Συνωστισμός που δεν θα έπρεπε στις τράπεζες

Spread the love

Με καθυστέρηση μίας μέρας χθες Τρίτη, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, έγινε στην Λέσβο η πρεμιέρα των νέων μέτρων ως προς την εφαρμογή τους στις υπηρεσίες του Δημοσίου, καθώς τη Δευτέρα που τέθηκαν σε ισχύ σε όλη την Ελλάδα, στη Λέσβο είχαμε την τοπική αργία για την απελευθέρωση της Μυτιλήνης και δεν λειτούργησαν το Δημόσιο και οι Τράπεζες. 

Από χθες το πρωί οι συναλλασσόμενοι με τις υπηρεσίες των δήμων, του Δημοσίου, τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες μπήκαν σε μία νέα πραγματικότητα, καθώς για να έχουν είσοδο για τις συναλλαγές τους θα πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης εντός διαστήματος εξαμήνου ή σε διαφορετική περίπτωση το αποτέλεσμα ελέγχου rapid test ή μοριακού ελέγχου. Χθες, πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων, δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα στους δήμους και στις ΔΕΚΟ, δεν αποφεύχθηκε όμως ο συνωστισμός στις τράπεζες που κατέγραφαν αυξημένη κίνηση και οι πολίτες αναγκάστηκαν να περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για να ελεγχθούν. Όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία μας, ειδικά στην Εθνική Τράπεζα υπήρξαν στιγμές που δεν αποφεύχθηκε ο έντονος συνωστισμός και η δυσφορία των πελατών για την αναμονή.

Όπως ανέφερε ένας πολίτης που βρισκόταν στην ουρά για να ελεγχθεί και να μπει στην τράπεζα «περισσότερο εκτεθειμένοι είμαστε τώρα που βρισκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλον για να έρθει η σειρά μας και να ελεγχθούμε, παρά με το προηγούμενο καθεστώς, όπου ο καθένας μπορούσε να μπει ελεύθερος με τη μάσκα στο ραντεβού του, να κάνει τη συναλλαγή και να φύγει».

Γενικότερα τα νέα μέτρα για την είσοδο με την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αποτελεσμάτων rapid test και στον ιδιωτικό τομέα, όπως γράφαμε στο φύλλο της Δευτέρας, έχουν προκαλέσει προβλήματα, ενώ είναι δεδομένο πως παρότι κινούνται στη φιλοσοφία διασφάλισης ότι τα άτομα που εισέρχονται στις επιχειρήσεις και στις υπηρεσίες έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να έχουν νοσήσει ή να είναι φορείς του κορονοϊού, λειτουργούν προκαλώντας συνωστισμό στις επιχειρήσεις και στις υπηρεσίες.

Ένα σοβαρό ζήτημα που δεν έχει μέχρι τώρα αντιμετωπιστεί έχει να κάνει με τους πολίτες που έχουν νοσήσει πρόσφατα από τον κορονοϊό, καθώς το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται σε διάστημα 30 ημερών από την ώρα που θα νοσήσουν, πράγμα που σημαίνει πως από την ημέρα που έχουν αρνητικό αποτέλεσμα και μπορούν να κινούνται στους δρόμους και να κάνουν συναλλαγές θα πρέπει να περιμένουν μίνιμουμ 15 ημέρες για να πάρουν το πιστοποιητικό στα χέρια τους! Αυτή η κατηγορία πολιτών παρότι δικαιούται ελεύθερη είσοδο και στα καταστήματα και στις υπηρεσίες με την επίδειξη του πιστοποιητικού νόσησης, είναι υποχρεωμένη να πληρώνει rapid test για 2 εβδομάδες ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση για τις καθημερινές συναλλαγές. 

«Έχω αρνητικό αποτέλεσμα του κορονοϊού συμπληρώνοντας 10 ημέρες από το πρώτο με το οποίο επιβεβαιώθηκε ότι νοσώ και οι αρμόδιοι μου λένε ότι θα πρέπει να περιμένω 20 μέρες ακόμα για να πάρω το πιστοποιητικό νόσησης στα χέρια μου», ανέφερε χθες στα Νέα της Λέσβου πολίτης που πρόσφατα βγήκε αρνητικός από τον κορονοϊό. Και συνέχισε: «Έχω απευθυνθεί παντού, στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας, έχω πάρει τηλέφωνο στο Υπουργείο, κανένας δεν αναλαμβάνει την ευθύνη και προκειμένου να μπορώ να κάνω τις συναλλαγές μου με υποχρεώνουν να πληρώσω από την τσέπη μου για rapid test», είπε δυσαρεστημένος, εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του για τον τρόπο λειτουργίας του Κράτους.

 

Η ιδιαιτερότητα του Δημαρχείου

Υπάλληλος στο ισόγειο του Δημαρχείου ελέγχει τους πολίτες ακόμα και όσους θέλουν να απευθυνθούν σε γιατρό που στεγάζεται στο ίδιο κτίριο

Παρών ο Γιώργος Αλεξίου κατά τους ελέγχους για να διευκολύνει, γνωρίζοντας τις σχετικές διατάξεις

Στο δημαρχείο της Μυτιλήνης από το πρωί είχε εγκατασταθεί υπάλληλος στο ισόγειο του κτιρίου που βρίσκεται με είσοδο και από την Οδυσσέα Ελύτη και από την Ελευθερίου Βενιζέλου και ήλεγχε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή rapid test. Ωστόσο στο ίδιο κτίριο, μια και στεγάζονται και γιατροί, προέκυψαν ζητήματα, καθώς για πρόσβαση σε γιατρό δεν απαιτείται η επίδειξη rapid test. Σε αυτό το σημείο ο υπάλληλος του Δήμου βρέθηκε να κάνει και καθήκοντα αστυνομικού, καθώς έπρεπε να ελέγχει τον κάθε πολίτη για το πού κατευθυνόταν ώστε να είναι σίγουρος ότι όσοι ισχυρίζονται ότι πάνε σε γιατρό δεν το ανέφεραν προσχηματικά για να έχουν πρόσβαση, χωρίς αποτέλεσμα τεστ. Παρών παρακολουθώντας τις εξελίξεις και διευκολύνοντας με την ιδιότητά του ως προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας, καθώς γνωρίζει το περιεχόμενο των αποφάσεων γύρω από τα θέματα του κορονοϊού, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων των ΟΤΑ, Γιώργος Αλεξίου, ο οποίος δήλωσε στα Νέα της Λέσβου ότι «οι υπάλληλοι της αυτοδιοίκησης με αίσθημα ευθύνης συμβάλλουν ώστε να εφαρμοστούν τα νέα μέτρα που προώθησε το Υπουργείο Υγείας». 

 

Στη ΔΕΗ

Έλεγχος με security στην είσοδο και για τη ΔΕΗ Μυτιλήνης

Η ίδια εικόνα και στη ΔΕΗ για την πληρωμή των λογαριασμών, όπου υπήρχε σε μόνιμη βάση υπάλληλος security στην είσοδο που ήλεγχε τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και τα αποτελέσματα των rapid test. Όπως μάλιστα μας ανέφερε το στέλεχος φύλαξης, όλοι οι πολίτες που είχαν προσέλθει μέχρι εκείνη την ώρα χθες το μεσημέρι που βρισκόμασταν στη ΔΕΗ έδειξαν διάθεση συνεργασίας, ώστε να ολοκληρώσουν χωρίς προβλήματα τη συναλλαγή τους.

 

Άλλο… καθεστώς στην Περιφέρεια

Στο κτίριο των υπηρεσιών της Περιφέρειας επί της οδού Ανδρομέδας μπήκαμε, βγήκαμε, φωτογραφίσαμε (μάλιστα ένας υπάλληλος έκλεισε ενοχλημένος την πόρτα του γραφείου του για να μιλήσει στο τηλέφωνο) κι αν δεν μας έβλεπε η καθαρίστρια, ενδεχομένως θα είχαμε ανέβει μέχρι την ταράτσα!

Αν και στο κτίριο της πρώην Νομαρχίας για την Περιφέρεια υπάλληλος security ήλεγχε κατά την είσοδο των πολιτών, στην οδό Ανδρομέδας που βρίσκονται άλλες υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν υπήρχε έλεγχος στην είσοδο, όπως είχαν την ευκαιρία να καταγράψουν με το φωτογραφικό τους φακό τα Νέα της Λέσβου και όποιος ήθελε έμπαινε, χωρίς να ελεγχθεί από αρμόδιο υπάλληλο. Όταν η καθαρίστρια της υπηρεσίας αντιλήφθηκε την παρουσία μας να κινούμαστε «ανεξέλεγκτοι» στους διαδρόμους και να φωτογραφίζουμε και ενημέρωσε κάποιον υπάλληλο, το στέλεχος μας είπε ότι στο συγκεκριμένο υπηρεσιακό συγκρότημα ο έλεγχος γίνεται σε κάθε γραφείο. Δηλαδή οι πολίτες μπαίνουν χωρίς control στην είσοδο και από κει και πέρα στο γραφείο που θα απευθυνθούν, τους ελέγχουν οι υπάλληλοι κατά περίπτωση ανάλογα με το πού απευθύνεται ο καθένας.

Μείνετε ενημερωμένοι με τα πιο σημαντικά νέα

Πατώντας το κουμπί Εγγραφή, επιβεβαιώνετε ότι έχετε διαβάσει και συμφωνείτε με τηνΠολιτική Απορρήτου και τουςΌρους Χρήσης
Διαφήμιση