Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

“Στον αέρα” το νέο Δημαρχείο!


  • Διορία 1 μήνα έχει ο Δήμος Μυτιλήνης για να δημοπρατήσει το έργο που εντάχθηκε τον Μάρτιο του 2022, αλλά παραμένει “στα χαρτιά”

“Στα βαθιά με το καλημέρα” έπεσε η Δημοτική Αρχή Χριστόφα, που καλείται να διαχειριστεί κρίσιμα και σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες. Εκτός από τα γνωστά προβλήματα με τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, χθες προστέθηκε ακόμη ένας “πονοκέφαλος” στο Δήμο Μυτιλήνης που αφορά στην ανέγερση του νέου Δημαρχείου στο οικόπεδο της παλιάς ΔΕΗ. 

Το σημαντικό αυτό έργο για την λειτουργία του Δήμου και την εξυπηρέτηση των δημοτών δεν έχει ακόμη δημοπρατηθεί και κινδυνεύει να απενταχθεί από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, όπου εντάχθηκε πριν από 2 χρόνια.

Όπως έγραψαν ήδη από χθες τα “Νέα της Λέσβου”, το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να προχωρήσει στην εκκαθάριση των έργων που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα “Αντώνης Τρίτσης” και “Φιλόδημος”, επειδή διαπίστωσε ότι υπάρχουν αδιάθετα εκατοντάδες εκατ. ευρώ που θα μπορούσαν να είχαν αξιοποιηθεί από τους Δήμους τα τελευταία χρόνια. 

Για τον λόγο αυτό απέστειλε έγγραφο σε όλους τους Δήμους στο οποίο αναφέρει ότι όσα έργα εντάχθηκαν έως 30/6/2022 και δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει, οι Δήμοι πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε αυτά να δημοπρατηθούν έως 9/2/2024, ενημερώνοντας την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου, ειδάλλως θα απενταχθούν από το πρόγραμμα.

 

Από τον Μάρτιο του 2022

Η ανέγερση του νέου Δημαρχείου Μυτιλήνης, μαζί με την ανάπλαση του Πάρκου Ιππείου και τη μελέτη δημιουργίας Κλειστού Γυμναστηρίου, στον Καρά-Τεπέ, είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή τον Μάρτιο του 2022. Από τα τρία έργα έχει ξεκινήσει μόνο το δεύτερο, η ανάπλαση στο Ίππειος. Ωστόσο, το γεγονός ότι εγκρίθηκε συνολικά η χρηματοδότηση των 6 εκατ. ευρώ και για τα τρία έργα και έχει αρχίσει να κινείται ο λογαριασμός από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για το πάρκο στο Ίππειος, μπορεί να “σώσει” και το νέο Δημαρχείο. Αυτό ακριβώς το ερώτημα υπέβαλλαν χθες υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου στο Υπουργείο για να διασφαλίσουν ότι ο Δήμος θα αποκτήσει νέα στέγη και δεν θα χάσει μέσα από τα χέρια του 5 εκατ. ευρώ.

Αυτό, άλλωστε, είναι ένα στοίχημα που είχαν βάλει όλες οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές τα τελευταία 20 χρόνια, αφού οι Υπηρεσίες του Δήμου είναι διασκορπισμένες σε διάφορα κτίρια. Εκτός από το οικόπεδο της παλιάς ΔΕΗ, υπήρχαν σχέδια για την δημιουργία του Δημαρχείου στο κτιριακό συγκρότημα Καλαμάρη, ενώ είχε συζητηθεί και η έκταση που είχε αγοράσει παλιότερα η Νομαρχία, στα Ταμπακαριά. 

Τελικά, όλα αυτά έμειναν “στα λόγια” και ως βέλτιστη λύση προκρίθηκε ο χώρος στο οικόπεδο της παλιάς ΔΕΗ, για τον οποίο είχε γίνει εδώ και χρόνια προεργασία με την σύνταξη του κτιριολογικού προγράμματος. Μάλιστα, ένας από τους λόγους που κατεδαφίστηκε το 2015 το κτίριο (που ήταν ούτως ή άλλως ετοιμόρροπο) από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ήταν κι αυτός, αλλά στην πορεία οι μελέτες σταμάτησαν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

 

Η προμελέτη

Η Τεχνική Υπηρεσία ανέλαβε να ολοκληρώσει τον φάκελο των προμελετών και των αδειοδοτήσεων, ενώ η στατική μελέτη ανατέθηκε σε εξωτερικό συνεργάτη. Σύμφωνα με το γενικό πλάνο και τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί, στο οικόπεδο της παλιάς ΔΕΗ μπορούν να χτιστούν 1.700 τ.μ. σε τρεις ορόφους, ισόγειο, α’ και β’ όροφος. Κάθε όροφος θα στεγάζει 12 γραφεία Υπηρεσιών του Δήμου, ενώ στο τρίτο επίπεδο θα δημιουργηθούν το γραφείο του Δημάρχου και η αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Θα διαθέτει αίθουσα συνεδριάσεων – αμφιθέατρο (400 τ.μ.) και θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των στεγαστικών αναγκών. Στο σχέδιο έχουν προβλεφθεί και βοηθητικοί χώροι για τις ανάγκες των Υπηρεσιών. Η μορφή του νέου Δημαρχείου – όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες – θα είναι κυκλοτερής, γύρω από ένα κλειστό αίθριο και η πρόσβαση θα γίνεται από δύο εισόδους. Ο ακριβής προϋπολογισμός είναι 5.155.919 ευρώ.

 

“Κόλλησε” η Τεχνική Υπηρεσία

Ο Δήμος Μυτιλήνης καταβάλλει πάνω από 500.000 ευρώ τον χρόνο σε ενοίκια για την στέγαση Υπηρεσιών και η εξοικόνομηση πόρων θα είναι σημαντική από την ανέγερση του νέου Δημαρχείου, πέραν του γεγονότος ότι θα βελτιωθεί η οργάνωση και η λειτουργία των γραφείων και θα αναβαθμιστεί η εξυπηρέτηση των πολιτών. Ωστόσο, οι διαδικασίες για την εκτέλεση του έργου με το σύστημα μελέτη – κατασκευή είναι αρκετά περίπλοκες και χρονοβόρες, με  συνέπεια να αδυνατεί η Τεχνική Υπηρεσία να συντάξει τα τεύχη δημοπράτησης.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img