- Μία ψήφος μπορεί να κάνει τη διαφορά και να «ανατρέψει» έμμεσα τις προηγούμενες αποφάσεις για τη νέα δομή
Για την συμμετοχή του ή μη στις κινητοποιήσεις της Περιφέρειας την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου καλείται να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης, σε συνεδρίασή του το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας, όπου η όποια απόφαση έχει αναμφισβήτητα και άλλες προεκτάσεις. Η συγκεκριμένη συνεδρίαση πραγματοποιείται έπειτα από σχετικό αίτημα το οποίο υπέγραψαν 12 Δημοτικοί Σύμβουλοι, και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον κυρίως λόγω των νέων ισορροπιών εντός του Συμβουλίου, που μας προϊδεάζουν για μια διαδικασία το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθεί… «στον πόντο». Και αυτό καθώς η απόφαση που θα προκύψει μπορεί να ανατρέψει τα μέχρι τώρα δεδομένα για τη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου στα κυβερνητικά σχέδια για τη νέα δομή.
Το αίτημα για να συζητηθεί το θέμα της συμμετοχής στις κινητοποιήσεις της ερχόμενης Τετάρτης υπέβαλαν στο Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Εριφύλη Χιωτέλλη, Βασιλική Ανδρεαδέλλη, Μαρία Ζερβού, Δημήτρης Μαλλιαρός, Παναγιώτης Ανδριώτης, Βάσω Χοχλάκα, Κώστας Αστυρακάκης, Θεόδωρος Ψωμάς, Συμεών Χαραλάμπους, Εριφύλη Γιαννάκα, Παναγιώτης Βάλεσης και Γιώργος Κατζανός, με αυτό να γίνεται – ως όφειλε – δεκτό και το θέμα να τίθεται όντως σε συζήτηση τη Δευτέρα. Αυτό που μένει να φανεί είναι αν από αυτή τη συνεδρίαση θα προκύψει κάποια σημαντική αλλαγή των δεδομένων και πιο συγκεκριμένα απόφαση, η οποία όχι απαραίτητα ξεκάθαρα, αλλά έμμεσα τουλάχιστον θα ανατρέπει την ως τώρα θέση του Δημοτικού Συμβουλίου, που βάσει των αποφάσεών του είναι υπέρ της δημιουργίας νέας δομής.
Και σημειώνουμε «έμμεσα», καθώς προφανώς το θέμα συζήτησης – εκτός και αν προκύψει κάτι διαφορετικό κατά τη συνεδρίαση – δεν είναι η συναίνεση ή μη στη δημιουργία της δομής, αλλά η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις. Ωστόσο γίνεται αντιληπτό πως τυχόν θετική απόφαση για συμμετοχή στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας ενάντια στις δομές θέτει εν αμφιβόλω και τις προηγούμενες αποφάσεις και σκιαγραφεί μια αλλαγή στάσης του Δημοτικού Συμβουλίου, στην συγκατάθεση του οποίου σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται και η ρητορική του Υπουργού Μετανάστευσης & Ασύλου Νότη Μηταράκη στην εφαρμογή των κυβερνητικών σχεδιασμών.
Η Δημοτική Αρχή
Η αλλαγή των δεδομένων από το Δημοτικό Συμβούλιο προφανώς και δεν μπορεί να προκύψει από τη Δημοτική Αρχή ή για να είμαστε πιο ακριβείς από αλλαγή στάσης του συνόλου των μελών της παράταξης του Δημάρχου Στρατή Κύτελη. Η θέση της υπέρ της δημιουργίας νέας δομής, με τη λογική ότι αυτή μεταξύ άλλων θα ανοίξει το δρόμο για το «κλείσιμο» του προσωρινού ΚΥΤ στον Καρά-Τεπέ είναι δεδομένη και προσφάτως εκφράστηκε από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοσθένη Χατζηγιάννη, ο οποίος εκπροσώπησε την Δημοτική Αρχή στη σύσκεψη που κάλεσε ο Κώστας Μουτζούρης στην Περιφέρεια πριν μια εβδομάδα. Σε αυτή ο κ. Χατζηγιάννης υποστήριξε πως το «μπλόκο» της δημιουργίας της δομής στη Βάστρια θα έχει ως συνέπεια την καταστροφική – όπως τη χαρακτήρισε – μονιμοποίηση εκείνης στο Μαυροβούνι.
«Δεν είναι μόνο μαύρα τα μαντάτα που έχουμε για το μεταναστευτικό, αλλά και αισιόδοξα» είχε σημειώσει, υποστηρίζοντας πως έρχονται καλύτερες μέρες για το θέμα αυτό μέσα από τα σχέδια της Κυβέρνησης για τη δημιουργία της δομής εκτός αστικού ιστού στη Βάστρια, ενώ σχολίασε πως θα είναι «όλεθρος και καταστροφή η συνέχιση της λειτουργίας της υπερδομής του Καρά-Τεπέ».
Νέες ισορροπίες
Η σημαντική διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για θέματα που άπτονταν της δημιουργίας της νέας δομής έχει να κάνει με την επιστροφή του Γιώργου Κατζανού σε αυτό. Θυμίζουμε πως ο κ. Κατζανός είχε τεθεί σε αργία, επομένως δεν συμμετείχε στις συνεδριάσεις και ψηφοφορίες του Δημοτικού Συμβουλίου, και έχει επανέλθει σε αυτό εδώ και λίγους μήνες. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι σε ζητήματα για τα οποία η όποια απόφαση είχε ληφθεί με οριακές πλειοψηφίες, η μία ψήφος μπορεί να είναι καθοριστική προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.
Σε μια πρώτη ανάγνωση των ισορροπιών που διαμορφώνονται για το ζήτημα της νέας δομής στο Δημοτικό Συμβούλιο και φυσικά χωρίς αυτή να προκαταβάλει αποφάσεις, εκτιμάται πως με τους 12 Δημοτικούς Συμβούλους που ζήτησαν να συζητηθεί το θέμα, υπέρ της συμμετοχής στις κινητοποιήσεις θα συνταχθούν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκη Τσιριγώτη, Παναγιώτης Βαλάκος και Στρατής Κόμβος, αλλά και ο Αντιδήμαρχος Λουτρόπολης Θερμής, Κωνσταντίνος Κουνέλλης, ο οποίος με τη στάση του δείχνει πως διαφοροποιείται από τη στάση της Δημοτικής Αρχής και έχει συμμετάσχει μάλιστα στις συγκεντρώσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα στη Βάστρια.
Οι δύο πλευρές του Δημοτικού Συμβουλίου των 33 μελών, λοιπόν, ισορροπούν με 16 ψήφους καθεμία από αυτές, και η ψήφος που ενδεχομένως να καταλήξει να είναι και η καθοριστική για την όποια απόφαση να είναι εκείνη του Κώστα Φραγκόπουλου. Ο κ. Φραγκόπουλος παραμένει μέλος της παράταξης Κύτελη, έχει όμως εδώ και πολύ καιρό διαχωρίσει τη θέση του από τη Δημοτική Αρχή, αν και στην προηγούμενη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στην οποία συμμετείχε δεν ψήφισε, καθώς όπως αναφέρει αντιμετώπιζε τεχνικό πρόβλημα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Το ερώτημα είναι αν αυτή η απόσταση θα μεταφραστεί αυτή τη φορά και σε ψήφο υπέρ των κινητοποιήσεων την ερχόμενη Δευτέρα, αλλάζοντας τα δεδομένα από πλευράς Δήμου Μυτιλήνης, ή θα επιλέξει να μην πάρει θέση, με την απόφαση να καθορίζει η διπλή ψήφος του Προέδρου του Συμβουλίου, όπως είχε συμβεί και τον περασμένο Απρίλιο.