Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Στον τόπο του Ελύτη για το ελαιόλαδο ο Πιπίνης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Συνεχίζει τις επαφές του με τους κατοίκους του Νομού Λέσβου ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Λατινικής Αμερικής, Ιάσων Πιπίνης, ο οποίος αυτή τη φορά βρέθηκε στην περιοχή της Γέρας όπου είχε επαφές στους Συνεταιρισμούς Σκοπέλου και Μεσαγρού, δύο μονάδες που έχουν προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού τους εξοπλισμού, ενώ συναντήθηκε και με εκπροσώπους της Μοδούσας, η οποία αποτελεί μία άλλη μορφή Συνεταιρισμού (Ομάδα Παραγωγών), προκειμένου να ενημερωθεί και να συζητήσει μαζί τους τα ζητήματα γύρω από τις προοπτικές του ελαιολάδου. 

Όπως έχουν γράψει ήδη τα Νέα της Λέσβου, ο κ. Πιπίνης άνευ συγκλονιστικού απροόπτου αναμένεται να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας για το Νομό Λέσβου στις επόμενες εθνικές εκλογές και προς τούτο παρότι ακόμα η συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο δεν έχει ανακοινωθεί, προσπαθεί ο ίδιος επισκεπτόμενος εκπροσώπους φορέων ή και επιχειρήσεις και Συνεταιρισμούς – όπως στη Γέρα – να καταγράφει τα προβλήματα και να σχηματίζει άποψη για τις ανάγκες, τις προκλήσεις και τα ζητήματα που μένουν ανοιχτά, ώστε υπό μορφή εισηγήσεων να προσπαθήσει να συμβάλλει στην επίτευξη λύσεων και στην κατάρτιση πολιτικών.

«Το ελαιόλαδο είναι το “χρυσάφι” της λεσβιακής γης», είπε ο κ. Πιπίνης επισημαίνοντας ότι η Γέρα παράγει ένα από τα πιο ποιοτικά ελαιόλαδα της Λέσβου και της Ελλάδας. Ταυτόχρονα ενημερώθηκε για τις ιδιαίτερες συνθήκες που επηρεάζουν την περιοχή μας και για την ακαρπία των προηγούμενων ετών, όπως και φέτος με την ανομβρία που απειλεί να «τινάξει στον αέρα» τη φετινή παραγωγή ελαιόλαδου, η οποία αναμένεται εξαιρετική, αν όμως δεν έχουμε άμεσα βροχές αυτό αντιστρέφεται. «Οι Συνεταιρισμοί που υπάρχουν αγωνίζονται προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες που προκύπτουν κάθε φορά, όπως είναι τώρα οι επιπτώσεις της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, αλλά ακόμη και η ανομβρία, που επηρεάζει τη σοδειά», παρατήρησε ο κ. Πιπίνης σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση αναμφισβήτητα στηρίζει τις προσπάθειές τους, αλλά είναι χρήσιμο να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη μέριμνα για όλα όσα τους απασχολούν και να εκδηλωθεί μεγαλύτερη εξωστρέφεια.

Ο κ. Πιπίνης αναφέρθηκε στο μικρό μερίδιο από τη συνολική παραγωγή ελαιόλαδου της Λέσβου που έχει τυποποίηση, καθώς οι μεγαλύτερες ποσότητες, όπως και ο ίδιος είπε, εξάγονται σε βυτία από το νησί μας, με συνέπεια να χάνουν οι αγρότες και οι τυποποιητές στην προστιθέμενη αξία χωρίς να προστατεύεται η προέλευση του τοπικού προϊόντος. «Χάνεται ουσιαστικά το πολύτιμο «brand name» του λεσβιακού ελαιολάδου», είπε ο Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, διατυπώνοντας την άποψη ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε η τυποποίηση του λαδιού να γίνεται στο νησί μας με κίνητρα γι’ αυτόν τον σκοπό. 

«Θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια. Πιθανώς κάποιοι δεν το θέλουν αυτό για συγκεκριμένους λόγους», υποστήριξε ο ίδιος αφήνοντας προφανώς αιχμές για το κέρδος των μεσαζόντων, καθώς όταν το ελαιόλαδο εξάγεται χύμα η προμήθεια των μεσαζόντων δεν ελέγχεται, ενώ και η τιμή παραγωγού είναι κατώτερη απ’ ό,τι στην τυποποίηση, πέραν του ότι χάνεται η ταυτότητα του προϊόντος, μια και αναμιγνύεται με άλλα ελαιόλαδα και μπορεί, για παράδειγμα, να ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο με ιταλικές ετικέτες. 

Μετά την επίσκεψή του στην Μοδούσα όπου ενημερώθηκε για τις εξαγωγές τυποποιημένου ελαιολάδου, ο κ. Πιπίνης ανέφερε ότι η περίπτωση τυποποίησης της Μοδούσας αποτελεί ένα θετικό παράδειγμα που πρέπει να ακολουθήσει όλη η Λέσβος, χαρακτηρίζοντας σημαντική κάθε προσπάθεια τυποποίησης που γίνεται στο νησί μας. «Υπάρχουν ακόμη και ανεξερεύνητες αγορές, στις οποίες η Λέσβος μπορεί να διαθέσει την παραγωγή της, αξιοποιώντας το πολύτιμο brand name της εξαιρετικής ποιότητας που έχει το λεσβιακό ελαιόλαδο», είπε καταλήγοντας και με την ευκαιρία να θυμίσουμε ότι ο ίδιος έχει λάβει το τελευταίο διάστημα κάποιες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση να μπορέσει η Λέσβος να εξάγει τυποποιημένο ελαιόλαδο σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως το Εκουαδόρ.

 

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img