Στο κόκκινο ξανά η Λέσβος, στο βαθύ κόκκινο Χίος και Σάμος

Σε δύο κατηγορίες διαμορφώνεται πλέον ο χάρτης της πανδημίας από αύριο τα ξημερώματα για την Ελλάδα.  Στο βαθύ κόκκινο  όπου εντάσσονται οι περιοχές όπως η Αθήνα που έχουμε έκρηξη κρουσμάτων αλλά και η Σάμος και η Χίος και στο κόκκινο  όπου ενταχθήκαν οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας μεταξύ των οποίων και η Λέσβος με τη διαφορά ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας πλέον σε αυτήν την κατηγορία ξεκινά στις 9 το βράδυ ως και τις 5 το πρωί.

Από αύριο δεν θα λειτουργούν με προσέλευση των μαθητών και στη Λέσβο τα Λύκεια αλλά η εκπαιδευτική διαδικασία θα γίνεται μέσω τηλεκπαίδευσης.

Ουσιαστικά με την ένταξη των περισσότερων περιοχών της Ελλάδας στο κόκκινο αυξάνονται οι έλεγχοι για τον περιορισμό των μετακινήσεων.

Η λειτουργία καταστημάτων προβλέπεται με την μέθοδο της παράδοσης click away.

Οι επιχειρήσεις πώλησης υποδημάτων, ενδυμάτων, και βιβλιοχαρτοπωλείων επιτρέπεται να λειτουργούν και με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Ειδικότερα:

α) Καταχώρηση της παραγγελίας  του ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία) ή του ραντεβού είτε μηνύματος (SMS) που φέρει τα εξής στοιχεία: αα) επωνυμία, διεύθυνση και Αριθμό Φορολογικού Μητρώου της επιχείρησης, αβ) χρονικό διάστημα παραλαβής που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις δύο (2) ώρες συνολικά.

β) Παραλαβή από ένα (1) άτομο και μόνο.

γ) Πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

δ) Κατά την παραλαβή: δα) τήρηση ελάχιστης απόστασης δύο (2) μέτρων μεταξύ πελατών, δβ) μέγιστος αριθμός ατόμων στην αναμονή: εννέα (9) άτομα και δγ) μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής: δέκα (10) λεπτά.

Στα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία γίνεται με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού.

Από αύριο στις 6 το πρωί μέχρι την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 6 το πρωί της για τα SMS στις κατηγορίες 2 (καταναλωτικές ανάγκες) και 3 (για το σκέλος μετάβασης σε τράπεζες επιτρέπεται μόνο η μετάβαση εντός των ίδιων Δήμων ή σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Στο αριθμό 6 που αποστέλλεται από τα κινητά τηλέφωνα για άθληση προβλέπεται μόνο η κίνηση πεζών ή με ποδήλατα και όχι μετακίνηση με αυτοκίνητο για άθληση.

Στον αριθμό 4 (παροχή βοήθειας σε συγγενή) η αστυνομία θα ελέγχει με αυστηρότητα τον προορισμό (αν υπάρχει άτομο που χρειάζεται βοήθεια).