Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

Συν 5 εκατ. για τον βιολογικό της νότιας Μυτιλήνης

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Με γεμάτα χέρια ήρθε στο νησί μας το τριήμερο ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλης Γραφάκος, που συναντήθηκε με τους Δημάρχους Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου και με τον Περιφερειάρχη, ενώ είχε σύσκεψη και με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΔΑΠΑΛ και της ΔΕΥΑΛ. Αφού ενημερώθηκε για τον σχεδιασμό και την πορεία των έργων υποδομών στους τομείς του περιβάλλοντος και της ύδρευσης – αποχέτευσης, ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα διαθέσει στη ΔΕΥΑΛ το ποσό των 5 εκατ. ευρώ, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, για το έργο του βιολογικού καθαρισμού της νότιας Μυτιλήνης. 

Όπως είναι γνωστό, μέχρι σήμερα έχει δρομολογηθεί μόνο η κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων, στην Κουτσουμπάρα με 5 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα “Φιλόδημος”. Για να εκτελεστεί ενιαία και ολοκληρωμένα το έργο, μαζί με τα δίκτυα αποχέτευσης και ύδρευσης απαιτούνται επιπλέον 17 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εξασφαλίστηκαν, σύμφωνα με τον Γ.Γ., τα 5 εκατ. για τα δίκτυα της αποχέτευσης. 

Στην σύσκεψη που έγινε στο παλαιό Δημαρχείο Μυτιλήνης, παρουσία του Δημάρχου, Στρατή Κύτελη, του Προέδρου της ΔΕΔΑΠΑΛ, Παναγιώτη Κατσαβέλλη, του Αντιπροέδρου, Στέφανου Αποστόλου και των μελών της Διοίκησης, συμμετείχε και ο Διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΛ, Παρασκευάς Φυντανής, ο οποίος ενημέρωσε τον κ. Γραφάκο για τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο. Ο κ. Φυντανής στάθηκε στο έργο του βιολογικού καθαρισμού της νότιας πόλης, για το οποίο ήταν ενήμερος εκ των προτέρων ο Γενικός Γραμματέας, ο οποίος είπε ότι το Υπουργείο θα εντάξει την κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης στο Ταμείο Ανάκαμψης για να προχωρήσουν παράλληλα με την δημιουργία της ΜΕΛ. Ο Στρατής Κύτελης εξέφρασε την ικανοποίησή του γι’ αυτή την εξέλιξη, σημειώνοντας ότι η Δημοτική Αρχή έχει θέσει σε προτεραιότητα την δημιουργία υποδομών για την προστασία του περιβάλλοντος κι αυτό αποδεικνύεται από τα έργα που έχουν δρομολογηθεί τα τελευταία χρόνια.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ αναφέρθηκε στην σημασία της κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στην Κλεφτόβιγλα, καθώς και της Μονάδας Κομποστοποίησης στην παλιά χωματερή της Μυτιλήνης, στη Λεμονού, χώρους τους οποίους είχε επισκεφθεί νωρίτερα ο Μ. Γραφάκος. Η Διοίκηση της Εταιρείας είχε θέσει ως στόχο να βγουν στον αέρα οι διαγωνισμοί για την κατασκευή των δύο Μονάδων μέχρι το τέλος του χρόνου, αλλά ο Γενικός Γραμματέας προανήγγειλε μια μικρή παράταση, 2 μηνών, για την διεξαγωγή των δημοπρατήσεων. Θυμίζουμε ότι ο προϋπολογισμός των δύο έργων ανέρχεται στα 34 εκατ. ευρώ και οι προτάσεις έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη” του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ακόμη, συζητήθηκε το θέμα της συγχώνευσης των ΦΟΔΣΑ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου με τον Φορέα της Λέσβου, βάσει του σχετικού νόμου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι για τα νησιά. Όπως είναι γνωστό, τον προηγούμενο μήνα εγκρίθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΔΑΠΑΛ προκειμένου να μετέχουν σε αυτή και οι Δήμοι των γειτονικών μας νησιών. Η Λήμνος θα πρέπει να συνεισφέρει με 1.981 μετοχές και ο Άγιος Ευστράτιος με 31. Η αξία της κάθε μετοχής είναι 60 ευρώ, επομένως ο Δήμος Λήμνου καλείται να καταβάλλει 118.860 ευρώ και ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου 1.860 ευρώ. Οι αποφάσεις που έλαβαν τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης θα σταλούν προς έγκριση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και κατόπιν θα συγκληθεί νέα Γενική Συνέλευση με τους νέους μετόχους – εκπροσώπους των Δήμων Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου για την τροποποίηση του καταστατικού της ΔΕΔΑΠΑΛ.

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img