Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024

Στο “χορό” των κατασχέσεων και οι Δήμοι!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Άνω του 1 εκατ. ευρώ τα χρέη προς τον Δήμο Μυτιλήνης, που ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αναγκαστικά μέτρα είσπραξης το επόμενο διάστημα

Αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ετοιμάζεται να λάβει ο Δήμος Μυτιλήνης για την είσπραξη οφειλών άνω του 1 εκατ. ευρώ που έχουν δημιουργηθεί την τελευταία 10ετία. Η απόφαση αυτή λήφθηκε από την Δημοτική Αρχή και τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Θεόδωρο Βουνατσή, μετά από το νέο θεσμικό πλαίσιο που ψηφίστηκε, το οποίο επιβάλλει στους Δήμους να προβούν ακόμη και σε κατασχέσεις για την είσπραξη των βεβαιωθέντων εσόδων. Η Οικονομική Υπηρεσία έχει στείλει ειδοποιητήρια σε δεκάδες οφειλέτες που χρωστούν στο Δήμο ποσά από 1.000 ευρώ και άνω και αν δεν εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους θα προχωρήσει σε κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, όπως επιβάλλει η νομοθεσία.

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο σχετικό νόμο, οι Δήμοι εξασφαλίζουν την είσπραξη των βεβαιωθέντων εσόδων εντός προθεσμίας 5 ετών, που αρχίζει από τη λήξη του έτους της ταμειακής τους βεβαίωσης. Προκειμένου να επιτευχθεί η είσπραξη των εσόδων για οφειλές ακόμη και των 50 ευρώ, οι Δήμοι υποχρεούνται στη χρήση αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Η συνηθέστερη επιλογή είναι η κατάσχεση του οφειλόμενου ποσού από τις τράπεζες στις οποίες έχουν λογαριασμούς οι πολίτες. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν απαιτείται καν η ενημέρωση των δημοτών στις περιπτώσεις κατάσχεσης χρημάτων.

Οι Δήμοι παρέχουν στους δημότες τη διευκόλυνση τμηματικής καταβολής των χρεών σε 12 – 24 δόσεις σύμφωνα με την πάγια ρύθμιση. Για την ένταξη στην ρύθμιση απαιτείται σχετική αίτηση ή ηλεκτρονικό αίτημα του δημότη με συνημμένα δικαιολογητικά το Ε9 και το εκκαθαριστικό σημείωμα της ΑΑΔΕ του προηγούμενου έτους.

Οι μεγαλοοφειλέτες

Η Δημοτική Αρχή πήρε την απόφαση να ξεκινήσει την αναγκαστική είσπραξη αυτών των οφειλών στο τέλος Αυγούστου, όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του Αντιδημάρχου Οικονομικών ο κ. Βουνατσής, ο οποίος διαπίστωσε ότι οι οικονομικές εκκρεμότητες προς τον Δήμο είναι πολλές και σημαντικές, υπερβαίνοντας το ποσό του 1 εκατ. ευρώ, σε εποχές που τα ταμεία του Δήμου έχουν στραγγίξει. Στην αρχή μπήκαν στο στόχαστρο οι μεγαλοοφειλέτες, δηλαδή όσοι χρωστούν πάνω από 10.000 ευρώ, οι οποίοι έχουν ειδοποιηθεί επανειλημμένα και εγγράφως για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, μέσω των ειδικών ρυθμίσεων που εφαρμόζονται κατά καιρούς. Ωστόσο, ελάχιστοι είναι αυτοί που ανταποκρίθηκαν μέχρι σήμερα. 

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, οι μεγαλύτερες οφειλές προέρχονται από μισθώματα είτε δημοτικών ακινήτων, είτε κτημάτων που νοικιάζει ο Δήμος (περίπου 1.200), αλλά δεν εισπράττει τα ποσά που έχουν συμφωνηθεί. Επίσης, αρκετοί είναι οι οφειλέτες του τέλους παρεπιδημούντων 0,5%, κλήσεων του Κ.Ο.Κ., κλπ.. Η μεγαλύτερη οφειλή από την μίσθωση δημοτικού ακινήτου ανέρχεται στο ποσό των 70.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν και αρκετές περιπτώσεις με ποσά 30.000, 20.000 και 10.000 ευρώ, τα οποία έχουν επιβαρυνθεί με τις ανάλογες προσαυξήσεις.

Ο Θ. Βουνατσής

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Θ. Βουνατσής «δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι γινόταν πριν, αλλά μόλις ανέλαβα τα καθήκοντά μου διαπίστωσα ότι υπάρχει αυτό το υπέρογκο ποσό των οφειλών το οποίο πρέπει να εισπραχθεί, έστω και μετά από τόσα χρόνια. Οι περισσότερες οφειλές προέρχονται από μισθώματα ακινήτων και κτημάτων του Δήμου και έχουν συσσωρευτεί επί σειρά ετών. Είναι άδικο κάποιοι να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και άλλοι να έχουν ως στάση ζωής να χρωστούν και να μην πληρώνουν ποτέ. Αυτή η τακτική επιβαρύνει το σύνολο των δημοτών και φυσικά τον Δήμο που δεν έχει τις εισπράξεις που προϋπολογίζει κάθε χρόνο και κατά συνέπεια δεν μπορεί να εκτελέσει τα έργα και τις δράσεις που έχει προγραμματίσει. Εμείς εφαρμόζουμε το νόμο ως οφείλουμε, ειδοποιώντας κατ’ αρχήν εγγράφως όλους τους οφειλέτες για να προσέλθουν στο Δημαρχείο για διακανονισμό ή ρύθμιση των χρεών τους. Αν αυτό δεν συμβεί, θα αναγκαστούμε να προχωρήσουμε στα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, όπως επιβάλλει η νομοθεσία, ειδάλλως θα βρεθούμε εμείς οι αιρετοί και οι υπηρεσιακοί παράγοντες υπόλογοι απέναντι στο κράτος», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Εκτός από τις κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, οι νομοθετικές διατάξεις που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια, δίνουν κάθε δικαίωμα στους Δήμους να προχωρήσουν και σε κατασχέσεις ακινήτων, ακόμη και στην προσωπική κράτηση των οφειλετών. Επιπλέον, ο Δήμος Μυτιλήνης εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να εφαρμόσει και το μέτρο των εξώσεων σε όσους μισθώνουν δικά του ακίνητα και δεν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img