Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Συνεχίζεται η αποχή των δικηγόρων


Νέα παράταση στην αποχή που πραγματοποιούν οι δικηγόροι στη Μυτιλήνη, δόθηκε χθες έπειτα από την συνεδρίαση που είχαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου. Πιο συγκεκριμένα το συμβούλιο αποφάσισε την συνέχιση της αποχής μέχρι τις 8 Μαρτίου, ακολουθώντας την απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή

Κατά την διάρκεια της Ολομέλειας στην Αθήνα αποφασίστηκε να προταθεί και στους 63 δικηγορικούς συλλόγους της χώρας η συνέχιση της στοχευμένης αποχής των δικηγόρων από τις ποινικές δίκες μέχρι και την Παρασκευή 1η Μαρτίου και αποχή από την έκδοση διαταγών πληρωμής και τις πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης απαιτήσεων (Funds) μέχρι και την Κυριακή 31 Μαρτίου. Παρά το γεγονός ότι η Ολομέλεια πρότεινε την συνέχιση της αποχής μέχρι την 1η Μαρτίου ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης αποφάσισε να συνεχίσει μέχρι τις 8 Μαρτίου. Πλέον πέρα από τις αντιδράσεις για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με την επιβολή του τεκμαρτού εισοδήματος στις 10.920 ευρώ, ήρθαν να προστεθούν οι ενστάσεις των δικηγόρων για το νέο σχέδιο νόμου σχετικά με την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που ψηφίστηκε την Παρασκευή το βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ολομέλειας των Προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας: «Η Ολομέλεια από την πρώτη στιγμή που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας επεσήμανε ότι η πρωτοβουλία αυτή της Κυβέρνησης, η οποία αναλήφθηκε χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τους θεσμικούς φορείς που εμπλέκονται στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης και χωρίς την συγκρότηση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, υπακούει στα κελεύσματα του ποινικού λαϊκισμού και αποτελεί οπισθοδρόμηση για το ποινικό δίκαιο. Εισάγει «εισαγγελικής» έμπνευσης και σκοπιμότητας διατάξεις, με αυστηριοποίηση των ποινών και της έκτισής τους, συρρικνώνει θεμελιώδεις εγγυήσεις και δικαιώματα του κατηγορουμένου, παραβιάζοντας τις αρχές της δίκαιης δίκης της ΕΣΔΑ, αυξάνει το όριο του εκκλητού των αποφάσεων και το κόστος άσκησης του δικαιώματος δικαστικής προστασίας, επιτείνει την ανασφάλεια δικαίου και οδηγεί σε ανεπιεικείς και ανεφάρμοστες καταστάσεις, λαμβανομένης υπ’ όψιν και της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα σωφρονιστικά καταστήματα της Χώρας. Η Ολομέλεια εκφράζει για μία ακόμη φορά την έντονη αντίθεσή της στις νέες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, καθόσον οι επελθούσες τροποποιήσεις δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νόμου και δεν αναιρούν τις αρνητικές επιπτώσεις του».

Στη Λέσβο

Η νέα παράταση στην αποχή έχει τροφοδοτήσει νέες αντιδράσεις δικηγόρων στη Μυτιλήνη καθώς μετράμε σχεδόν 4 μήνες αποχής από τα δικαστήρια (με εξαίρεση κάποιες δίκες οι οποίες είχαν προθεσμίες και έπρεπε να γίνουν). Στη γενική συνέλευση των δικηγόρων του νησιού μας, που είχε πραγματοποιηθεί στα δικαστήρια για να αποφασιστεί αν θα συνεχιστεί η αποχή σημειώθηκαν διαφωνίες αλλά και εντάσεις, καθώς υπήρχε και μια μεγάλη μερίδα δικηγόρων οι οποίοι υποστήριξαν την λήξη της αποχής. 

Παράλληλα να σημειώσουμε ότι και οι δικαστικοί υπάλληλοι του νησιού μας, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ), πραγματοποιούν από την Παρασκευή δίωρη στάση εργασίας κάθε μέρα από τις 9 έως τις 11, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τις αντιδράσεις και τις ενστάσεις που έχουν σχετικά με το νέο σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε. Οι παραστάσεις διαμαρτυρίας των δικαστικών υπαλλήλων θα διαρκέσουν μέχρι και αύριο, με την συμμετοχή του συλλόγου στην πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Όπως ανέφερε στα Νέα της Λέσβου ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Δημήτρης Βασιλούδης: «Πραγματοποιήσαμε χθες συμβούλιο για να αποφασιστεί αν θα συνεχίσουμε την αποχή ή όχι. Η απόφαση που πήραμε ήταν η παράταση της αποχής μέχρι τις 8 Μαρτίου. Εμείς παρόλο που η Ολομέλεια στην Αθήνα αποφάσισε αποχή μέχρι την 1η Μαρτίου θα συνεχίσουμε για μια εβδομάδα παραπάνω. Στις 8 Μαρτίου θα πραγματοποιήσουμε εκ νέου συνάντηση έτσι ώστε να αποφασιστεί αν θα πάρει και άλλη παράταση η αποχή που πραγματοποιούμε».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img