Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

“Στο και 5” οι αποζημιώσεις 

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Σύσκεψη του Υφυπουργού Υποδομών, Ν. Ταχιάου με αντιπροσωπεία των ιδιοκτητών για το ζήτημα των απαλλοτριώσεων και δέσμευση για άμεση καταβολή μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

Την καταβολή των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις που έγιναν σε περίπου 600 ιδιοκτησίες ώστε να μπορέσει να κατασκευαστεί ο νέος οδικός άξονας Καλλονής – Σιγρίου, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παράδοση του έργου. Το απόγευμα της Τετάρτης ο Υφυπουργός Υποδομών, Νίκος Ταχιάος, είχε διαδικτυακή σύσκεψη με αντιπροσωπεία των ιδιοκτητών κατά την οποία διαβεβαίωσε τους δικαιούχους ότι έχει εξασφαλιστεί το ποσό των 2,2 εκατ. ευρώ που αφορά στις αποζημιώσεις και θα καταβληθεί άμεσα, παρ’ ότι εκκρεμεί η απόφαση του Αρείου Πάγου όπου προσέφυγε το Ελληνικό Δημόσιο. 

Η σύσκεψη συγκλήθηκε εκτάκτως, εν όψει της έλευσης του πρωθυπουργού, ο οποίος θα συνοδεύεται από τον Υπουργό, Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υφυπουργό, κ. Ταχιάο, για τα εγκαίνια του νέου οδικού άξονα, προκειμένου να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα των ιδιοκτητών, οι οποίοι περιμένουν εδώ και 10 ολόκληρα χρόνια για να λάβουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται σύμφωνα με δικαστικές αποφάσεις. Η υπόθεση αυτή αναδείχθηκε με ρεπορτάζ από τα “Ν.τ.Λ.”, αφού απασχολεί εκατοντάδες πολίτες οι οποίοι σέρνονται από το 2013 στα δικαστήρια για να λάβουν τα αυτονόητα, δηλαδή τις αποζημιώσεις που δικαιούνται λόγω των απαλλοτριώσεων που έγιναν στις περιουσίες τους. Μάλιστα, πριν από μερικούς μήνες κατέθεσαν ερωτήσεις στους αρμόδιους Υπουργούς και οι Βουλευτές του Νομού μας, Παναγιώτης Παρασκευαΐδης και Μαρία Κομνηνάκα

 

Με καθυστέρηση 10 χρόνων

Οι ιδιοκτήτες είχαν διαμαρτυρηθεί έντονα για την πολυετή καθυστέρηση, καθώς και για το γεγονός ότι το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο κατά της δικαστικής απόφασης με την οποία καθορίστηκε η οριστική τιμή μονάδας για τις απαλλοτριώσεις, κάτι που σήμαινε ότι οι δικαιούχοι δεν μπορούσαν να πληρωθούν μέχρι την έκδοση της απόφασης από το Ανώτατο Δικαστήριο. 

Ωστόσο, ο Υφυπουργός Υποδομών τους διαβεβαίωσε την Τετάρτη ότι το συνολικό ποσό των 2,2 εκατ. ευρώ βρίσκεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και θα καταβληθεί ανεξαρτήτως του χρόνου έκδοσης της δικαστικής απόφασης. Μάλιστα, ο κ. Ταχιάος είπε κατά την διάρκεια της σύσκεψης ότι η διευθέτηση του ζητήματος αυτού θα ανακοινωθεί και επίσημα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κατά την παράδοση του έργου σήμερα το μεσημέρι, στον κόμβο Δαφίων. Παράλληλα, Νομικοί Σύμβουλοι του Υπουργείου Υποδομών έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες σε συνεργασία με τους δικηγόρους των ιδιοκτητών, ώστε να συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τον καταμερισμό των ποσών μέσω των αρμόδιων Υπηρεσιών.

 

Επιφυλακτικοί οι ιδιοκτήτες

Ορισμένοι ιδιοκτήτες βέβαια διατηρούν τις επιφυλάξεις τους για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, περιμένοντας να δουν στην πράξη ότι θα λάβουν αυτά που δικαιούνται και ότι δεν πρόκειται για “κούφιες υποσχέσεις” εν όψει των ευρωεκλογών. «Το συγκεκριμένο έργο ξεκίνησε το 2013, τα ελαιοκτήματα παραδόθηκαν στον εργολάβο και παρά τις διαμαρτυρίες μας για τις αποζημιώσεις δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση όλα αυτά τα χρόνια. Αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε δικαστικώς και μετά από αλλεπάλληλες αναβολές η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 και διέτασσε την καταβολή των αποζημιώσεων εντός 8 μηνών. Αυτό δεν συνέβη και πλέον φθάσαμε στην ημέρα των εγκαινίων του έργου για να μας υποσχεθούν ότι έστω και τώρα θα πάρουμε τα ποσά που επιδίκασε το δικαστήριο. Θέλω να πιστεύω ότι οι υποσχέσεις αυτές θα έχουν αντίκρισμα και μέσα στο επόμενο διάστημα θα πιστωθούν στον κάθε ιδιοκτήτη αυτά που δικαιούνται. Σε διαφορετική περίπτωση θα χαθεί κάθε εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο κράτος και στην κυβέρνηση», μας είπε εκπρόσωπος των ιδιοκτητών.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img