Στον Εισαγγελέα η διαχείριση των νεκροταφείων

Spread the love

Στα χέρια του Εισαγγελέα βρίσκεται από χθες το μεσημέρι το ζήτημα της διαχείρισης των νεκροταφείων, με την μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, που κατέθεσε ο παθολόγος, πρώην Βουλευτής, Γιάννης Ζερδελής, θέλοντας να δώσει ένα τέλος στο γαϊτανάκι που έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο χωρίς κάποιο αποτέλεσμα μέχρι τώρα, παρά τις παρεμβάσεις του και το έγγραφο του Δήμου Μυτιλήνης προς τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα για την παράδοση της διαχείρισης των κοιμητηρίων που λειτουργεί η Εκκλησία.

Η μήνυση κατατέθηκε χθες το μεσημέρι μετά τη συνάντηση που είχε ο κ. Ζερδελής με το δικηγόρο του, Στρατή Πέτρου, στον οποίο το προηγούμενο διάστημα είχε παραδώσει όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, δηλαδή τα έγγραφα, ακόμα και παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, που ζητά από το Δήμο να αναλάβει τη διαχείριση των νεκροταφείων.

Όλα ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο όταν ο κ. Ζερδελής στράφηκε κατά του ιερέα της Χρυσομαλλούσας με την κατηγορία της “σκύλευσης νεκρού”, με αφορμή την εκταφή της μητέρας του χωρίς ο ίδιος να ενημερωθεί. Γνωρίζοντας ως κοινοβουλευτικός το νόμο και με αφορμή την ψυχική ταλαιπωρία που ο ίδιος υπέστη, κάλεσε το Δήμο να αναλάβει τις ευθύνες του ως προς τη διαχείριση των νεκροταφείων που μέχρι τώρα διαχειρίζεται η Εκκλησία μέσω των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων.  

Κάτω από την πίεση της παρέμβασης τότε του πρώην Βουλευτή, ο Δήμος Μυτιλήνης με έγγραφό του ζήτησε από τα Φιλανθρωπικά να του παραδοθούν τα κοιμητήρια, ωστόσο μέχρι τώρα αυτό δεν έχει γίνει, οπότε ο κ. Ζερδελής με τη μηνυτήρια αναφορά του οδηγεί την υπόθεση στα χέρια του Εισαγγελέα με το αιτιολογικό ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος. Ουσιαστικά η ενέργεια αυτή του πρώην Βουλευτή θέτει προ των ευθυνών τους, τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες του Δήμου για επίσπευση των κινήσεων που πρέπει να κάνουν για να πάρουν τη διαχείριση των νεκροταφείων από τα Φιλανθρωπικά, δηλαδή τη διοικητική αποβολή. 

Άλλωστε, όπως αναφέρει ο έμπειρος δικηγόρος του πρώην βουλευτή, Στρατής Πέτρου, μιλώντας στα Νέα της Λέσβου «από το 2017 το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έχει καλέσει τον ενιαίο τότε Δήμο Λέσβου να αναλάβει τη διαχείριση των νεκροταφείων από την εκκλησία, ενώ  το 2019 γίνεται παρέμβαση για τον ίδιο λόγο και από το Συνήγορο του Πολίτη. Πέραν των διαχειριστικών θεμάτων που, όπως είναι γνωστό, προκάλεσαν την παρέμβαση της δικαιοσύνης για τις ενιαίες κοστολογήσεις στα ταφικά μνημεία, καθώς και της Επιτροπής Ανταγωνισμού και επιβλήθηκαν κυρώσεις, υπάρχουν και άλλα ζητήματα. Ενδεικτικά αναφέρω ότι τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης εισέπραξαν την τριετία 2021 – 2023 περίπου 500.000 ευρώ, τα οποία μπορεί να διατέθηκαν σε γέροντες, σε υποτροφίες ή για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη, αυτά όμως τα χρήματα, τα οποία έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, έπρεπε να διατεθούν για τη συντήρηση και τις σωστές συνθήκες εντός των κοιμητηρίων. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν το διαπιστώσαμε, καθώς σε έλεγχο που έγινε κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου από στελέχη της υπηρεσίας υγιεινής διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν πολύ σοβαρά υγειονομικά ζητήματα, εστίες μόλυνσης μέσα στα κοιμητήρια και περιβαλλοντικές βόμβες που έπρεπε να μην υπήρχαν και δεν θα υπήρχαν αν είχε τη διαχείριση ο Δήμος, καθώς τα Φιλανθρωπικά δεν διαθέτουν  τα χρήματα που εισπράττουν από τα νεκροταφεία για τις ανάγκες των κοιμητηρίων», είπε ο ίδιος.

Η μήνυση

Με τη μηνυτήρια αναφορά του προς τον Εισαγγελέα ο κύριος Ζερδελής αναφέρεται στα νεκροταφεία του Αγίου Παντελεήμονα, της Αγίας Κυριακής και της Χρυσομαλλούσας τονίζοντας ότι «ο τέως Δήμος Λέσβου και ήδη ο Δήμος Μυτιλήνης, είχαν δέσμια αρμοδιότητα να πράξουν τα δέοντα προκειμένου να αναλάβουν τη διοίκηση και διαχείριση όλων των κοιμητηρίων που λειτουργούν στην εδαφική τους περιφέρεια, συμπεριλαμβανομένων φυσικά και των ως άνω τριών (3) νεκροταφείων της πόλης της Μυτιλήνης, εντούτοις ουδόλως έπραξαν τούτο, με αποτέλεσμα να εξακολουθούν αυτά επί μακρόν και μέχρι σήμερα, παρανόμως, να τελούν τα μεν Α΄ και Β΄ νεκροταφεία Μυτιλήνης υπό τη διοίκηση και διαχείριση, του ιδρύματος με την επωνυμία «Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης», το δε νεκροταφείο Χρυσομαλλούσας υπό τη διοίκηση και διαχείριση του εφημερίου του Ιερού Ναού Παναγίας Χρυσομαλλούσας ή του οικείου Εκκλησιαστικού Συμβουλίου». Επισημαίνει, δε, ότι έχει επιληφθεί το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης καταρτίζοντας ήδη από το έτος 2017, την υπ’ αριθμ. 63/Α/2017/9.6.2017 έκθεσή του, με την οποία διατύπωσε την άποψη ότι «τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης δεν είχαν ποτέ εκ του νόμου την αρμοδιότητα διαχείρισης των εσόδων των κοιμητηρίων και, από την έκδοση του ΑΝ. 582/1968, δεν νομιμοποιούνται να ασκούν τη διοίκηση και διαχείριση των κοιμητηρίων, ενώ προέβη σε σύσταση προς τον τότε Δήμο Λέσβου να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία και να αναλάβει τη διοίκηση και διαχείριση του συνόλου των κοιμητηρίων της περιφέρειάς του, καθώς και την είσπραξη, διαχείριση και διάθεση των εσόδων των κοιμητηρίων».

Επιπρόσθετα ο κ. Ζερδελής θέτει το υπ’ αριθμ. πρωτ. 3382/1.10.2019 έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη προς το Δήμο Μυτιλήνης από το οποίο επισημάνθηκε ότι η εξακολούθηση της λειτουργίας των Α’ και Β’ νεκροταφείων Μυτιλήνης από το ως άνω ίδρυμα με την επωνυμία «Φιλανθρωπικά Καταστήματα Μυτιλήνης» αντιβαίνει στη γενική αρχή, σύμφωνα με την οποία τα κοιμητήρια εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων και παράλληλα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαπιστωθείσα κακοδιοίκηση και η μη τήρηση της νομιμότητας, εκλήθη ο Δήμος Μυτιλήνης, σε επίσπευση των ενεργειών του, προκειμένου να αποκατασταθεί η εποπτεία, λειτουργία και συντήρηση των ως άνω κοιμητηρίων από τη Δημοτική Αρχή.

Τα Φιλανθρωπικά Καταστήματα

Μέσα από την 13 σελίδων μηνυτήρια αναφορά του ο κ. Ζερδελής παραθέτει στον Εισαγγελέα όλα εκείνα τα δεδομένα και οικονομικά και τις διαπιστώσεις των ελέγχων, καθώς και την νομοθεσία για την λειτουργία των κοιμητηρίων υπό την ευθύνη της Αυτοδιοίκησης και στρέφεται κατά παντός υπευθύνου για τη μη εφαρμογή του νόμου. Πράγμα που σημαίνει ότι από αυτή τη μήνυση μπορεί να καθίσουν στο εδώλιο αυτοδιοικητικά πρόσωπα, αλλά και πρόσωπα της Εκκλησίας, ιδιαίτερα όταν και οι υπηρεσίες του Δήμου έχουν ενημερώσει τις εκάστοτε Δημοτικές Αρχές για τα θέματα της διαχείρισης των κοιμητηρίων. Ήδη έχει εκδοθεί από την δικαιοσύνη καταδικαστική απόφαση για τη διαχείριση στον Άγιο Παντελεήμονα με τις ενιαίες τιμές για ταφικά μνημεία και έχει επιβληθεί και πρόστιμο από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Την ώρα που συμβαίνουν τα παραπάνω, σε επίπεδο Φιλανθρωπικών Καταστημάτων δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη πέρα από την τελευταία που έχουν γράψει τα Νέα της Λέσβου ότι έχει ανατεθεί σε δικηγορική εταιρεία των Αθηνών να γνωμοδοτήσει επί των αιτιάσεων του δήμου Μυτιλήνης, ο οποίος επίσημα με Δήμαρχο τον Παναγιώτη Χριστόφα και αρμόδιο Αντιδήμαρχο του Χρήστο Τσιβγούλη έχει ζητήσει εγγράφως από τα Φιλανθρωπικά να παραδώσουν τα νεκροταφεία. Μέχρι τώρα το θέμα αυτό δεν έχει απασχολήσει ξανά, ούτε έχει ενημερωθεί το Διοικητικό Συμβούλιο από τον μητροπολίτη Μυτιλήνης για τη γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου που διόρισαν.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση