Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

ΣΤΡΑΤΗΣ ΑΛΜΠΑΝΗΣ: «Να πετύχουμε εμείς αυτό που δεν μπόρεσαν οι άλλοι»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Μπορεί να είναι ο γιος του Στέλιου Αλμπάνη έχοντας προγόνους με ιστορία στις επιχειρήσεις και τη μεταποίηση της Λέσβου, ωστόσο ο Στρατής Αλμπάνης δεν ήταν ποτέ το “παιδί του μπαμπά”! Απεναντίας εκπροσωπεί τη γενιά των απογόνων επιχειρηματιών που προχώρησαν με δικές τους δυνάμεις και πήγαν παρακάτω ανοίγοντας νέους δρόμους. Ο Στρατής Αλμπάνης εκφράζει τη γενιά των σαραντάρηδων και είναι από τους πρώτους επαγγελματίες που επένδυσαν στην οδό Κομνηνάκη, συντελώντας στο σημερινό “θαύμα” του πολυσύχναστου πλέον δρόμου. 

Με καθαρό λόγο, κρυστάλλινες απόψεις, χωρίς καμουφλάζ και ακροβατισμούς και θετικός ως επαγγελματίας αλλά και ως άνθρωπος, χωρίς έπαρση, είναι προσανατολισμένος στη νέα γενιά και η αίσθησή μας πριν ξεκινήσουμε να συζητάμε μαζί του ήταν και είναι πως αυτός είναι και ο λόγος που κατεβαίνει υποψήφιος στην αυτοδιοίκηση με το ψηφοδέλτιο του Πανάγου Κουφέλου για το Δήμο Μυτιλήνης.  

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗ ΣΑΜΙΩΤΗ

-Ακούγοντας κανείς ότι ο Στρατής Αλμπάνης είναι υποψήφιος στην αυτοδιοίκηση, το πρώτο που σκέφτεται είναι ότι «το μήλο πέφτει κάτω από τη μηλιά»! Σε επηρέασε, μεγαλώνοντας σε ένα σπίτι όπου ο πατέρας σου ο Στέλιος Αλμπάνης ασχολείται με τα κοινά, ώστε να βγεις και εσύ μπροστά; 

«Σίγουρα το να μεγαλώνεις σε ένα σπίτι στο οποίο σχεδόν πάντα έμπαινε ως προτεραιότητα, αρκετές φορές και σε βάρος της οικογένειας η προσφορά στα κοινά και η ευρύτερη επιθυμία για το κοινό καλό δεν γίνεται να μείνεις ανεπηρέαστος. Ως εκ τούτου σίγουρα έπαιξε ρόλο η ενασχόληση του πατέρα μου με τα κοινά, όμως ο σημαντικότερος λόγος της επιθυμίας μου να εμπλακώ στα κοινά του τόπου όπου γεννήθηκα, ζω και δημιούργησα την οικογένειά μου είναι η αποτυχία των προηγούμενων γενεών να μας παραδώσουν έναν καλύτερο κόσμο. Να είστε σίγουρος ότι είτε εκλεγώ, είτε όχι δεν θα σταματήσω να προσπαθώ και να μάχομαι προς αυτή την κατεύθυνση». 

-Θέλω να μου πεις για την επιλογή σου να κατέβεις υποψήφιος με τον Πανάγο Κουφέλο. Έπαιξε ρόλο το κόμμα ή υπήρξαν άλλοι παράγοντες; 

«Σίγουρα το γεγονός ότι προερχόμαστε από τον ίδιο πολιτικό χώρο έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο διότι για να λειτουργήσει μια ομάδα αρμονικά χρειάζεται να έχει δύο βασικά πράγματα: Κοινούς στόχους και κοινή ιδεολογία. Φανταστείτε σε πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το μεταναστευτικό ή οι ρομά, να είχαμε αποκλίνουσες θέσεις.  

Σημαντικό για μένα επίσης είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει άμεση συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση και ο κ. Κουφέλος έχει άριστες σχέσεις με πολλά κυβερνητικά στελέχη και το γεγονός αυτό μπορεί να ανοίξει εύκολα πόρτες για χρηματοδοτήσεις και όχι μόνο. Το σημαντικότερο όμως ήταν η αφοπλιστική ειλικρίνεια του κ. Κουφέλου σε μία κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχαμε όταν βρεθήκαμε για την υποψηφιότητά μου. Πιστεύω ότι ο δημότης μας έχει ανάγκη από έναν Δήμαρχο που θα τον κοιτάει στα μάτια και θα του μιλάει ειλικρινά». 

– Είσαι ένας νέος άνθρωπος, αγαπητός στην τοπική κοινωνία, ασχολείσαι χρόνια τώρα με την εστίαση. Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις ως επαγγελματίας και πώς αυτά συνδέονται με το Δήμο; 

«Ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εστίασης κυρίως στην πόλη της Μυτιλήνης είναι το κυκλοφοριακό και η έλλειψη χώρων στάθμευσης, το οποίο συνδέεται άμεσα με την πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου και την Ερμού. Ένα άλλο πολύ σημαντικό πρόβλημα είναι οι ρομά, οι οποίοι δημιουργούν καθημερινά προβλήματα και χαίρομαι ιδιαιτέρως που ο κ. Κουφέλος είναι ο μοναδικός υποψήφιος Δήμαρχος που τους συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά του και είμαι σίγουρος ότι θα δώσει λύση. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι πως ο τουρισμός είναι εποχικός, με το καλοκαίρι να είναι η περίοδος με τη μεγαλύτερη κίνηση. Αυτό σημαίνει ότι κατά τους υπόλοιπους μήνες του έτους, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες να διατηρήσουν σταθερό εισόδημα και προσωπικό».  

-Κατά την άποψή σου τι θα πρέπει να αλλάξει άμεσα η επόμενη δημοτική αρχή στο Δήμο Μυτιλήνης; 

«Δυστυχώς οι άμεσες αλλαγές που πρέπει να γίνουν είναι πολλές, θα σταθώ όμως σε τρεις που κατά την γνώμη μου είναι και οι σημαντικότερες: 

Α. Άμεση κυκλοφοριακή μελέτη και δημιουργία χώρων στάθμευσης, όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλά και στα μεγάλα χωριά μας. 

Β. Άμεσα να δημιουργηθεί Φορέας Τουρισμού Δήμου Μυτιλήνης και να γίνει πλάνο τουριστικής προβολής με βάθος 3ετίας. Μόνο αν κοιτάξουμε το αύριο του τουρισμού θα πετύχουμε σήμερα. 

Γ. Εξωστρέφεια. Μόνο με την εξωστρέφεια θα μπορέσουμε να δούμε πραγματική βελτίωση στο σύνολο του Δήμου μας. Με την εξωστρέφεια θα πετύχουμε καλύτερες εξαγωγές στον πρωτογενή τομέα, θα μπορέσουμε να αναπτύξουμε καλύτερες εμπορικές σχέσεις και θα μπορέσουμε να προσελκύσουμε νέες επενδύσεις, που αυτό σημαίνει και νέες θέσεις εργασίας. Μία πρόταση που θα έκανα με την ευκαιρία στον κ. Κουφέλο συνυπολογίζοντας και την κατάργηση των ΝΠΔΔ τον Δεκέμβριο είναι η δημιουργία Αντιδημαρχίας επιχειρηματικότητας & αθλητισμού». 

Καμιά φορά σκέφτομαι ότι τα τελευταία 20 χρόνια λείπουν τα μεγάλα έργα. Κάποτε μιλούσαμε για ανάπλαση του ιστορικού κέντρου και είχε τεθεί ακόμα και το ενδεχόμενο κατασκευής γέφυρας, να συνδέεται το Φανάρι με το σημείο μπροστά στο ξενοδοχείο Blue Sea, μιλούσαμε δηλαδή για μεγάλα οράματα. Σήμερα μιλάμε για λακκούβες, για καθαριότητα, για διαχείριση μιας καθημερινότητας. 

«Με αυτή την γέφυρα “νιος ήμουν και γέρασα”, που λέει και η παροιμία. Δυστυχώς είναι αυτό που ανέφερα στην αρχή της κουβέντας μας και ίσως να ακούγεται και λίγο άσχημο, αλλά είναι η πραγματικότητα. Μιλάμε για τα αυτονόητα γιατί οι προηγούμενες γενιές απέτυχαν στο να τα κάνουν. Πλέον εμείς οφείλουμε καταρχήν για εμάς και ύστερα για τα παιδιά μας να φτιάξουμε τα αυτονόητα και ταυτοχρόνως να εργαστούμε με πολλή δουλειά και μεθοδικότητα για το μέλλον με ό,τι κόστος και αν έχει αυτό». 

-Τι είναι αυτό με το οποίο θέλεις εσύ να συνδέσεις την ενασχόλησή σου με την αυτοδιοίκηση; 

«Αυτό καταρχήν είναι μια απόφαση του κυρίου Κουφέλου. Από εκεί και πέρα θα ήθελα να ασχοληθώ τόσο με την ανάπτυξη (τουρισμό & επιχειρηματικότητα) όσο και την κοινωνική μέριμνα. Το σημαντικότερο όλων μας είναι να καταφέρουμε όλοι μαζί να οδηγήσουμε τον Δήμο μας σε ένα καλύτερο αύριο και αυτό δεν έχει σχέση με το αν θα αξιοποιηθεί κάποιος ή όχι, αλλά με το κοινό μας όραμα». 

– Αν υποθέσουμε ότι τη Δευτέρα των εκλογών θα είσαι δημοτικός σύμβουλος και η παράταξή σου θα έχει κερδίσει την πλειοψηφία, ποιες θα είναι οι πρώτες 5 προτεραιότητες  που θα θέσεις στο νέο Δήμαρχο; 

«Επιγραμματικά θα αναφέρω για να μην κουράζω, Τουρισμός, Πρωτογενής παραγωγή, Ρομά, Σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη, Κλιματική αλλαγή». 

-Και δύο λόγια για την υποψηφιότητά σου στους δημότες. 

«Η υποψηφιότητά μου είναι μια προτροπή του εαυτού μου στο να θέλω να συμβάλω στο αύριο του Δήμου μας, στην ανάγκη μου να δω έναν Δήμο να εξελίσσεται και μέσω αυτού να εξελίσσονται και οι άνθρωποί του. Εάν κρίνουν οι συνδημότες μου ότι μπορώ να βοηθήσω προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν ιδιαίτερη χαρά για μένα η ψήφος τους». 

spot_img

More articles

spot_img