- Στη Λέσβο 6 στις 10 αφίξεις που έγιναν στα νησιά από την Πρωτοχρονιά
Συγκρατημένες παραμένουν οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο από το ξεκίνημα του νέου έτους, ωστόσο το νησί μας παραμένει η κύρια πύλη εισόδου αιτούντων άσυλο προς την Ελλάδα και κατ’ επέκταση την Ευρώπη. Ειδικότερα, από τις αρχές του 2022 και έως τις 23 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καταγράφηκαν 116 αφίξεις αιτούντων άσυλο στη Λέσβο.
Ο αριθμός αυτός μεταφράζεται στο 61% των συνολικά 190 αφίξεων που σημειώθηκαν διά θαλάσσης, με τις υπόλοιπες να καταγράφονται στη Χίο (21), στη Σάμο (4) και στην Κω (49), ενώ πρόκειται για ένα ποσοστό 41% περίπου των συνολικών αφίξεων στη χώρα μας, αν συνυπολογίσουμε και εκείνες στον Έβρο, που ήταν 95 κατά το ίδιο διάστημα, ανεβάζοντας τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που έφτασαν στην Ελλάδα στους 285. Την ίδια στιγμή, υπερπολλαπλάσιες είναι οι αφίξεις που σημειώνονται σε άλλες χώρες της Μεσογείου, φτάνοντας ήδη τις 1.866 στην Ιταλία και τις 2.574 στην Ισπανία κατά τις πρώτες εβδομάδες του έτους, συνεχίζοντας το μοτίβο της «μετατόπισης» του βάρους διαχείρισης του μεταναστευτικού από την Ελλάδα, το οποίο είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενα ρεπορτάζ.
Αν συγκρίνουμε αυτούς τους αριθμούς, με τις αφίξεις που σημειώθηκαν το 2021, διαπιστώνουμε πως οι μεταναστευτικές ροές, που καταλήγουν στη Λέσβο αλλά και στα νησιά γενικότερα, είναι αναλογικά λιγότερες φέτος. Για την ακρίβεια, θυμίζουμε πως το προηγούμενο έτος έφτασαν στη χώρα μας 8.935 αιτούντες άσυλο, εκ των οποίων οι 4.109 στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και οι 1.553 στη Λέσβο συγκεκριμένα. Φυσικά, αναφερόμαστε σε αφίξεις οι οποίες δεν μοιράστηκαν «ισόποσα» στη διάρκεια του έτους, αφού υπήρχαν διαστήματα με μηδενικές μεταναστευτικές ροές και άλλα με συχνότερες αφίξεις στις ακτές του νησιού μας, ωστόσο το κλείσιμο του έτους βρήκε το νησί μας με – κατά μέσο όρο – 130 περίπου αφίξεις τον μήνα (αντίστοιχα 342 σε όλα τα νησιά και 745 σε επίπεδο επικράτειας).
Βέβαια, όπως σημειώνουμε σε κάθε σχετικό δημοσίευμα, η ένταση των μεταναστευτικών ροών προς τη Λέσβο και τα νησιά γενικότερα, δεν είναι ένα «σταθερό μέγεθος». Εξαρτάται από μια σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων η προσέγγιση στη φύλαξη των συνόρων και η «διάθεση» του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, στο γενικότερο πλαίσιο εργαλειοποίησης των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στα εδάφη της γειτονικής χώρας. Ή πιο απλά, αυτή τη στιγμή μπορεί η κατάσταση να φαίνεται κάπως καλύτερη, αλλά δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να δούμε μια σημαντική αύξηση των αφίξεων.