Κυριακή, 23 Ιανουαρίου, 2022

Συντομεύουν τους χρόνους στο μισό λόγω μετάλλαξης


Αλλάζουν τα δεδομένα για τους εμβολιασμούς και τη συχνότητα της αναμνηστικής δόσης, καθώς η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επανεξέτασε τις συστάσεις επαναληπτικού εμβολιασμού ώστε η χορήγηση της τρίτης αναμνηστικής δόσης να γίνεται στους 18 χρόνων και άνω, σε τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους. 

Για όσους έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να εμβολιαστούν κι αυτοί 3 μήνες κι όχι 6 μήνες μετά τη νόσηση, ενώ όσον αφορά αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson’s and Johnson’s η αναμνηστική δόση θα γίνεται στους 2 μήνες, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα Υγείας με αρμοδιότητα τους εμβολιασμούς, Μάριου Θεμιστοκλέους, η απόφαση της αρμόδιας επιτροπής βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες, αλλά και την κοινωνία. Ο στόχος, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο που πέρασε.

Όπως τόνισε ο ίδιος, σε περίπου μία εβδομάδα – 10 ημέρες θα μπορούμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα ως προς την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τη μετάλλαξη Όμικρον.

Η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς των κατηγοριών που προαναφέραμε έχει ανοίξει για να κλείσουν ραντεβού. 

 

Τι γίνεται με το AstraZeneca;

Την ίδια ώρα όμως σε επίπεδο Λέσβου τη δυσφορία τους εκφράζουν έστω και μεμονωμένοι πολίτες που είχαν κάνει και τις δύο δόσεις με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς όπως ανέφεραν στα Νέα της Λέσβου, τώρα τους υποδεικνύουν να εμβολιαστούν για την αναμνηστική δόση με το εμβόλιο της pfizer. Όπως ανέφερε στα Νέα της Λέσβου σε παρέμβασή του συνταξιούχος πλοίαρχος που έχει κάνει και τις δύο δόσεις με AstraZeneca «όταν απευθύνθηκα στο νοσοκομείο ρωτώντας αν μπορώ να εμβολιαστώ με το εμβόλιο της AstraZeneca για την αναμνηστική δόση, δεν ήταν καθόλου ευγενικοί απέναντί μου και μου είπαν τι το θέλω το εμβόλιο της AstraZeneca, να εμβολιαστώ με pfizer. Όταν κάποτε τα Μέσα Ενημέρωσης κατηγορούσαν το συγκεκριμένο εμβόλιο, εμάς μας έλεγαν να μην δίνουμε σημασία και να εμβολιαστούμε και τώρα που το ζητάμε και για την τρίτη δόση μας δείχνουν άλλο προϊόν».

Όπως μας εξήγησε ο αναγνώστης μας, ως προς την επιμονή του να χρησιμοποιήσει το εμβόλιο της AstraZeneca «προσωπικά το χρησιμοποίησα και δεν είχα την παραμικρή παρενέργεια σε αντίθεση με τον περίγυρό μου που έκαναν άλλα εμβόλια και άλλος είχε δέκατα, άλλος είχε κομμάρες και γι’ αυτό το λόγο θέλω να κάνω και την τρίτη δόση με το εμβόλιο με το οποίο ξεκίνησα, καθώς είμαι βέβαιος ότι δεν θα με επηρεάσει αρνητικά».

Τα Νέα της Λέσβου απευθύνθηκαν στους υγειονομικούς φορείς της Λέσβου υποβάλλοντας το σχετικό ερώτημα και η απάντηση που λάβαμε είναι ότι δεν προβλέπεται η τρίτη δόση με εμβόλιο της AstraZeneca, αν και τυπικά η πρώτη και η δεύτερη δόση προβλέπονται για το συγκεκριμένο εμβόλιο, το οποίο ωστόσο δεν αναφέρεται πουθενά.