Στο ΦΕΚ η πολεοδόμηση της Βαρειάς!

Το Προεδρικό Διάταγμα με την υπογραφή της ΠτΔ, κ. Σακελλαροπούλου
Spread the love


  • Υπεγράφη χθες από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Ταγαρά, το Προεδρικό Διάταγμα για την πολυαναμενόμενη έγκριση της πολεοδομικής μελέτης 
  • «Κερδήθηκε ένα στοίχημα που βάλαμε πριν από 25 χρόνια για να μπουν κανόνες δόμησης σε μια πολύπαθη, αλλά ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή της Μυτιλήνης», δηλώνει ο Γ. Βατός

Με τις υπογραφές της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά, εκδόθηκε χθες το Προεδρικό Διάταγμα για την πολυαναμενόμενη έγκριση της πολεοδομικής μελέτης Βαρειάς – Ακρωτηρίου, όπου συμπεριλαμβάνονται και οι περιοχές της Βίγλας και των Ταξιαρχών. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις εν λόγω περιοχές μπορούν επιτέλους να αξιοποιήσουν την περιουσία τους, βγαίνοντας από την ομηρία στην οποία βρίσκονταν επί 25 ολόκληρα χρόνια. 

Μέσα στις επόμενες ημέρες το Π.Δ. θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και αυτόματα θα ξεκινήσει η τελική φάση των πράξεων εφαρμογής της μελέτης για την δόμηση της ευρύτερης περιοχής. Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από αυτή την εξέλιξη δήλωσε ο Δήμαρχος, Στρατής Κύτελης: «Ένα μέτωπο 25 ετών κλείνει και απελευθερώνονται οι ιδιοκτησίες των συμπολιτών μας για να τις αξιοποιήσουν και να τις εκμεταλλευτούν όπως ορίζει ο νόμος. Σύντομα θα ακολουθήσει η ίδια διαδικασία και για την μελέτη των Χαλίκων που έμεινε πίσω όλα αυτά τα χρόνια».

 

Από το 1997…

Η έγκριση και εφαρμογή της πολεοδομικής μελέτης Βαρειάς – Ακρωτηρίου, ήταν ένα από τα σημαντικότερα στοιχήματα που είχε θέσει από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο Αντιδήμαρχος Δόμησης, Γιάννης Βατός, δεδομένου ότι ήταν ο ίδιος που ανέθεσε την εκπόνηση της μελέτης το 1997. Όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθούσε στενά την εξέλιξη των διαδικασιών, επισκεπτόμενος το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη και πιέζοντας για τις τελικές υπογραφές. 

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου”, «σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα για την Δημοτική Αρχή και εμένα προσωπικά, αφού κερδήθηκε ένα στοίχημα που έβαλα πριν από 25 χρόνια για να μπουν κανόνες δόμησης σε μια πολύπαθη, αλλά ραγδαία αναπτυσσόμενη περιοχή της Μυτιλήνης. Επιτέλους έγινε νόμος του κράτους και μέχρι να φθάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα κάποιοι “έβαλαν πλάτη” και τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Μιλώ για τον Δήμαρχο, Στρατή Κύτελη, την Δημοτική Αρχή και το Δημοτικό Συμβούλιο που με στήριξαν, αλλά και τον Χαράλαμπο Αθανασίου, που σε μια δύσκολη συγκυρία εν όψει των εκλογών προώθησε τις διαδικασίες για να μην χαθεί άλλος χρόνος. Επίσης, ευχαριστώ ιδιαίτερα το προσωπικό και τους συνεργάτες μου στην Υπηρεσία Δόμησης που εργάστηκαν γι’ αυτό τον σκοπό».

 

Το Προεδρικό Διάταγμα

Με το Προεδρικό Διάταγμα επικυρώνεται ο καθορισμός των οριογραμμών των ρεμάτων που βρίσκονται στην περιοχή και εγκρίνεται το πολεοδομικό σχέδιο με τον καθορισμό οικοδομήσιμων χώρων, κοινόχρηστων χώρων στάθμευσης, πρασίνου, πάρκου αναψυχής, παιδικής χαράς, πλατείας, κοινωφελών χώρων άθλησης, αθλητικών εγκαταστάσεων, πολιτιστικών εγκαταστάσεων, Παιδικού Σταθμού, Νηπιαγωγείου, Δημοτικού Σχολείου, χώρου εκκλησίας και πεζόδρομων.

Ολόκληρη η περιοχή μελέτης διαμορφώνεται σε περιοχή α’ κατοικίας ως προάστιο της Μυτιλήνης και εξειδικεύεται στον Πολεοδομικό Κανονισμό ως προς το είδος των χρήσεων που επιτρέπονται. Βάσει της μελέτης, στις όχθες των ρεμάτων δημιουργούνται ζώνες πρασίνου σε επαφή με τις οριογραμμές. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει διαχωρισμός και προστασία αφενός του φυσικού περιβάλλοντος του ρέματος και αφετέρου του δομημένου περιβάλλοντος.

Ο κλάδος του τουρισμού και της αναψυχής μπορεί να αναπτυχθεί σε όλη την έκταση της περιοχής, αρκεί να μην αφορά οχλούσες δραστηριότητες και σε βάρος της περιοχής κατοικίας. Σε κεντρικό σημείο στην περιοχή, δημιουργείται κόμβος με χρήσεις Εκπαίδευσης – Πρόνοιας – Αθλητισμού σε έκταση που προκύπτει από την υποχρέωση των παρακείμενων ιδιοκτησιών εισφοράς σε γη.

Ο Κανονισμός Δόμησης συντάχθηκε με βάση τους κανόνες εξασφάλισης του χαρακτήρα του οικισμού και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, με περιορισμό στον όγκο των οικοδομών, τον καθορισμό των χρήσεων γης, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες του οικισμού, χωρίς να δημιουργείται όχληση των κατοίκων και ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος.

Βασικοί άξονες της πρότασης είναι η διαφύλαξη του χαρακτήρα της περιοχής, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η αποφυγή της πυκνής δόμησης. Για τον λόγο αυτό απαγορεύεται η κοπή των δέντρων, που υπάρχουν κατά μήκος των οδών, των υφιστάμενων και των υπό διάνοιξη, ακόμη και αν έτσι μειώνεται το πλάτος του οδοστρώματος.

Στην μελέτη αποτυπώνονται αναλυτικά οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης, όπως και ειδικοί όροι απαγόρευσης κατασκευής κτιρίων επί υποστηλωμάτων. Στην υπό πολεοδόμηση περιοχή της Βαρειάς – Ακρωτηρίου, εμπίπτουν δυο βασικά τμήματα υδατορεμάτων μέχρι την εκβολή τους στη θάλασσα, καθώς και ένα μικρότερο τμήμα κλάδου ρέματος, για τα οποία έχουν καθορισθεί και εγκριθεί οι οριογραμμές.

Με την δημοσίευση του Π.Δ. σε ΦΕΚ ξεκινά η τελική πράξη εφαρμογής ώστε ο κάθε ιδιοκτήτης να μπορεί να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει την περιουσία του. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και για την μελέτη των Χαλίκων, η οποία ξεκίνησε την ίδια χρονική περίοδο, αλλά για διάφορους αντικειμενικούς και υποκειμενικούς λόγους έμεινε πίσω.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση