Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

ΣΤΟΠ στο δρόμο Καλλονής – Πέτρας

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Δεν έχουν τέλος τα πισωγυρίσματα και οι καθυστερήσεις στην κατασκευή του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Πέτρας, που τους τελευταίους μήνες περνά “από σαράντα κύματα” λόγω της λανθασμένης αρχικής χάραξης η οποία περνούσε μέσα από τον ταμιευτήρα του φράγματος Τσικνιά, αλλά και της προσφυγής της ομάδας των αγροτών από την Αγία Παρασκευή. Το ένα εμπόδιο φέρνει το άλλο και όπως έγινε γνωστό χθες, με ανακοίνωση της παράταξης της “Λαϊκής Συσπείρωσης” στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το Ελεγκτικό Συνέδριο έβαλε στοπ στην πρόθεση του Κώστα Μουτζούρη να ξεκινήσει άμεσα το έργο, επιστρέφοντας τον φάκελο του προσυμβατικού ελέγχου, δεδομένου ότι είχε κατατεθεί η αρχική μελέτη, πριν γίνουν οι διορθώσεις για την μετατόπιση της χάραξης.

Όπως υπογραμμίζει η Λαϊκή Συσπείρωση, η εξέλιξη αυτή αφήνει έκθετη την  Περιφερειακή Αρχή Β. Αιγαίου και προσωπικά τον Περιφερειάρχη. «Με μεθόδευση απαράδεκτη, απέκρυψε από το Ελεγκτικό Συνέδριο το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος οδικός άξονας διασχίζει το φράγμα Τσικνιά και επομένως το έργο δεν μπορεί να κατασκευαστεί χωρίς νέα χάραξη, αλλαγή μελετών, σύνταξη νέου πίνακα απαλλοτριώσεων και νέου προϋπολογισμού με άγνωστο ύψος. Το πρόβλημα αυτό, ενώ το γνώριζε η Περιφερειακή Αρχή από τις αρχές του έτους, το απέκρυψε από το Περιφερειακό Συμβούλιο και  δημοπράτησε το έργο αδιαφορώντας για τις συνέπειες βέβαιης απένταξής του. Εάν διέφευγε της προσοχής του Ελεγκτικού Συνεδρίου η μεθόδευση αυτή και υπογραφόταν η παράνομη σύμβαση από τον Περιφερειάρχη, όχι μόνο θα απεντασσόταν το έργο, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητούσε από το κράτος να επιστρέψει όλο το ποσό που είχε εκταμιευτεί», αναφέρει μεταξύ άλλων η περιφερειακή παράταξη του ΚΚΕ.

Σε άλλο σημείο σημειώνει ότι όλα τα παραπάνω «είναι σε γνώση της Διαχειριστικής Αρχής και απορούμε γιατί μέχρι σήμερα σιωπά και δεν ενημερώνει τον Περιφερειάρχη για τις νόμιμες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει και που προβλέπουν εκπόνηση των νέων μελετών, σύνταξη νέου προϋπολογισμού, ανάρτηση νέου πίνακα απαλλοτριώσεων και επαναδημοπράτηση του νέου έργου. Αν δεν ακολουθήσει αυτές τις διαδικασίες η Περιφέρεια, το σημαντικό αυτό έργο, θα πάει στα αζήτητα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο Κ. Μουτζούρης δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ότι πράγματι η επιστροφή του φακέλου του έργου από το Ελεγκτικό Συνέδριο έγινε πριν λίγες μέρες και θα σταλούν συμπληρωματικά στοιχεία από την Περιφέρεια για τη νέα χάραξη του δρόμου. Οι διορθώσεις έχουν ολοκληρωθεί από το Υπουργείο Υποδομών, μετατοπίζοντας τον δρόμο δεξιότερα σε μήκος περίπου 1 χλμ. και όλες οι απαραίτητες τροποποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα. «Ο δρόμος Καλλονής – Πέτρας και το φράγμα Τσικνιά είναι έργα απαραίτητα για το νησί της Λέσβου και θα εκτελεστούν κανονικά», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης.

Θυμίζουμε ότι εκκρεμεί και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της προσφυγής που είχαν καταθέσει οι αγρότες της Αγίας Παρασκευής, όπως επίσης και η εκδίκαση των απαλλοτριώσεων για το νέο δρόμο που αναβλήθηκε τον Οκτώβριο εξαιτίας της προσφυγής.

 

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img