Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ: «Δεν γνώριζε το Δ.Σ. για τις επιταγές»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Αν και εξαρχής για τον “μοιραίο” διευθυντή της Συνεταιριστικής Τράπεζας Λέσβου – Λήμνου που επί των ημερών του το ίδρυμα οδηγήθηκε στην επιτροπεία της Τράπεζας της Ελλάδος και το σκάνδαλο που ξέσπασε από τα θαλασσοδάνεια – κάλυψη επιταγών χωρίς αντίκρισμα προκάλεσε σοβαρούς τριγμούς στο τοπικό ίδρυμα, ενώ ο ίδιος έχει αναλάβει την ευθύνη για τα όσα συνέβησαν, χθες αυτό έγινε πιο ξεκάθαρο. Ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε σε ερώτηση της πρόεδρου του δικαστηρίου ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν γνώριζε για την κάλυψη των επιταγών χωρίς αντίκρισμα, η οποία γινόταν με δικές του ενέργειες και ενημερωνόταν εκ των υστέρων, αλλά όχι λεπτομερώς η διοίκηση. Όσον αφορά στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας, κάποιοι από τους οποίους «δεν πατούσαν ούτε το πόδι τους» στις συνεδριάσεις, ενώ άλλοι δεν είχαν ιδέα από οικονομικά στοιχεία και τραπεζικές ορολογίες, ενημερώθηκαν γι’ αυτό που συνέβαινε το Δεκέμβριο του 2014 όταν πλέον τα πράγματα ήταν αργά για την Τράπεζα. Αυτό παραδέχθηκε απαντώντας σε ερώτηση της προέδρου ο διευθυντής αναλαμβάνοντας ακόμα πιο έντονα την ευθύνη.

Χθες στο Εφετείο για την μεγάλη υπόθεση της Συνεταιριστικής Τράπεζας απολογήθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι, ενώ πιθανώς σήμερα το μεσημέρι η εισαγγελική πλευρά να κάνει την εισήγηση προς το δικαστήριο και να αναλάβουν στη συνέχεια με τις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης.

Κατά τις απολογίες οι κατηγορούμενοι από πλευράς διοίκησης στο σύνολό τους αρνήθηκαν κάθε γνώση και εμπλοκή στην υπόθεση. Κάποιες από τις επιταγές άλλωστε ήταν και ανυπόγραφες, όπως αναφέρθηκε, ενώ το βάρος, όπως και στο πρωτόδικο δικαστήριο, πέφτει έτσι κι αλλιώς πάνω στον διευθυντή που φαίνεται ότι ήταν το μοιραίο πρόσωπο που έλυνε και έδενε στην Τράπεζα, με τη διοίκηση να έχει περισσότερο, λόγω άγνοιας, διακοσμητικό ρόλο και να “κρέμονται” πάνω στον διευθυντή, καθώς δεν γνώριζαν. 

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως στο πρωτόδικο δικαστήριο όλοι όσοι άσκησαν Έφεση καταδικάστηκαν με ανασταλτικές ποινές, ενώ για το διευθυντή προβλέφθηκε κάθειρξη στην οποία δόθηκε ανασταλτικός χαρακτήρας μέχρι το Εφετείο. Με τα νέα δεδομένα και την ακόμα πιο ξεκάθαρη ανάληψη της ευθύνης από πλευράς του φαίνεται πως ελαφρύνεται η θέση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, με τον διευθυντή να συνεχίζει να παραμένει το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης των πρώτων θαλασσοδανείων που κλόνισαν το ίδρυμα.

spot_img

More articles

spot_img