Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

“Στον πάτο” το νερό στη Λέσβο!

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • «Με 13 ίντσες που έχουμε αυτή την στιγμή, δεν βγάζουμε ούτε την άνοιξη», δηλώνει ο Γ. Φλώρος, προειδοποιώντας για την λήψη μέτρων από νωρίς ώστε να μην διψάσουμε το καλοκαίρι

Σε ένα θαύμα συνεχών βροχοπτώσεων για το υπόλοιπο του Φεβρουαρίου και τον Μάρτιο ελπίζει η ΔΕΥΑΛ για να μπορέσει να καλύψει “τα σπασμένα” των προηγούμενων μηνών, αλλά και τις ανάγκες του ερχόμενου καλοκαιριού. Ειδάλλως, οι 13 ίντσες που υπάρχουν αυτή την στιγμή στα Ύδατα δεν αρκούν ούτε για την κάλυψη των αναγκών κατά την περίοδο της άνοιξης, λόγω της λειψυδρίας που καταγράφεται καθ’ όλη την διάρκεια του φετινού χειμώνα. 

Μέχρι σήμερα οι βροχοπτώσεις είναι ελάχιστες και οι ελπίδες που υπήρχαν για να αλλάξει το σκηνικό του καιρού άρχισαν να εξανεμίζονται, προκαλώντας προβληματισμό στους αρμόδιους τοπικούς φορείς και τις Υπηρεσίες που θα κληθούν να διαχειριστούν αυτή την δύσκολη κατάσταση τους επόμενους μήνες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης Λέσβου, Γιώργος Φλώρος, «αυτή την περίοδο θα έπρεπε να είχαμε, υπό κανονικές συνθήκες, 25 – 30 ίντσες νερού από τις βροχές του χειμώνα, αλλά δυστυχώς βρισκόμαστε κάτω από το μισό αυτού του ορίου. Αυτό σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα και μάλιστα από νωρίς, αν δεν έχουμε έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις το επόμενο διάστημα. Και επειδή συνήθως όταν ξεκινά η άνοιξη σταματούν οι βροχές, δεν είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρεθεί λύση από τον ουρανό και θα πρέπει εμείς να λάβουμε εγκαίρως τα μέτρα μας», σημείωσε ο ίδιος.

 

Τα στοιχεία

Το αρνητικό ρεκόρ στις βροχοπτώσεις επιβεβαίωσε πρόσφατα και ο Μετεωρολογικός Σταθμός του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων “Ποσειδών” στη Θερμή. Από την επεξεργασία και την ανάλυση των στοιχείων που καταγράφηκαν, επιβεβαιώθηκε η χαμηλή βροχόπτωση κατά την διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς, η οποία συνεχίστηκε και τον πρώτο μήνα του 2023 παρά τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για συνεχείς καταιγίδες.

Η  συνολική βροχόπτωση του 2022, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο ήταν 20,43 ίντσες (518,8 χιλιοστά). Οι πιο βροχεροί μήνες ήταν ο Φεβρουάριος και ο Νοέμβριος, ενώ τον περασμένο Απρίλιο έβρεξε μόλις μισή ίντσα. Ακολούθησε μια μακρά περίοδος 7 μηνών ανομβρίας, ενώ τον Δεκέμβριο, που είναι σταθερά βροχερός μήνας, έβρεξε λιγότερο από 4 ίντσες.

 

Αυτοψίες

Το τελευταίο διάστημα ξεκίνησε η επιτόπια επίσκεψη συνεργείων της ΔΕΥΑΛ σε χωριά που αντιμετωπίζουν προβλήματα τόσο λόγω της έλλειψης νερού, όσο και εξαιτίας συχνών ζημιών που συμβαίνουν στα δίκτυα λόγω παλαιότητας. Μεταξύ άλλων βρέθηκαν στα χωριά της Γέρας, στο Ακράσι και τον Σταυρό, όπου χειμώνα – καλοκαίρι απαιτούνται παρεμβάσεις για την επισκευή βλαβών και την ενίσχυση του δικτύου ύδρευσης. Η άμεση αποκατάσταση των ζημιών είναι επιβεβλημένη αυτή την περίοδο περισσότερο από ποτέ, προκειμένου να μην χάνεται ούτε μία σταγόνα νερού. Παράλληλα, συνεργεία της ΔΕΥΑΛ βρίσκονται από την προηγούμενη εβδομάδα σε διάφορες περιοχές του νησιού, προσπαθώντας να εντοπίσουν και να επισκευάσουν πιθανές βλάβες που μεγεθύνουν το πρόβλημα της έλλειψης νερού.

Η ΔΕΥΑΛ μερίμνησε το προηγούμενο διάστημα για να διακόψει πάνω από 300 παράνομες παροχές που είχε εντοπίσει στο Πλωμάρι, την Γέρα και την Αγιάσο και σε άλλες περιοχές σε κτήματα και μπαξέδες, που ποτίζονταν επί χρόνια χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ οι ιδιοκτήτες τους. Πέραν της απώλειας εσόδων για την Επιχείρηση από τις παράνομες αυτές συνδέσεις, οι παροχές κόπηκαν για να σταματήσει η χρήση νερού για αρδευτικούς σκοπούς το ερχόμενο καλοκαίρι, αφού έχουμε φθάσει στο σημείο να μην μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες ύδρευσης σε σπίτια και επιχειρήσεις.

 

Νέες γεωτρήσεις

Ο Γ. Φλώρος έχει το τελευταίο διάστημα αλλεπάλληλες συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη για το ζήτημα αυτό που αφορά όλη τη Λέσβο και όπως δεσμεύτηκε ο Κώστας Μουτζούρης, εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από το Περιφερειακό Πρόγραμμα για την διάνοιξη 10 νέων γεωτρήσεων. Μέχρι τότε όμως το πρόβλημα θα είναι εδώ και ιδιαίτερα όσο συνεχίζεται η λειψυδρία μέσα στο χειμώνα. «Θα πρέπει να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας για να μην διψάσουμε το ερχόμενο καλοκαίρι. Η εξοικονόμηση νερού είναι αναγκαία από τώρα για να μην ξεκινήσουν οι διακοπές από νωρίς. Οι μπαξέδες και τα ποτίσματα σε κάθε σπίτι και χωράφι δεν θα μπορούν να γίνουν φέτος αν θέλουμε να έχουμε νερό για να πιούμε και να καλύψουμε τις ανάγκες μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img