Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Συνεχίζονται οι καταλήψεις στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Το ένα μετά το άλλο κλείνουν τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, έπειτα από αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων για καταλήψεις των κτιρίων. Από την αρχή της εβδομάδας έχει ξεκινήσει η κατάληψη στο κτίριο του Τμήματος Περιβάλλοντος στο λόφο Ξενία, ενώ τις επόμενες ημέρες αποφασίστηκε κατάληψη και στο κτίριο της Γεωγραφίας. Την Τρίτη οι φοιτητές του Τμήματος της Γεωγραφίας πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση στην οποία πάρθηκε η απόφαση από την πλειοψηφία να τεθεί το τμήμα υπό κατάληψη (όπως και όλο το κτίριο του Τμήματος της Γεωγραφίας που φιλοξενεί και μαθήματα άλλων τμημάτων). Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των φοιτητών του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, κατά την οποία πάρθηκε η απόφαση να γίνει κατάληψη. Χθες μια ανάλογη απόφαση πάρθηκε και στο Τμήμα της Ανθρωπολογίας, ενώ σήμερα είναι η τελευταία γενική συνέλευση της εβδομάδας και συγκεκριμένα του Τμήματος Ωκεανογραφίας με σκοπό να αποφασιστεί αν και το τρίτο κτίριο του λόφου Ξενία θα τεθεί υπό κατάληψη. 

Οι φοιτητές δείχνουν αρκετά αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κάθε ενέργεια κατά του νομοσχεδίου σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, εκφράζοντας την ανησυχία και τον προβληματισμό τους καθώς διατυπώνουν την άποψη ότι αν περάσει το νομοσχέδιο θα υποβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια. Το ζήτημα αυτό έχει αναχθεί σε κεντρικό θέμα της δημόσιας συζήτησης όσον αφορά τον τομέα της εκπαίδευσης, με καθηγητές πανεπιστημίων αλλά και της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να παίρνουν θέση υπέρ ή κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Σε μια παρόμοια κατάσταση βρίσκονται και οι φοιτητές που μέσω κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας εκφράζουν την δική τους άποψη. 

Πορεία εντός της Ερμού

Την ίδια στιγμή το νέο νομοσχέδιο που ανακοινώθηκε πριν από δύο εβδομάδες περίπου από τον Υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, η οποία έληξε την Κυριακή, από την οποία προέκυψαν πλήθος αντιδράσεων και σχολίων αναφορικά με το μέρος του σχεδίου νόμου «Εγκατάσταση και λειτουργία νομικών προσώπων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης». Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των επόμενων ημερών το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση. Μέχρι τότε οι φοιτητές και οι εκπαιδευτικοί παραμένουν αμετακίνητοι, διοργανώνοντας συγκεντρώσεις, πορείες και καταλήψεις σε όλη την χώρα. 

Κάτι τέτοιο έγινε και χθες με το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που έλαβε χώρα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, μεταξύ αυτών και στη Μυτιλήνη. Όπως και κάθε Πέμπτη (πράγμα που συμβαίνει εδώ και έναν μήνα περίπου), έτσι και χθες φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου έχοντας την στήριξη των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων του Ιδρύματος πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Σαπφούς στις 12 το μεσημέρι

Εκεί όλοι έστειλαν το μήνυμα κατά του νέου νομοσχεδίου και της ίδρυσης των μη κρατικών πανεπιστημίων δείχνοντας για ακόμη μια φορά ότι όσο το νομοσχέδιο δεν αποσύρεται τόσο περισσότερο θα επιμένουν οι φοιτητές στις κινητοποιήσεις. Με κεντρικό σύνθημα «Η Παιδεία δεν είναι για πούλημα, όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια», οι φοιτητές του Πανεπιστημίου βγήκαν ξανά στους δρόμους, μίλησαν στη συγκέντρωση στην Πλατεία Σαπφούς και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Σημειώνεται τέλος πως η χθεσινή κινητοποίηση δεν είναι η μόνη που έχει γίνει στη Μυτιλήνη, καθώς έχουν προηγηθεί και άλλες με πορείες προς την Γενική Γραμματεία και εντός της Ερμού. 

spot_img

More articles

spot_img