Στο νοσοκομείο από… λακκούβα!

Η μητέρα του 6χρονου Κωνσταντίνου μας δείχνει το σημείο που τραυματίστηκε ο γιος της
Spread the love

 

  • Οι γονείς αναγκάζονται να απαγορεύουν στα παιδιά τους να κάνουν ποδήλατο στους δρόμους της γειτονιάς που βρίσκονται στο κακό τους το χάλι
  • Έκκληση από τους κατοίκους στο Δήμο να ασχοληθεί με τσιμεντοστρώσεις και ασφαλτοστρώσεις πριν σημειωθεί ακόμα πιο σοβαρός τραυματισμός

Ένα παιδί της Καλλιθέας, ο 6χρονος Κωνσταντίνος τραυματίστηκε στο κεφάλι πέφτοντας με το ποδηλατάκι του στο δρόμο και μεταφέρθηκε αιμόφυρτος στο Βοστάνειο, όπου οι χειρουργοί τον περιέθαλψαν και ο μικρός βγήκε από το νοσοκομείο αφού προηγουμένως οι γιατροί του έκλεισαν το τραύμα με ράμματα. Αυτό το περιστατικό θα μπορούσε να έχει συμβεί οπουδήποτε, σε ένα οποιοδήποτε παιδί που κινείται με το ποδήλατο στο δρόμο. Ωστόσο οι γονείς του μικρού, αγανακτισμένοι, καθώς και όλη η γειτονιά μιλούν για τραυματισμό που προκλήθηκε απ’ τις παγίδες του τσιμεντόδρομου της οδού Ψυχάρη, όπου τα μικρά παιδιά δεν μπορούν να κινηθούν με τα ποδηλατάκια τους, καθώς ο κίνδυνος πτώσης είναι καθημερινός.  

Η εικόνα της οδού Εμμανουήλ Ψυχάρη

Άλλωστε και για τον 6χρονο Κωνσταντίνο, ο τραυματισμός του και η μεταφορά στο νοσοκομείο αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, καθώς όπως μας είπε η μητέρα του έχει πέσει με το ποδήλατο επανειλημμένα και αυτός είναι και ο λόγος που έχει τροφοδοτήσει τη διαμαρτυρία της, όπως και άλλων κατοίκων της συνοικίας. Δυστυχώς οι δρόμοι της Καλλιθέας είναι σε τέτοιο επίπεδο ώστε ακόμα και οι ενήλικοι δικυκλιστές να κινούνται επιφυλακτικά θέλοντας να αποφύγουν την ανατροπή με τα οχήματά τους.

Εδώ οι πληγές έκλεισαν, όπως μας δείχνει η μητέρα, με παρέμβαση των γειτόνων που αγόρασαν τσιμέντο και κάλυψαν δυο τρύπες για να αποφύγουν το ατύχημα

«Δεν είμαστε από τους ανθρώπους που απευθυνόμαστε στα Μέσα Ενημέρωσης, ούτε συνηθίζουμε να διαμαρτυρόμαστε», είπε η μητέρα του 6χρονου, Δήμητρα. Και συνέχισε:  «Όμως ο κόμπος έφτασε στο χτένι, το παιδί έχει πέσει άπειρες φορές με το ποδήλατο και έχει χτυπήσει και αυτή τη φορά φτάσαμε μέχρι το νοσοκομείο λόγω της σοβαρότητας του τραυματισμού του, καθώς οι δρόμοι έχουν καταντήσει όχι για ανθρώπους, αλλά για γαϊδάρους. Το παιδί έχει χτυπήσει απ’ τις παγίδες του δρόμου έξω από το σπίτι μας και γι’ αυτό το λόγο αποφασίσαμε με το σύζυγό μου να του απαγορεύσουμε να χρησιμοποιεί το ποδήλατο, θα το παίρνουμε και θα πηγαίνουμε σε κάποια άλλη περιοχή, όπου ο δρόμος είναι σε ασφαλή κατάσταση για να κάνει ποδήλατο»

Ακόμη τόνισε ότι «ενώ είχε στρωθεί στο παρελθόν ένα τμήμα του δρόμου πιο κάτω από εμάς, άφησαν το δικό μας τμήμα ασυντήρητο με αποτέλεσμα ο δρόμος να έχει γεμίσει τρύπες, λακκούβες και εξογκώματα από τη φθορά, τα οποία έχουν μετατραπεί σε παγίδες για τα παιδιά μας».

Οδός σακατεμένη…

Οι κάτοικοι της περιοχής μιλούν για εγκατάλειψη από το Δήμο, καθώς όπως τονίζουν ενώ επανειλημμένα έχουν απευθυνθεί ζητώντας τη συντήρηση των δρόμων της Καλλιθέας ο Δήμος δεν έχει ανταποκριθεί.

Καμαρώστε την κατάσταση της οδού Σημηριώτη, που είναι κατηφορικός δρόμος

Το φαινόμενο των σακατεμένων δρόμων από τη φθορά και την έλλειψη συντήρησης δεν αφορά μόνο την οδό Ψυχάρη, είναι ένα γενικότερο φαινόμενο στη Μυτιλήνη και τα χωριά.  Προφανώς η ευθύνη της κατάστασης των δρόμων δεν βαρύνει αποκλειστικά την παρούσα Δημοτική Αρχή του Στρατή Κύτελη, αλλά και τις προηγούμενες. Γεγονός ωστόσο είναι πως τα προβλήματα στους επί σειρά ετών ασυντήρητους δρόμους έχουν συσσωρευτεί σε εκρηκτικό επίπεδο, ώστε πλέον, όχι δεκάδες αλλά ίσως και εκατοντάδες οδοί στα όρια του Δήμου Μυτιλήνης να βρίσκονται σε κακό χάλι βομβαρδισμένοι και σε τραγική κατάσταση. 

Αυτό φαίνεται και από τις καταγγελίες που έχουμε από δημότες, καθώς μόλις τις προηγούμενες μέρες δικυκλιστής που είχε ατύχημα στην οδό Βερναρδάκη (και ήδη μάλιστα έχουμε επικοινωνήσει προς τούτο με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Τζιμή) ζήτησε από την εφημερίδα μας να αναδείξει τα προβλήματα αυτού του δρόμου και αυτό θα γίνει αύριο, μέσα από τη σχολιογραφία μας καθώς πριν προλάβουμε να τα αναδείξουμε δεχτήκαμε την κλήση από την Καλλιθέα.

Ευτυχώς ο 6χρονος είναι καλά στην υγεία του παρότι δεν γλίτωσε τα ράμματα στο νοσοκομείο

Από την άλλη πλευρά το πρόγραμμα συντηρήσεων, έτσι όπως υλοποιείται από το Δήμο την τελευταία τετραετία, είναι προφανές ότι δεν επαρκεί για να καλύψει ένα ικανό μέρος των αναγκών, όταν οι δρόμοι όλοι είναι κατεστραμμένοι και οι δρόμοι που επιστρώνονται από το Δήμο είναι ελάχιστοι. Οι δημότες ακούνε και διαβάζουν καθημερινά για πακτωλό χρηματοδοτήσεων από την κυβέρνηση προς το Δήμο, ωστόσο δεν βλέπουν να αλλάζει κάτι από αυτά τα χρήματα στην καθημερινότητά τους.

Γείτονες με τους οποίους μιλήσαμε επί της οδού Εμμανουήλ Ψυχάρη εμφανώς αγανακτισμένοι μας τόνιζαν ότι δεν υπάρχει παρουσία και συντήρηση από το Δήμο στην περιοχή της Καλλιθέας και μάλιστα σε κάποιες εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις φθορών και αλλαγών, προκειμένου να αποφευχθεί σοβαρό ατύχημα με δίκυκλο, οι ίδιοι προμηθεύτηκαν τσιμέντο καλύπτοντας τα προβληματικά σημεία. Το ζήτημα είναι ότι οι άνθρωποι δεν έχουν τους πόρους να διαθέσουν για τσιμεντόστρωση σε ολόκληρο το δρόμο που βρίσκεται σε κακό χάλι. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στην κάθετη οδό Σημηριώτη, όπου και εκεί τα προβλήματα είναι σοβαρά, καθώς πρόκειται για κατηφόρα, πράγμα που σημαίνει πως ειδικά για τα δίκυκλα και τα ποδήλατα ο δρόμος γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνος.  

«Ειδικά το χειμώνα με τις βροχές, ο δρόμος έχει και μία ολισθηρότητα, καρδιοχτυπούμε για να κατεβούμε και να ανέβουμε με τα μηχανάκια μας», είπε μία γειτόνισσα επισημαίνοντας ότι «όσες φορές έχουν έρθει και έχουν σκάψει για εργασίες, έχουν αφήσει το δρόμο στο κακό του το χάλι, οι αποκαταστάσεις δεν είναι όπως πρέπει, με συνέπεια οι δρόμοι να μοιάζουν σαρακοφαγωμένοι». Γι’ αυτό ο Δήμος οφείλει να ασχοληθεί με την περιοχή της Καλλιθέας κάνοντας τσιμεντοστρώσεις και ασφαλτοστρώσεις.

Η οδός Εμμανουήλ Ψυχάρη είναι ο δρόμος που διέρχεται παράλληλα από την πάνω πλευρά του κεντρικού δρόμου της Καλλιθέας, που είναι η οδός Θεοφίλου Χατζημιχαήλ και σε αυτή την οδό έχει κανείς πρόσβαση είτε από την περιοχή της αστυνομίας στρίβοντας αριστερά στο λόφο της Καλλιθέας ή από την οδό Θεοφίλου Χατζημιχαήλ χρησιμοποιώντας τις κάθετες οδούς, όπως είναι και η οδός Σημηριώτη.

Οι κάτοικοι της Καλλιθέας καλούν το Δήμο να αναλάβει τις ευθύνες του ζητώντας το αυτονόητο: Συντηρημένους και ασφαλείς δρόμους τόσο για τους ίδιους κατά την κίνησή τους με τα δίκυκλα, όσο και για τα παιδιά που βγαίνουν με τα ποδήλατα στις γειτονιές, αλλά οι συνθήκες είναι ακατάλληλες. «Δεν έχουμε, που δεν έχουμε ποδηλατόδρομους στη Μυτιλήνη, τουλάχιστον να μπορούν να βγουν τα παιδιά μας να παίξουν στη γειτονιά μπροστά από τα σπίτια μας, βρε αδερφέ, τώρα το καλοκαίρι! Είναι δυνατόν να τους το απαγορεύουμε αυτό για να μην τραυματιστούν;», είπαν στα Νέα της Λέσβου η μητέρα του εξάχρονου Κωνσταντίνου και οι άλλοι γείτονες, ελπίζοντας ότι μέσα από την προβολή των αιτημάτων τους από τα Νέα της Λέσβου η Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης θα δείξει ευαισθησία. Πέραν όμως της ευαισθησίας που θα πρέπει να είναι αυτονόητη υποχρέωση από το Δήμο, η συσσώρευση πολλών και σοβαρών πληγών στους δρόμους της Μυτιλήνης καθιστά το οδικό δίκτυο εντός της πρωτεύουσας όχι μόνο προβληματικό αλλά και επικίνδυνο για την κίνηση των δικύκλων, κάτι φυσικά που δεν διαβάζει κανείς για πρώτη φορά σήμερα στο ρεπορτάζ μας, δεδομένου πως όλοι οι δικυκλιστές γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τα προβλήματα των δρόμων.

[/timed-content-server]

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση