Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2022

Συνέλευση των εργαζομένων στο Βοστάνειο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Συνέλευση πραγματοποίησαν, χθες, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Μυτιλήνης παρουσία και δύο εκπροσώπων της ΠΟΕΔΗΝ, ύστερα από πρόσκληση του Συλλόγου των Εργαζομένων. Παρότι η προσέλευση ήταν περιορισμένη, η συζήτηση ήταν ζωηρή, ενώ οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε σοβαρά θέματα που ταλανίζουν τον κλάδο των υγειονομικών  και αποτελούν χρόνιες διεκδικήσεις τους. Τον λόγο έλαβαν κατά σειρά ο πρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων στο νοσοκομείο Μυτιλήνης Ξενοφών Αυγερινός, η αντιπρόεδρος Γιάννα Χωριανοπούλου, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος και ο γραμματέας Χρήστος Παπαναστάσης.

Οι τοποθετήσεις 

Ο κ. Αυγερινός έκανε λόγο για ορισμένα θέματα που απασχολούν το προσωπικό του νοσοκομείου, άλλα από τα οποία πραγματοποιήθηκαν, άλλα είναι σε εξέλιξη, άλλα δεν προχώρησαν και άλλα αποτελούν πάγια αιτήματα του κλάδου. Συγκεκριμένα, είπε πως οι ενέργειες του συλλόγου προκειμένου να μπορούν όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως του είδους της σύμβασης που έχουν να είναι μέλη του συλλόγου ευοδώθηκαν, όπως και η ενίσχυση του αριθμού των τραυματιοφορέων στις βάρδιες ικανοποιήθηκε μερικώς, ενώ τόνισε την έλλειψη σε χειριστές του ακτινολογικού, καθώς και την προβληματική κατάσταση του κτιρίου της Ψυχιατρικής Κλινικής, το οποίο σύμφωνα με την Υφυπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα θα ενταχθεί στο Πρόγραμμα Ανάκαμψης. 

Η κ. Χωριανοπούλου από την πλευρά της μίλησε για την προβληματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την υπουργική απόφαση για το καθηκοντολόγιο των νοσηλευτών ΔΕ, οι οποίοι αν και βοηθοί έχουν βρεθεί να εκτελούν πλήρη καθήκοντα με αμοιβές πολύ χαμηλότερες από των νοσηλευτών ΤΕ και ΠΕ. Είπε πως «λειτουργούν ως φθηνό εργατικό δυναμικό που η κυβέρνηση εκμεταλλεύεται με σκοπό την επέκταση της λειτουργίας των δημόσιων μονάδων υγείας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά αυτό δεν είναι η λύση στα προβλήματα που δημιουργούνται από τις ελλείψεις σε προσωπικό, από την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κλπ.». Τόνισε πως πρέπει να ανακληθεί αυτή η υπουργική απόφαση και να δημιουργηθεί μία ενιαία κατηγορία νοσηλευτών ΠΕ, στην οποία να μπορούν να συμπεριληφθούν και οι νοσηλευτές ΔΕ αφού τους δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσια ΑΕΙ νοσηλευτικής.

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΔΗΝ κ.κ. Γιαννάκος και Παπαναστάσης επεσήμαναν πως και στις κλινικές του Βοστάνειου είδαν τα ίδια προβλήματα που βλέπουν παντού, ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, σε παραϊατρικό προσωπικό, σε γιατρούς, στην τεχνική, αλλά και στη διοικητική υπηρεσία. Τόνισαν ακόμη πως η μονιμοποίηση των συμβασιούχων εργαζόμενων είναι μονόδρομος, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες μέσα στις μονάδες υγείας, ενώ αναφέρθηκαν στη διαχρονική απαίτηση του κλάδου των υγειονομικών για ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Σημείωσαν την αδικία του μέτρου των αναστολών των ανεμβολίαστων υγειονομικών υπαλλήλων, λέγοντας πως πλέον δεν συντρέχουν λόγοι να απέχουν από την εργασία τους, δεν υπάρχει κάποιο υγειονομικό όφελος από αυτό και μάλιστα χωρίς να αμείβονται καν με το 50% του μισθού τους, όπως είθισται σε περιπτώσεις αναστολών, ακόμη και για υπαλλήλους που έχουν καταδικαστεί και βρίσκονται στη φυλακή. 

Τέλος, ο κ. Παπαναστάσης έκανε λόγο για την ακρίβεια που όλοι βιώνουμε και τις χαμηλές αμοιβές στον κλάδο των υγειονομικών, ενώ ο κ. Γιαννάκος είπε πως «ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ μίλησε μόνο για μία αύξηση στους γιατρούς της τάξεως του 10% χωρίς να πει τίποτα για όλους τους υπόλοιπους».

- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img