Τετάρτη, 6 Ιουλίου, 2022

Στο Ταμείο οι αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


  • Στους λογαριασμούς των δικαιούχων μεθαύριο οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για την καρπόπτωση, την οποία περιμένουν 4.622 ελαιοπαραγωγοί
  • Ποιο αίτημα συνεχίζει να παραμένει στο τραπέζι και ποια η αφανής ηρωίδα των εκτιμήσεων που έγιναν τους δύο δυσκολότερους μήνες του περασμένου χειμώνα στη Λέσβο

Μεθαύριο Τετάρτη αναμένεται να πιστωθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των δικαιούχων ελαιοπαραγωγών της Λέσβου με τα ποσά που αντιστοιχούν στον καθένα για τις αποζημιώσεις λόγω απώλειας παραγωγής, που προκάλεσε η εκτεταμένη καρπόπτωση του περασμένου Νοεμβρίου, όταν η περιοχή μας επλήγη από θυελλώδεις νότιους ανέμους. 

Μετά την ανάρτηση των πορισμάτων τις προηγούμενες εβδομάδες από τις αυτοψίες και τις εκτιμήσεις των ζημιών που έκανε επί μήνες στη Λέσβο ο ΕΛΓΑ, με κλιμάκιά του, για την οποία έγραψαν κατ’ αποκλειστικότητα τα Νέα της Λέσβου, άνοιξε πλέον ο δρόμος για να γίνουν και οι πληρωμές αυτήν την Τετάρτη και μάλιστα η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει στο 100%. Με απλά λόγια, δεν θα δοθεί προκαταβολή, αλλά θα πάρουν το σύνολο των ποσών που δικαιούνται οι ελαιοπαραγωγοί που επλήγησαν. 

Στη Λέσβο πρόκειται να πέσουν περί τα 1,3 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι στο κάθε ελαιόδεντρο που δηλώθηκε για απώλεια παραγωγής αντιστοιχούν χονδρικά περίπου 80 λεπτά του ευρώ. Αυτό σημαίνει πως για κάθε επιλέξιμο στρέμμα οι δικαιούχοι θα εισπράξουν 8 με 10 ευρώ ανάλογα με την πυκνότητα.  Ωστόσο αυτή η σύγκριση δεν είναι δόκιμη, καθώς δεν θα εισπράξουν το ίδιο ποσό στρεμματικής αποζημίωσης οριζόντια όλοι οι ελαιοπαραγωγοί που υπέστησαν ζημιά δεδομένου πως  υπάρχουν κριτήρια για την κάθε περίπτωση και το πώς κλιμακώνεται η αποζημίωση του δικαιούχου.

Υπενθυμίζουμε ότι από τα πορίσματα των εκτιμήσεων προκύπτει ότι οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής μας αποζημιώνονται με το 30%, που με απλά λόγια σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις που θα εισπράξει ο κάθε δικαιούχος κυμαίνονται από 21 ευρώ το στρέμμα μέχρι 27,99 ευρώ το στρέμμα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το υψηλότερο ποσό “πέφτει” στις ορεινές περιοχές της Λέσβου, Αγιάσο και γενικότερα στον Ευεργέτουλα και σε κάποιους ελαιοπαραγωγούς στο Πλωμάρι.

Ο ΕΛΓΑ έχει εγκρίνει αποζημιώσεις για όλους τους ελαιοπαραγωγούς, δηλαδή και για τους 4.622 που υπέβαλαν δηλώσεις και μάλιστα βγαίνουν κάποια μικρά ποσά ακόμα και για εκείνους τους  αγρότες στους οποίους κατά τις αυτοψίες διαπιστώθηκε ότι ενώ δήλωναν απώλεια παραγωγής δεν είχαν παραγωγή! Πρόκειται, δηλαδή, για αμφισβητούμενες δηλώσεις, ωστόσο και γι’ αυτήν την κατηγορία των ελαιοπαραγωγών βγαίνουν κάποια μικρότερα ποσά.

Για τους βιοκαλλιεργητές ελιάς προβλέπεται πρόσθετη αποζημίωση, δηλαδή επί των χρημάτων που τους εγκρίνονται προβλέπεται πολλαπλασιασμός X 1,3.

Επί της ουσίας οι 4.622 αγρότες της Λέσβου υπέβαλαν αιτήσεις αποζημίωσης για 1,6 εκατομμύρια ελαιόδεντρα ότι είχαν απώλεια παραγωγής από την καρπόπτωση που προκάλεσαν οι θυελλώδεις νοτιάδες του περασμένου Νοεμβρίου και σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως όλοι εγκρίνονται.

 

Ο Παράσχος Μανούσος

Την ικανοποίησή του για την πληρωμή των αποζημιώσεων στους ελαιοπαραγωγούς εξέφρασε ο Αντιδήμαρχος Γέρας Παράσχος Μανούσος, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή του Δήμου Μυτιλήνης για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ λόγω ακαρπίας. Όπως είπε ο κ. Μανούσος στα Νέα της Λέσβου: «Έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα καταφέρνοντας να γίνει αποδεκτό το αίτημά μας για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών λόγω της καρπόπτωσης που προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι του περασμένου Νοεμβρίου και το γεγονός ότι αποζημιώνεται, όπως μας λένε, το σύνολο σχεδόν των δικαιούχων, είναι και αυτό ένα θετικό στοιχείο. Από κει και πέρα το αίτημά μας για αποζημίωση των αγροτών της Λέσβου και για την ακαρπία συνεχίζει να παραμένει στο τραπέζι, καθώς τα στοιχεία της παραγωγής ελαιολάδου των τελευταίων ετών στη Λέσβο μιλούν από μόνα τους, δεν χρειάζεται να πούμε κάτι εμείς. Σε κάθε περίπτωση και ως προς το χρόνο που καταβάλλονται οι αποζημιώσεις στους αγρότες μας, καθώς και το σύνολο των ποσών, δεν έχουμε δηλαδή προκαταβολή ώστε να πρέπει να περιμένουν την εκκαθάριση, είναι σημαντικό, μια και θα συμβάλει για την τόνωση της ρευστότητάς τους, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της επόμενης ελαιοκομικής περιόδου που αναμένεται να είναι ιδιαίτερα παραγωγική για τη Λέσβο, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα».

 

O Κώστας Μουτζούρης

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης, σημείωσε ότι «η Περιφέρεια  Βορείου  Αιγαίου εξαρχής ανέλαβε το βάρος της διεκδίκησης επ’ ωφελεία των αγροτών μας και το αίτημά τους ήταν  απόλυτα δίκαιο και λογικό και γι’ αυτό στο μέτρο των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων μας έγινε ό,τι ήταν δυνατόν, ώστε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης διά του ΕΛΓΑ να σκύψει στο πρόβλημα και να αποζημιώσει τους παραγωγούς. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν η Λέσβος έχει υποστεί σοβαρό οικονομικό πλήγμα από την ακαρπία που ταλανίζει τον ελαιώνα εδώ και χρόνια», είπε ο Περιφερειάρχης υπενθυμίζοντας τη δημιουργία γραφείου του ΕΛΓΑ στην Περιφέρεια, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της παρουσίας του οργανισμού στη Λέσβο.

 

Οι αφανείς ήρωες

Τέλος, αξίζει να κάνουμε μία ιδιαίτερη αναφορά στα κλιμάκια του ΕΛΓΑ που βρέθηκαν τον προηγούμενο χειμώνα μέχρι το Φεβρουάριο στη Μυτιλήνη ξεκινώντας εν μέσω εορτών Πρωτοχρονιάς να κάνουν τις εκτιμήσεις σε αντίξοες καιρικές συνθήκες, με χαμηλές θερμοκρασίες, στην πιο δύσκολη περίοδο του χρόνου για να βρίσκεται κανείς μέσα στα χωράφια. Πρόκειται για τους εκτιμητές που πέρασαν από ένα προς ένα τα χωράφια που δήλωσαν περίπου 4.622 αγρότες ότι έχουν υποστεί απώλεια παραγωγής από την καρπόπτωση και σύμφωνα με τα δεδομένα, έχουν δηλωθεί 16.000 χωράφια! Όλο αυτό το τεράστιο έργο τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ, παρότι ολιγάριθμα, κατάφεραν να το διεκπεραιώσουν μέσα σε ελάχιστους μήνες μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, υπό τις οδηγίες και την καθοδήγηση της προϊσταμένης του ΕΛΓΑ με αρμοδιότητα την περιοχή μας, Παγώνας Αθανασάκου, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα για να μην αδικηθεί η περιοχή μας, έχοντας βρεθεί επανειλημμένα στη Λέσβο και γνωρίζοντας, τις ιδιαιτερότητες, τις ανάγκες και τα προβλήματα του ελαιώνα. 

Μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Γιώργος Λαγουτάρης αναφέρθηκε με τα θερμότερα λόγια στην κ. Αθανασάκου σημειώνοντας ότι «σας έχω πει και σε παλαιότερη δήλωσή μου και το επαναλαμβάνω για την κ. Αθανασάκου με την οποία συνεργαζόμαστε εδώ και χρόνια ότι είναι από τα αξιολογότερα στελέχη που διαθέτει σήμερα ο ΕΛΓΑ και οφείλω να της αναγνωρίσω ότι δούλεψε με έναν πολύ μικρό αριθμό υπαλλήλων του ΕΛΓΑ, φέροντας εις πέρας έναν τεράστιο όγκο δουλειάς που αφορά τις εκτιμήσεις».  

Για την κυρία Αθανασάκου αξίζει να σημειώσουμε πως αναχωρώντας από το νησί μας στην αρχή της άνοιξης ευχαρίστησε θερμά όλους τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ τους οποίους η ίδια χαρακτήρισε πολύτιμους συνεργάτες στο δύσκολο έργο ενώ υπογράμμισε ότι έχουν το υψηλότερο επίπεδο κατάρτισης, αντανακλαστικών και αποτελεσματικότητας σε επίπεδο Αιγαίου.

Σε σχέση με τις αποζημιώσεις για την καρπόπτωση ο κ. Λαγουτάρης τόνισε πως «είναι σημαντική η αποζημίωση για την καρπόπτωση και θέλω να υπενθυμίσω ότι ο ΕΛΓΑ ουσιαστικά έχει αποδεχτεί αυτό που λέγαμε ως υπηρεσία πέρυσι και το είχε επισημάνει και ο Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης και ο κ. Κουφέλος στο Υπουργείο και το είχαμε θέσει και κατ’ ιδίαν το περασμένο καλοκαίρι στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο ως προς την ακαρπία του λεσβιακού ελαιώνα, που φαίνεται να τεκμηριώνεται για το 2020. Ωστόσο αυτό που μένει είναι να ληφθούν οι αποφάσεις για να προχωρήσει και από αυτήν την κατεύθυνση η πληρωμή αποζημιώσεων».

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις