Υπηρέτησε για δεκαετίες μέχρι που συνταξιοδοτήθηκε ως συνεταιριστικό στέλεχος έχοντας ευκαιρία να ζήσει τις ένδοξες μέρες της Ένωσης Συνεταιρισμών, αλλά και την πτώση της Οργάνωσης. Από τα ιδρυτικά στελέχη του παλιού Συνασπισμού βρέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και όταν το κόμμα του έγινε κυβέρνηση, το 2015, έκανε τη μεγάλη έκπληξη αποδεικνύοντας ως υπεύθυνος αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου ότι αν υπάρχει θέληση και συστηματική εργασία μπορούν να επιτευχθούν ακόμα και τα ακατόρθωτα. Και αυτό έγινε για τα αγροτικά ζητήματα της Λέσβου καταφέρνοντας ο ίδιος να προωθεί συνεχώς λύσεις σε άμεση επαφή με τον τότε Βουλευτή, Γιώργο Πάλλη, σε σημείο ώστε “να τον παραδεχτούν” ακόμα και πολιτικοί του αντίπαλοι!
Εκτός από την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητα κατά τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάδειξη των αγροτικών ζητημάτων του τόπου, ο κ. Νικολάου διακρίθηκε και για κάτι ακόμα. Ήταν από τα στελέχη που δεν κατάφερε να αλλοτριώσει η εξουσία κρατώντας επαφή με την πραγματικότητα και την κοινωνία.
Και η αλήθεια είναι πως στη δουλειά και στο ύφος τέτοιων στελεχών οφείλει ο ΣΥΡΙΖΑ την άνοδο των ποσοστών του στη Λέσβο, κατά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου, όταν η Νέα Δημοκρατία κατέγραφε μία μεγάλη νίκη στην επικράτεια.
Χρειάστηκε να περάσουν τόσα χρόνια για να δώσει σήμερα ο κ. Νικολάου την πρώτη του συνέντευξη στα “Νέα της Λέσβου”, αν και έχουμε κατά καιρούς φιλοξενήσει δηλώσεις και αρθρογραφία του.…
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΗ ΣΑΜΙΩΤΗ
-Κύριε Νικολάου έχουν ήδη ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι προτάσεις της για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ). Μπορείτε να μας πείτε εν συντομία ποιες θα είναι αυτές;
«Σύμφωνα με τις προτάσεις της Ε.Ε. και εφόσον αυτές δεν αλλάξουν, η νέα ΚΑΠ, θα έχει μικρότερο προϋπολογισμό και εντελώς διαφορετική αρχιτεκτονική. Θα καταργηθούν οι δύο πυλώνες στήριξης, θα συγκροτηθεί ένα ενιαίο εθνικό στρατηγικό σχέδιο στο οποίο θα ενταχθούν τόσο ο πρώτος όσο και ο δεύτερος πυλώνας (οι άμεσες ενισχύσεις και τα προγράμματα του ΠΑΑ), καθώς και η Κοινή Οργάνωση των Αγορών.
Στη νέα ΚΑΠ επομένως δεν θα υπάρχει η λογική της συμμόρφωσης, αλλά η λογική επίτευξης επιδόσεων. Οι ενισχύσεις που θα δίνονται θα είναι πλέον συνδεδεμένες με την επίτευξη αυτών των κοινών στόχων που θα εμπεριέχονται στο στρατηγικό σχεδιασμό.
Άρα ο στρατηγικός σχεδιασμός, που θα κάνει η χώρα μας πλέον, και η εφαρμογή του μοντέλου που θα επιλέξει για την διανομή των ενισχύσεων θα παίξει μεγάλο ρόλο τόσο στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα όσο και στην εξασφάλιση και προστασία του αγροτικού εισοδήματος. Κι εδώ πρέπει να υπάρξει πίεση από την Περιφέρειά μας για ειδικό σχεδιασμό που θα αφορά τις νησιωτικές περιοχές και τις ιδιαιτερότητες που αυτές έχουν».
-Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που κρύβει η νέα ΚΑΠ για την χώρα μας και τους αγρότες μας γενικότερα;
«Ως μεγαλύτερο κίνδυνο θεωρώ το αίτημα κάποιων χωρών για εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων, να παίρνουν δηλαδή όλες οι χώρες το ίδιο ύψος ενίσχυσης ανά εκτάριο. Εάν αυτό πραγματοποιηθεί τότε οι ενισχύσεις της χώρας μας θα μειωθούν σημαντικά.
Με την μεγαλύτερη ευελιξία και δυνατότητα που δίνεται στα κράτη-μέλη να σχεδιάζουν το καθένα ξεχωριστά το δικό τους στρατηγικό σχέδιο, πράγμα που είναι καλό, υπάρχει μακροπρόθεσμα το ενδεχόμενο κατάργησης της ΚΑΠ και επιστροφή στις εθνικές πολιτικές, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος να μην μπορέσουμε τελικά να εισπράξουμε όλες τις ενισχύσεις, λόγω της πληθώρας κανόνων και ποσοτικών στόχων που θα περιλαμβάνονται στο νέο Κανονισμό και θα πρέπει να υλοποιηθούν.
Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος να αυξηθεί η γραφειοκρατία και το διοικητικό κόστος, το οποίο τελικά άμεσα ή έμμεσα θα πληρώσουν οι αγρότες και τέλος θα πρέπει να δούμε ποια μέτρα θα ληφθούν στα πλαίσια της Πράσινης Συμφωνίας».
-Υπάρχουν άλλα ζητήματα που πρέπει να λύσουμε ως χώρα σχετικά με την ΚΑΠ; Ενισχύσεις πρέπει να παίρνουν όλοι όσοι παράγουν ή μόνο οι πραγματικοί αγρότες;
«Το βασικό, όπως είπα ήδη, είναι να γίνει ένας σωστός στρατηγικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη ενός ισχυρού αγροδιατροφικού τομέα και θα εγγυάται και την ουσιαστική στήριξη των αγροτών. Από εκεί και έπειτα υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν και να αποφασιστούν. Μερικά από αυτά είναι το ύψος της μεταφοράς των πόρων από τον πρώτο στον δεύτερο πυλώνα, τι ποσό και τι είδους καλλιέργειες θα ενταχθούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, ποιο θα είναι το αναδιανεμητικό μοντέλο των ενισχύσεων που θα ακολουθήσει η χώρα μας (δικαιώματα ενίσχυσης ή ενιαία στρεμματική ενίσχυση), ποια είναι τα κατάλληλα κριτήρια επιλεξιμότητας, κ.ά..
Όσον αφορά το ερώτημά σας. Αν αποφασιστεί οι ενισχύσεις να δίνονται μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, το σημερινό καθεστώς των πολλών και μικρών εκμεταλλεύσεων που έχει η χώρα μας, θα ανατραπεί και τότε πώς θα δικαιολογήσουμε το συνολικό ύψος των ενισχύσεων που παίρνουμε και πώς θα δικαιολογήσουμε την αρνητική θέση μας για εξωτερική σύγκλιση;».
–Πόσο καθοριστικά μπορεί να παρέμβει μια κυβέρνηση μέσα στην Ε.Ε. για να προστατεύει τους αγρότες όταν οι τιμές των προϊόντων μειώνονται πολύ;
«Οι τιμές των αγροτικών προϊόντων στην Ε.Ε. καθορίζονται από την αγορά, όχι από τις κυβερνήσεις. Η σημερινή παγκοσμιοποιημένη αγορά, έτσι όπως έχει δομηθεί, δεν ελέγχεται, δεν ρυθμίζεται από κανένα επιμέρους κράτος, από κανένα εθνικό ή υπερεθνικό θεσμό. Τα αγροτικά προϊόντα αντί για τρόφιμα που καλύπτουν ανθρώπινες ανάγκες γίνονται αντικείμενο κέρδους και προϊόν παραγώγων στα χρηματιστήρια. Ως αποτέλεσμα, όλων αυτών, είναι να δημιουργούνται επισιτιστικές κρίσεις, να πέφτουν, ακόμα και κάτω του κόστους σε πολλές περιπτώσεις αδικαιολόγητα, οι τιμές παραγωγού. Αυτή η ανεξέλεγκτη και χωρίς κανόνες αγορά είναι κατασκεύασμα ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών που υιοθετεί και εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία. Ήδη ο Μητσοτάκης δήλωσε στην Αμερική ότι ακολουθεί τη συνταγή Τραμπ που απορρυθμίζει την οικονομία».
-Ναι, αλλά και με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ως προς τις τιμές δεν είδαμε να γίνεται κάτι διαφορετικό…
«Να θυμίσω ότι πέρυσι που είχαν μειωθεί οι τιμές στο γάλα η προηγούμενη κυβέρνηση έδωσε έκτακτη ενίσχυση σε όλους τους κτηνοτρόφους της χώρας, θέσπισε το νόμο για την πληρωμή σε εξήντα ημέρες, αναδιοργάνωσε τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της αγοράς, έφτιαξε νέο θεσμικό πλαίσιο για τους ελέγχους, αυξάνοντας τα πρόστιμα και τις ποινές, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι εισαγωγές γάλακτος και οι ελληνοποιήσεις, να εξαλειφθούν τα αποθέματα τυριών κι έτσι οι τιμές του κρέατος και του γάλακτος να σημειώνουν άνοδο. Δεν βλέπουμε να υπάρχει κάποια αντίστοιχη πολιτική σήμερα για το λάδι και τους ελαιοπαραγωγούς από την κυβέρνηση της Ν.Δ..
Πέρα από αυτό όμως ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για μια διαφορετική Ε.Ε. που θα λειτουργεί χωρίς την δικτατορία των αγορών».
-Μπορεί να καθοριστεί από την κυβέρνηση τιμή ασφαλείας στο λάδι, όπως ζητάνε οι αγρότες;
«Όχι. Αλλά και να μπορούσε δεν θα ήταν σωστό, ως μέτρο, γιατί στο λάδι η χώρα μας είναι πλεονασματική και το εξάγουμε. Αν μπει τιμή ασφαλείας πάνω από την τιμή που καθορίζεται από την παγκόσμια αγορά, το προϊόν θα μείνει αδιάθετο, θα μεγαλώσουν τα εγχώρια αποθέματα, οι ντόπιες επιχειρήσεις τυποποίησης θα καταστραφούν, θα ακολουθήσει η κατάρρευση του κλάδου που θα συμπαρασύρει προς τα κάτω κι άλλο τις τιμές και οι παραγωγοί θα βγουν διπλά ζημιωμένοι. Θα έπρεπε στην Ε.Ε. να υπάρχουν μηχανισμοί να στηρίζουν τις τιμές παραγωγού όταν αυτές πέφτουν αδικαιολόγητα. Θα έπρεπε να είχαν δημιουργηθεί εργαλεία διαχείρισης κινδύνου και προστασίας του αγροτικού εισοδήματος που δημιουργούν η αστάθεια στις αγορές, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η κλιματική αλλαγή».
-Διαπιστώνουμε ότι ως τοπικό γραφείο ασκείτε στα αγροτικά θέματα έντονη κριτική στην σημερινή κυβέρνηση. Δεν είναι λίγο νωρίς, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει μόνο λίγους μήνες διακυβέρνησης;
«Έχουμε την υποχρέωση και την ευθύνη απέναντι στους πολίτες, ως αντιπολίτευση, να επισημαίνουμε τα λάθη, τις παραλείψεις, τις αστοχίες της κυβέρνησης και συγχρόνως να προτείνουμε εναλλακτικές προτάσεις και πολιτικές. Να σας θυμίσω ότι μετά από τους πρώτους έξι μήνες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ η ΝΔ όχι μόνο ασκούσε έντονη κριτική, αλλά ζητούσε συγχρόνως και εκλογές! Εμείς αντιθέτως δεν πρόκειται να ασκήσουμε την τυφλή, καταστροφική, διχαστική για την κοινωνία, και επιζήμια για τη χώρα, αντιπολίτευση που άσκησε όλα τα προηγούμενα χρόνια η Ν.Δ. για να πάρει την εξουσία. Η Ν.Δ. για να πάρει την εξουσία είπε ψέματα στον ελληνικό λαό για το προσφυγικό, είπε ψέματα για τη Συμφωνία των Πρεσπών και αποδείχτηκε, τώρα με τον προϋπολογισμό, ότι είπε ψέματα και για την φορολογική ελάφρυνση των αγροτών και της μεσαίας τάξης».
-Στο φορολογικό όμως η σημερινή κυβέρνηση πήρε γενναία μέτρα για τους αγρότες, αφού μείωσε το φορολογικό συντελεστή στις πρώτες 10.000 ευρώ από 22% σε 9%. Είναι ένα μέτρο που δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε.
«Την ουσιαστική ελάφρυνση οι αγρότες την είδαν από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τη θέσπιση αφορολόγητου από 8.636 μέχρι 9.550 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση και τη μη φορολόγηση όλων των ενισχύσεων πλην της βασικής. Η μείωση του φορολογικού συντελεστή από την σημερινή κυβέρνηση στις πρώτες 10.000€ εισοδήματος έχει ελάχιστη σημασία για τους αγρότες, αφού όπως ανέφερα έχουν ήδη αφορολόγητο μέχρι 9.550 ευρώ. Ο σημερινός νόμος αφορά περίπου το 7% των αγροτών που μεσοσταθμικά κερδίζουν περίπου 120 ευρώ το χρόνο που όμως πάρθηκαν ήδη πίσω από την αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Αντιθέτως εάν εφαρμοζόταν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ οι αγρότες θα έβγαιναν φορολογικά περισσότερο ωφελημένοι, επειδή προέβλεπε μείωση 10% στο φορολογικό εισόδημα των συνεταιρισμένων αγροτών, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα ύψους μέχρι 20.000 ευρώ, μείωση 50% στην προκαταβολή φόρου και μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 11%».
-Το ποιοτικό παρακράτημα δεν το δώσατε τελικά σε όσους κτηνοτρόφους έβγαλαν το γάλα τους εκτός Λέσβου παρόλο που το είχατε υποσχεθεί…
«Η δέσμευσή μας ήταν να δοθεί πέρσι το καλοκαίρι από εθνικούς πόρους όμως μας πρόλαβαν οι πρόωρες εκλογές. Παρ’ όλα αυτά δεν αφήσαμε το θέμα έτσι. Με τον Βουλευτή μας Γιάννη Μπουρνού υποβάλαμε αναφορά τον περασμένο Ιούλιο στον Μ. Βορίδη, τόσο για την καταβολή του όσο και για την υποβολή αίτησης στην Ε.Ε. αλλαγής του σχετικού Προγράμματος Ενίσχυσης. Πάντως η προσπάθειά μας, ως τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, να τροποποιηθεί αυτό το Πρόγραμμα δεν πήγε χαμένη αφού είχε ως αποτέλεσμα, με απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, την αύξηση του ποσού ενίσχυσης μεταφοράς επιδοτούμενων ζωοτροφών με 1.075.000 ευρώ. Έτσι ο όγκος των «επιδοτούμενων ζωοτροφών» από φέτος θα είναι σημαντικά αυξημένος».
-Ο τρόπος που αντιμετώπισε ο ΣΥΡΙΖΑ το προσφυγικό κατηγορήθηκε από πολλούς. Ειδικά εκείνο το «οι πρόσφυγες λιάζονται» θα μείνει στην ιστορία.
«Δεν έπρεπε να ειπωθεί έτσι. Όμως ο τρόπος αντιμετώπισης του προσφυγικού την συγκεκριμένη στιγμή ήταν ο σωστός. Στις πλατείες οι πρόσφυγες δεν λιάζονταν βέβαια, αλλά έφτιαχναν ομάδες και σχεδίαζαν το ταξίδι της φυγής τους από τη χώρα μας, κι αυτό υπονοούσε η φράση αυτή. Αν η κυβέρνηση τότε αντί για τις πλατείες έβαζε όλο αυτό τον κόσμο σε κλειστά κέντρα και σε φυλακές, όπως ζητούσε η Ν.Δ., τώρα στη χώρα μας θα είχαν εγκλωβιστεί δύο εκατομμύρια πρόσφυγες! Τελικά η Τασία τα κατάφερε πολύ καλύτερα κάτω από πολύ πιο δύσκολες συνθήκες.
Με την ευκαιρία να σας πω ότι στη Λέσβο όταν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, οι 5.000 πρόσφυγες, φέρονταν μέσα από κατασκευασμένα δημοσιεύματα, ότι βρόμιζαν εκκλησίες, κατέστρεφαν εικονοστάσια, έσχιζαν και έκαιγαν σημαίες, εμπόδιζαν την υποστολή της σημαίας, έφερναν τα λύματά τους μέσα στην πόλη, κατουρούσαν μέσα στο λιμάνι. Σήμερα με 27.000 πρόσφυγες που έχει εγκλωβίσει η κυβέρνηση της ΝΔ στο νησί μας ξαφνικά δεν κάνουν τίποτα απ’ όλα αυτά. Για την υπόλοιπη Ελλάδα μάλιστα είναι σαν να μην υπάρχουν. Σε λίγο με τον ίδιο τρόπο δεν θα υπάρχουν ούτε οι άνεργοι, ούτε οι φτωχοί, ούτε οι επισφαλώς εργαζόμενοι. Θα τους εξαφανίσουν με τον ίδιο τρόπο κι αυτούς για να εμφανιστεί λαμπερό και θαυμαστό το νέο success story της ΝΔ.».
-Κύριε Νικολάου σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε!
«Κι εγώ κύριε Σαμιώτη για τη δυνατότητα να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες των “Νέων της Λέσβου”».