ΤΟ 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΝ ΑΛΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Άνω κάτω οι γονείς…λόγω αναβάθμισης!  

Spread the love

  • Στην πληροφορία ότι προωθείται η αναβάθμιση του σχολείου τους, οι  γονείς εμφανίζονται κάθετοι, καθώς η εισαγωγή των μαθητών θα γίνεται με εξετάσεις
  • Όταν η αναβάθμιση ενός σχολείου το καθιστά απρόσιτο για τα παιδιά, το χαρμόσυνο νέο μετατρέπεται σε δυσάρεστη εμπειρία 

Μια απόφαση που ανατρέπει τις ισορροπίες στη σχολική κοινότητα της Μυτιλήνης προκαλεί έντονες συζητήσεις κι αντιδράσεις. Η ίδρυση Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου στις εγκαταστάσεις του 3ου Δημοτικού, όπως προωθεί η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, άνοιξε έναν κύκλο αγωνίας κι ερωτημάτων για τους γονείς και τους κηδεμόνες των μαθητών που ήδη φοιτούν εκεί.

Αύριο Σάββατο 18 Οκτωβρίου, στη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί στους χώρους του σχολείου, εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα επιχειρήσουν να εξηγήσουν τα κίνητρα και τις διαδικασίες που συνοδεύουν τη λειτουργία του νέου Πειραματικού. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, η συζήτηση αυτή θα γίνει μέσα σε κλίμα επιφυλακτικότητας και έντονης συναισθηματικής φόρτισης.

Η βασική ανησυχία των γονέων αφορά στο μέλλον των παιδιών τους. Όπως αναφέρουν, με τη μετατροπή του σχολείου σε Πειραματικό, η φοίτηση δεν θα είναι πλέον δεδομένη για όλους, αφού η επιλογή των μαθητών γίνεται μέσω ηλεκτρονικής κλήρωσης, ανοιχτής σε μαθητές απ’ όλη τη Μυτιλήνη. Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί από τους σημερινούς μαθητές θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε άλλα σχολεία, μακριά από το οικείο περιβάλλον τους και τις παρέες τους.

Ένας από τους γονείς το διατύπωσε με λόγια που συμπυκνώνουν το συναίσθημα πολλών: «Να γίνουν και δέκα Πειραματικά στη Μυτιλήνη, αλλά σ’ άλλο μέρος. Να τα κάνουν χωρίς να αλλάζουν τις ζωές μας».

Η φράση απλή, αλλά αποκαλυπτική, δείχνει το δίλημμα που γεννά η συγκεκριμένη απόφαση. Από τη μια η ανάγκη για εκπαιδευτική εξέλιξη κι από την άλλη η αίσθηση ότι αυτή η εξέλιξη έρχεται εις βάρος της σταθερότητας και της καθημερινότητας δεκάδων οικογενειών.

Οι γονείς δηλώνουν πως θα τοποθετηθούν δημόσια μετά τη συνάντηση του Σαββάτου, αφού πρώτα ακούσουν τις επίσημες θέσεις των υπευθύνων. Το ζήτημα εν προκειμένω και σύμφωνα με τις διατυπωθείσες απόψεις, δεν περιορίζεται σε μια απλή διοικητική αλλαγή, αλλά αγγίζει ευρύτερα ζητήματα εμπιστοσύνης και σχέσης της τοπικής κοινωνίας με τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό.

Το σκεπτικό της Διεύθυνσης

Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Δημήτρης Βούλγαρης, εξηγεί το πλαίσιο και τη φιλοσοφία πίσω από τον θεσμό των Πειραματικών Σχολείων, επιχειρώντας να δώσει μια καθαρή εικόνα των στόχων και των διαδικασιών: «Τα Πειραματικά Σχολεία είναι σχολικές μονάδες που ανήκουν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, όπου δοκιμάζονται νέα προγράμματα σπουδών, διδακτικά εργαλεία και μέθοδοι. Σκοπός τους είναι η συμβολή στην εξέλιξη του εκπαιδευτικού συστήματος, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και η διάχυση καλών πρακτικών. Λειτουργούν ως εργαστήρια εκπαιδευτικής έρευνας, καινοτομίας και επιμόρφωσης με βασικό σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ίδρυση ενός Πειραματικού στη Μυτιλήνη κρίθηκε αναγκαία, καθώς η πόλη δεν διέθετε έως τώρα αντίστοιχη σχολική μονάδα. Με βάση τον νόμο 4692/2020, τα Πειραματικά Σχολεία εφαρμόζουν καινοτόμα προγράμματα σπουδών, νέες διδακτικές προσεγγίσεις και συνεργάζονται με πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Η διαδικασία επιλογής των μαθητών, όπως υπογραμμίζει ο κ. Βούλγαρης, «γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονική κλήρωση υπό την εποπτεία του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Είναι μια διαφανής και τυχαία διαδικασία που εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για όλους τους μαθητές. Δεν λαμβάνονται υπόψη βαθμοί, κοινωνικά ή οικονομικά κριτήρια. Προβλέπονται, ωστόσο, ειδικές θέσεις για παιδιά με αναπηρίες ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, ώστε να διασφαλίζεται η ισότιμη συμμετοχή».

Όπως σημειώνει, η φοίτηση στα Πειραματικά είναι ανοιχτή σε όλους χωρίς εξετάσεις, ενώ για τα παιδιά που ήδη φοιτούν στο σχολείο προβλέπεται η δυνατότητα να συνεχίσουν, εφόσον το επιθυμούν. Για τους μαθητές των συνδεδεμένων νηπιαγωγείων, δεν απαιτείται συμμετοχή στην κλήρωση.

Για το ζήτημα που ανέκυψε ο Επόπτης ποιότητας Συμβούλων Α/θμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, Δρ. Δημήτρης Μπούμπας δίνει τις δικές του απαντήσεις σημειώνοντας αρχικά ότι «παρατηρώντας το χάρτη του Αρχιπελάγους θα διαπιστώσουμε ότι η Ρόδος, η Σάμος και η Χίος διαθέτουν σε λειτουργία 2 πειραματικά ή πρότυπα Δημοτικά σχολεία, σε αντίθεση με τη Λέσβο, το μεγαλύτερο νησί, την κοιτίδα του πνεύματος και του πολιτισμού, που γέννησε έναν Μυριβήλη και έναν Ελύτη, και η οποία δεν διαθέτει κανένα. Εάν συνυπολογίσουμε την ολοκληρωμένη Παιδεία την οποία προσφέρουν τα πρότυπα ή πειραματικά Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια των τριών προαναφερόμενων νησιών τα οποία διασυνδέονται, τότε θα πρέπει εμείς οι Λέσβιοι να νιώθουμε πολύ στενάχωρα». 

Αναφορικά με την εξέλιξη της υπόθεσης, ο κ. Μπούμπας τόνισε ότι «είναι ευθύνη της τοπικής διοίκησης της εκπαίδευσης και της επιστημονικής καθοδήγησης, η οποία διαφεντεύει ολόκληρο το Αιγαίο, να καλύψει το κενό αυτό. Ο επόπτης ποιότητας της εκπαίδευσης του Β. Αιγαίου μαζί με τον επόπτη ποιότητας της Α/θμιας εκπαίδευσης της Λέσβου ξεκίνησαν την ενημέρωση προθέσεων αρχικά για την ίδρυση ενός Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου σε συνάντησή τους με τους εκπαιδευτικούς του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, το οποίο είναι ο απόγονος των πρότυπων Δ.Σ. της Ακαδημίας Μυτιλήνης. Το σχολείο διαθέτει τους κατάλληλους χώρους, αλλά και προσοντούχους εκπαιδευτικούς καθώς και μαθητές-τριες με πολύ καλή πρόοδο. Στη συνάντηση δόθηκαν όλες οι απαντήσεις σε ζητήματα τα οποία τέθηκαν από την πλευρά των εκπαιδευτικών και τους ζητήθηκε να απαντήσουν με δημοκρατική διαδικασία μεταξύ των άλλων εάν το σχολείο θα είναι Πρότυπο ή Πειραματικό».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στον προγραμματισμό υπογραμμίζοντας ότι «αυτονόητα θα ακολουθήσει εν καιρώ και η ίδρυση ενός 2ου Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου ως Πειραματικά ή Πρότυπα στο κέντρο και προς τη βόρεια πλευρά της πόλης».

Αναφορικά με την ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων του 3ου Δ.Σ. Μυτιλήνης, ο κ. Μπούμπας, διευκρίνισε ότι «κληθήκαμε από το συμβούλιό τους για να τους εκφράσουμε τις προθέσεις μας το Σάββατο το απόγευμα στις 18/10/2025. Εκεί θα λάβουν όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματά τους. Σε αυτές τις ιστορικές στιγμές θα πρέπει όλοι μαζί, πολιτεία, εκπαιδευτικοί και γονείς να συναινέσουμε στο εγχείρημα που σκοπό έχει μόνο την γνωσιακή αναβάθμιση των παιδιών, την παιδαγωγική τους κατάρτιση και την αριστεία τους».

Να σημειωθεί ότι από τη μία το νέο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο φιλοδοξεί να αποτελέσει έναν πυρήνα εκπαιδευτικής καινοτομίας για τη Λέσβο, ανοίγοντας τον δρόμο σε σύγχρονες διδακτικές πρακτικές, συνεργασίες με πανεπιστήμια και προγράμματα που θα ενισχύσουν τη δημιουργικότητα και την κριτική σκέψη των μαθητών κι από την άλλη, η επιλογή να στεγαστεί το Πειραματικό στο ήδη λειτουργούν 3ο Δημοτικό φέρνει μαζί της ένα κύμα ανασφάλειας.

Το επόμενο βήμα

Αύριο Σάββατο αναμένεται να αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες της λειτουργίας του νέου σχολείου για το ποιος θα είναι ο αριθμός των τμημάτων, ο τρόπος μεταβατικής διαχείρισης για τους ήδη εγγεγραμμένους μαθητές και ο ρόλος του Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου που θα εποπτεύει τη λειτουργία του. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης επιμένει ότι η ίδρυση του Πειραματικού Δημοτικού στη Μυτιλήνη αποτελεί βήμα προόδου και εργαλείο αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου. Ωστόσο, για πολλούς γονείς, το άμεσο ζητούμενο δεν είναι η «εκπαιδευτική καινοτομία», αλλά η διατήρηση της ασφάλειας και της συνέχειας για τα παιδιά τους.

Σε κάθε περίπτωση, η αυριανή συνάντηση θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για να φανεί αν μπορεί να γεφυρωθεί αυτό το χάσμα, ανάμεσα στην πρόθεση της Πολιτείας για εκσυγχρονισμό και στην επιθυμία των γονέων να κρατήσουν αναλλοίωτο το σχολείο που εμπιστεύτηκαν στα παιδιά τους.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση