2ου Γυμνασίου Κορίνθου στη Λέσβο

Φυσικά αντιλαμβάνεται κανείς ότι για να ευδοκιμήσει το εγχείρημα της αύξησης του σχολικού τουρισμού χρειάζεται χρόνο και ανθρώπους που να ασχοληθούν με το θέμα αυτό. Θα πρέπει να είναι μια οργανωμένη δουλειά η οποία έχει ξεκινήσει ήδη από κάποιους ανθρώπους μεμονωμένα (εκπαιδευτικούς κατά κύριο λόγο). Παράλληλα και η Περιφέρεια από την πλευρά της έχει συμβάλει σε αυτήν την αύξηση της επισκεψιμότητας μέσω χρηματοδοτήσεων των εκδρομών και δράσεων προβολής του νησιού μας σε σχολεία της Ελλάδας. Αυτή η προσπάθεια ωστόσο θα πρέπει να ενταθεί, γιατί τα οφέλη που αποκομίζει το νησί μας είναι πολλά. Ειδικά σε «νεκρές» τουριστικά περιόδους, όπως ο Μάρτιος, που τότε τα σχολεία πραγματοποιούν τις ολιγοήμερες εκδρομές τους, η άφιξή τους στη Λέσβο δίνει πραγματικά μια ανάσα. 

Ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Μιχάλης Ανδρεαδέλλης

Ένας από τους ανθρώπους που έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα τα τελευταία χρόνια συμβάλλοντας σημαντικά στην επίσκεψη σχολείων από την Αθήνα στο νησί μας, είναι ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός, Μιχάλης Ανδρεαδέλλης. Ο κ. Ανδρεαδέλλης κατάγεται από τη Λέσβο, ήταν για χρόνια εκπαιδευτικός στο μάθημα της φυσικής στο 2ο Λύκειο Χαλανδρίου και αφού συνταξιοδοτήθηκε ήρθε να μείνει στη Μυτιλήνη. Από το 2017 έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια. Να αυξήσει τον σχολικό τουρισμό στο νησί μας προσκαλώντας σχολεία να επισκεφτούν τη Λέσβο στο πλαίσιο περιβαλλοντικών προγραμμάτων. 

Ο ίδιος μιλώντας στα Νέα της Λέσβου για την προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ήδη εδώ και χρόνια σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Λέσβος έχει πολλά να προσφέρει. Και γι’ αυτό ήρθα σε επαφή με σχολεία και πρακτορεία ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε μαθητές να δούνε το νησί μας. Σε συνεργασία και με την Περιφέρεια που χρηματοδοτεί για επισκέψεις καθηγητών και μαθητών βλέπουμε ότι η προσπάθεια αρχίζει και αποδίδει καρπούς. Αυτό το διάστημα βρέθηκε στο νησί μας το 2ο Γυμνάσιο Κορίνθου και το 3ο Γυμνάσιο Βριλησσίων. Τα σχολεία που έρχονται επισκέπτονται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, γιατί μην ξεχνάμε ότι οι μαθητές θα γίνουν και φοιτητές, οπότε μπορεί το πανεπιστήμιό μας να είναι μια επιλογή για αυτούς, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι, τις Αλυκές Καλλονής, το Μουσείο Τεριάντ, το Πλωμάρι, την Αγιάσο, την Πέτρα και τον Μόλυβο. Πρέπει να υπάρχει ένας φορέας που θα αναλάβει αποκλειστικά αυτήν την προσπάθεια γιατί τα οφέλη του σχολικού τουρισμού είναι μεγάλα για το νησί μας. Η πολιτιστική και περιβαλλοντική κληρονομιά του τόπου μας είναι μεγάλη και η επίσκεψη μαθητών σε περιόδους τουριστικά «νεκρές» είναι μια ανάσα για τον τόπο μας».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img