Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023

Συλλήψεις για παιδική πορνογραφία

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Στη Λέσβο βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες κλιμάκιο της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διενεργώντας έρευνες και δεσμεύοντας ψηφιακό υλικό και μέσα μεταφοράς από τις κατοικίες εμπλεκομένων

Τριπλό χτύπημα στα κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας προκάλεσε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της χώρας μας, δυστυχώς όμως στο βάθος αυτού του πλήγματος των αστυνομικών αρχών στο ηλεκτρονικό έγκλημα βρίσκονται πρωταγωνιστές από τη Μυτιλήνη, τρεις κάτοικοι της περιοχής μας, ο ένας αλλοδαπός, που εμπλέκονται και στη μία περίπτωση έχουμε σύλληψη, ενώ στις άλλες δύο περιπτώσεις ταυτοποίηση.  

Για το λόγο αυτό τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στη Λέσβο κλιμάκιο έμπειρων στελεχών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που με συνοδεία στελεχών της Ασφάλειας από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου διενήργησε κατ’ οίκον έρευνες και προχώρησε σε δέσμευση ηλεκτρονικών μέσων αποθήκευσης και μεταφοράς ψηφιακού υλικού. Δεν είναι η πρώτη φορά που κάτοικοι της Λέσβου απασχολούν τις διωκτικές αρχές για διακίνηση πορνογραφικού υλικού και μάλιστα η μία από τις περιπτώσεις που επισημάνθηκαν τώρα από τους αστυνομικούς έχει απασχολήσει και στο παρελθόν με καταδικαστική ποινή από τη δικαιοσύνη, αλλά ο δράστης συνέχισε τα ίδια αδικήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν συλληφθεί δύο άτομα. Συγκεκριμένα ένας 21χρονος αλλοδαπός, ποδοσφαιριστής γνωστής τοπικής ομάδας, που φέρεται προσωρινά να είναι κάτοικος της Μυτιλήνης, καθώς καταγγέλθηκε από ανήλικη ότι συνομιλώντας μαζί της από το διαδίκτυο της απέσπασε γυμνές φωτογραφίες και ένας 33χρονος ιδιωτικός υπάλληλος, ο οποίος κατοικεί στη Μυτιλήνη, μια και ταυτοποιήθηκαν τα ηλεκτρονικά του ίχνη. 

Δικογραφίες έχουν σχηματιστεί κατά ενός 27χρονου και πάλι φερόμενου ως κατοίκου της Μυτιλήνης, που είχε συλληφθεί στο παρελθόν δύο φορές για τέτοιες πράξεις, ενώ μάλιστα είχε προφυλακιστεί για διακίνηση πορνογραφικού υλικού παιδιών, ηλικίας ακόμα και κάτω των 10 ετών, καθώς και σε βάρος ενός 55χρονου άνεργου, ο οποίος ωστόσο δεν φαίνεται να βρίσκεται στην περιοχή μας αλλά κατοικεί στον Πειραιά, φέρεται όμως να εμπλέκεται στην παραλαβή και διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας και τα ηλεκτρονικά του ίχνη ταυτοποιήθηκαν.

Η τοπική αστυνομία δεν έχει καμία εμπλοκή γύρω από αυτές τις υποθέσεις καθώς οι χειρισμοί γίνονται κεντρικά από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κλιμάκιο της οποίας βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Λέσβο και η μόνη εμπλοκή της τοπικής αστυνομίας είναι η διευκόλυνση των αστυνομικών που έρχονται εδώ για τις έρευνές τους. Ως εκ τούτου είναι δύσκολη και η ροή των πληροφοριών γύρω από αυτές τις υποθέσεις και γι’ αυτό οι όποιες πληροφορίες από πλευράς μας μεταφέρονται με κάθε επιφύλαξη.

Σε επίσημη βάση η ανακοίνωση που δόθηκε από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει ως ακολούθως: «Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνιάστηκαν τρεις υποθέσεις πορνογραφίας ανηλίκων και συγκεκριμένα συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας ένα άτομο, ενώ δικογραφίες τακτικής διαδικασίας σχηματίστηκαν σε βάρος τριών ακόμα ατόμων.

Συγκεκριμένα, προηγήθηκε κατάλληλη διερεύνηση και αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων, τα οποία τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και μετά από αλληλογραφία με τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και από την περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία των εμπλεκόμενων ατόμων και προέκυψαν οι τόποι κατοικίας τους.

Ειδικότερα, για την πρώτη υπόθεση προηγήθηκε συνεργασία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τον Οργανισμό NCMEC (National Center for Missing and Exploited Children) που εδρεύει στις Η.Π.Α., κατά την οποία εντοπίστηκε 27χρονος χρήστης του διαδικτύου, εντός της ελληνικής επικράτειας, να κατέχει και να διακινεί υλικό πορνογραφίας ανηλίκων στο διαδίκτυο.

Στη δεύτερη υπόθεση υπήρξε συνεργασία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τις Αρχές Νορβηγίας και Ισπανίας και εντοπίστηκε 33χρονος χρήστης διαδικτυακών εφαρμογών, ο οποίος διαμοίραζε σε έτερους χρήστες υλικό πορνογραφίας ανηλίκων, καθώς και 55χρονος χρήστης του διαδικτύου, ο οποίος ήταν ένας από τους παραλήπτες του εν λόγω υλικού.

Στην τρίτη υπόθεση προηγήθηκε καταγγελία ανήλικης, σύμφωνα με την οποία άγνωστος χρήστης του διαδικτύου συνομίλησε μαζί της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και απέσπασε γυμνές φωτογραφίες της, ενώ από την επακόλουθη έρευνα προέκυψε ότι πρόκειται για 21χρονο.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους, το διάστημα από 25 Απριλίου έως και 5 Μαΐου 2023, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 5 κινητά τηλέφωνα
  • 2 εσωτερικοί σκληροί δίσκοι
  • κάρτα micro SD
  • κάρτα SIM

Από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια του εμπλεκομένου στην πρώτη υπόθεση βρέθηκε πλήθος υλικού (φωτογραφίες και βίντεο) πορνογραφίας ανηλίκων και συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, παραπέμφθηκε σε κύρια Ανάκριση και διατάχθηκε η προσωρινή του κράτηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συλληφθείς έχει απασχολήσει κατά το παρελθόν για το ίδιο αδίκημα.

Για τις άλλες δύο υποθέσεις ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή των τριών ατόμων σε αυτές, ωστόσο δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας. Στις περιπτώσεις αυτές οι σχηματισθείσες δικογραφίες υποβλήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια απεστάλησαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση», αναφέρει η ανακοίνωση.

- Advertisement -

More articles

spot_img