Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

“Στοίχημα” η ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Στα 7 χλμ. υπολογίζονται τα υπολειπόμενα δίκτυα αποχέτευσης για να καθαρίσει η πρωτεύουσα από τα λύματα και την δυσοσμία

Με ένα ακόμη σημαντικό έργο για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας επιδιώκει να κλείσει την θητεία της τον επόμενο χρόνο η Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ και αυτό δεν είναι άλλο από την ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού στην πόλη της Μυτιλήνης. Ένα έργο, που αν και ξεκίνησε πριν από τρεις 10ετίες παραμένει ημιτελές με συνέπεια την μόλυνση του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών. Η μελέτη για το τελευταίο 10% περίπου του έργου βρίσκεται στην τελική ευθεία για να παραδοθεί και στη συνέχεια θα προταθεί προς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Πολλοί Δήμαρχοι ασχολήθηκαν με αυτό το ζήτημα που είναι πρώτιστης σημασίας, αλλά χωρίς ευρωπαϊκούς πόρους ίσως να μην είχε ακόμη ξεκινήσει! Η δημιουργία της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων στον Καρά – Τεπέ και η κατασκευή των νέων δικτύων αποχέτευσης ξεκίνησαν επί της εποχής του αείμνηστου Δημάρχου, Θεόδωρου Χοχλάκα και συνεχίστηκαν στην πρώτη θητεία του Νάσου Γιακαλή και μετέπειτα επί δημαρχίας του Άρη Χατζηκομνηνού. Τέσσερις ήταν οι μεγάλες εργολαβίες που είχαν ανατεθεί για την πρωτεύουσα, ενώ αρκετά περισσότερα ήταν τα μικρότερα, συμπληρωματικά έργα που εκτελέστηκαν για να συνδεθεί κάθε συνοικία με τη ΜΕΛ.  

Ωστόσο, τα τελευταία 15 χρόνια κανείς δεν ασχολήθηκε με την ολοκλήρωση του έργου. Η σημερινή Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ αποφάσισε να συντάξει την μελέτη για τα υπολειπόμενα τμήματα, που υπολογίζονται στα 6 – 7 χλμ. δικτύων και αφορούν κυρίως στις περιοχές του Ιστορικού Κέντρου και του Συνοικισμού. Ο προϋπολογισμός του έργου αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 εκατ. ευρώ, αλλά αποτελεί ένα ακόμη στοίχημα για την αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών στη Μυτιλήνη και γενικότερα στη Λέσβο.

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Γιώργος Φλώρος, «η ολοκλήρωση του βιολογικού καθαρισμού στη Μυτιλήνη είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους πολίτες και την δημόσια υγεία και γι’ αυτό, μαζί με όλα τα άλλα έργα που εκτελούμε αυτό το διάστημα, θέσαμε σε προτεραιότητα την εκπόνηση της μελέτης για να υποβληθεί προς ένταξη στο ΕΣΠΑ. Είμαι βέβαιος ότι θα προχωρήσει κι αυτό το έργο που θα έπρεπε να έχει παραδοθεί εδώ και πολλά χρόνια».

Παράλληλα με τη νότια πόλη

Την ίδια ώρα, η ΔΕΥΑΛ αναμένει την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου για το έργο του βιολογικού καθαρισμού της νότιας Μυτιλήνης, που επιτέλους είναι έτοιμο να ξεκινήσει, αφού ξέμπλεξε από τις προσφυγές και τις ενστάσεις των εργοληπτριών εταιρειών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό. Το έργο θα εκτελεστεί από την εταιρεία που είχε αναδειχθεί προσωρινός μειοδότης με ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Διαγωνισμού, μόλις προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ εκτιμά ότι η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων θα ξεκινήσει πριν από το τέλος του χρόνου και θα παραδοθεί σε 30 μήνες.

Υπό κανονικές συνθήκες, κι αν το έργο δεν είχε μπλέξει στις προσφυγές, η κατασκευή της Μονάδας στην τοποθεσία “Κουτσουκίδι”, θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από πέρυσι, αφού ο διαγωνισμός διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2020. Ωστόσο, παρουσιάστηκαν πολλά εμπόδια αυτά τα 2 χρόνια που καθυστέρησαν σημαντικά τις διαδικασίες και την εκτέλεση του έργου.

Θυμίζουμε ότι η χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί μέχρι σήμερα είναι 5 εκατ. ευρώ, μέσω του προγράμματος “Φιλόδημος” όπου εντάχθηκε τον Μάιο του 2019 από τον τότε Υπουργό, Αλέξη Χαρίτση, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε από την σημερινή κυβέρνηση στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”. Στο ποσό αυτό όμως θα πρέπει άμεσα να προστεθούν άλλα 9 εκατ. ευρώ προκειμένου να μπορέσει να εκτελεστεί συνολικά το έργο της αποχέτευσης των οικισμών της νότιας πόλης με την κατασκευή και των δικτύων.

Για την ώρα, το έργο θα ξεκινήσει με την Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων, προϋπολογισμού 3.320.000 ευρώ και μαζί με την έκπτωση που προσέφερε ο ανάδοχος, το υπόλοιπο ποσό έως τα 5 εκατ. θα διατεθεί για την κατασκευή τμήματος του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού που θα περνάει από τους οικισμούς της Αγίας Μαρίνας, το Καγιάνι και το Πληγώνι, αφήνοντας εκτός, σε πρώτη φάση τη Βαρειά, την Κράτηγο, τη Βίγλα, τη Νεάπολη, το Ακρωτήρι και το Κουμκό. Η Μ.Ε.Λ. θα κατασκευαστεί αριστερά του επαρχιακού δρόμου προς τα Λουτρά και σε απόσταση 200 μέτρων περίπου από τα όρια του οικισμού. Το έργο περιλαμβάνει την εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων με το σύστημα ενεργού ιλύος, με παρατεταμένο αερισμό, με ταυτόχρονη πλήρη σταθεροποίηση ιλύος, βιολογική επεξεργασία αζώτου και τριτοβάθμια επεξεργασία, ισοδύναμου πληθυσμού 9.500 κατοίκων για τα έργα της Α΄ φάσης (20ετία). Στην εργολαβία περιλαμβάνεται, επίσης, η εξάμηνη δοκιμαστική λειτουργία από τον ανάδοχο. 

Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα η Διοίκηση της ΔΕΥΑΛ προσπαθεί να τρέξει τις διαδικασίες για την χρηματοδότηση των δικτύων. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η επικαιροποίηση της μελέτης για την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η ΔΕΥΑΛ έχει ζητήσει επανειλημμένα την εξασφάλιση του ποσού των 12 εκατ. ευρώ για την ολοκληρωμένη εκτέλεση του έργου, έτσι όπως θα έπρεπε να είχε συμβεί από την αρχή για να λυθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα στα νότια προάστια της πρωτεύουσας.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img