Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Συκάς vs Βέρρου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


“Φωτιές άναψε” στο Δήμο Δυτικής Λέσβου η σύγκληση της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας σήμερα, Τετάρτη, ημέρα της πανελλαδικής απεργίας που συμπίπτει και με τον έναν χρόνο από το έγκλημα στα Τέμπη. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης κατήγγειλαν την επιμονή της Δημοτικής Αρχής για την διεξαγωγή της σημερινής συνεδρίασης, αντίθετα με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που τάχθηκε υπέρ της αλλαγής ημερομηνίας. 

«Η επιμονή της Δημοτικής Αρχής για σύγκληση συμβουλίου την ημέρα πανελλαδικής απεργίας και επετείου ενός χρόνου από το έγκλημα στα Τέμπη εγείρει πολλά ερωτήματα και μας βρίσκει κάθετα αντιθέτους. Όλα τα παραπάνω μάλιστα έγιναν, ενώ έγινε ομόφωνα δεκτό το ψήφισμα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση, το οποίο έχει ως εξής: «Στις 28 Φλεβάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους, πολλοί εξ αυτών νέα παιδιά. Η απαίτηση «Το έγκλημα αυτό να μην συγκαλυφθεί» έγινε σύνθημα και ένωσε χιλιάδες φωνές πριν ένα χρόνο. Η 28η Φεβρουαρίου πρέπει να μην είναι μόνο ημέρα πένθους, αλλά και ημέρα αγώνα με στόχο την πλήρη διερεύνηση με απόδοση ευθυνών. Να ανατραπούν οι πολιτικές που αντιμετωπίζουν ως κόστος την ανθρώπινη ζωή και βάζουν στο ζύγι την ασφάλεια του λαού μας», αναφέρει η Λαϊκή Συσπείρωση.

Άμεση ήταν η απάντηση της Δημοτικής Αρχής, μιλώντας για μικροπολιτική επάνω σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα, εκείνο της τραγωδίας των Τεμπών: «Η πρόσκληση για την διεξαγωγή της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας έχει αποσταλεί στους Δημοτικούς Συμβούλους 12 ημέρες πριν και σε μία περίοδο όπου δεν ήταν γνωστή η προκήρυξη της αυριανής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που συμπίπτει με την ημέρα της τραγωδίας στα Τέμπη. Η διεξαγωγή ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας, γίνεται κάθε δύο μήνες, είναι υποχρεωτική και η παράλειψη σύγκλησής της εντός της προθεσμίας αυτής αποτελεί σοβαρή παράβαση του καθήκοντος του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου. Για όσους καλόπιστα τώρα μπορεί να αναρωτηθούν γιατί δεν μπορεί να μετατεθεί η ημερομηνία της συνεδρίασης ενδεχομένως για την Πέμπτη, ο λόγος είναι ότι ο Δήμαρχος (και αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι) έχουν προγραμματισμένες – εδώ και δύο τουλάχιστον εβδομάδες – συναντήσεις στην Αθήνα με Υπουργεία. Να σημειωθεί εδώ ότι βάσει πάλι του Νόμου, η παρουσία του Δημάρχου στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας είναι υποχρεωτική. Για όσους επίσης καλόπιστα μπορεί να αναρωτηθούν γιατί η ημερομηνία της συνεδρίασης δεν μπορούσε να μετατεθεί μία ημέρα πριν, ενδεχομένως χθες, θα μπορούσαμε μπαίνοντας στην λογική της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να πούμε ότι σκοπίμως δεν διατυπώθηκε κάποιο σχετικό αίτημα στον Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, γιατί ίσως δεν θα υπήρχε μετά λόγος για να βγει η σημερινή ανακοίνωση της παράταξης των συναδέλφων μας. Αλλά δεν θα το κάνουμε». 

Και η απάντηση από το γραφείο του Δημάρχου καταλήγει: «Είναι όμως πραγματικά απογοητευτικό, ένα ζήτημα καθαρά τυπικό που θα μπορούσε να λυθεί εν μέσω ασφυκτικών προθεσμιών με μία καλύτερη συνεννόηση μεταξύ των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, να επιχειρείται να μετατραπεί σε μείζον πολιτικό αλλά και σε δίκη προθέσεων. Γιατί σε τελική ανάλυση προσβάλλει όχι μόνο τα μέλη της Δημοτικής Αρχής, αλλά όλο το Δημοτικό Συμβούλιο έστω και το να υπονοείται ότι η διεξαγωγή μίας ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου – και μάλιστα με αυτά τα δεδομένα – εναντιώνεται στις απεργιακές κινητοποιήσεις σε Μυτιλήνη και Καλλονή ή ακόμη χειρότερα… συγκαλύπτει τις ευθύνες για την τραγωδία στα Τέμπη». 

spot_img

More articles

spot_img