Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Συντριβή και απώλεια έδρας για τον ΣΥΡΙΖΑ

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Αποκαθηλώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο νομού Λέσβου, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ συγκρατούσε τις δυνάμεις του βλέποντάς το ΚΚΕ να καταγράφει νέα άνοδο

Την ανατροπή που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 με το «πρώτη φορά αριστερά» θύμισαν οι χθεσινές κάλπες αλλά… από την αντίθετη πλευρά, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (σε πανελλαδικό επίπεδο),  αποκαθηλώθηκε πλήρως στο Νομό Λέσβου περνώντας στην τέταρτη θέση και χάνοντας την έδρα, που στις προηγούμενες εκλογές της 21ης Μαΐου είχε καταλάβει ο Γιάννης Μπουρνούς.

Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες του Μαΐου είχε φέρει ποσοστό 15,92%, δηλαδή υπολειπόταν κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από τον πανελλαδικό μέσο όρο του 20,07% που είχε φέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (με άλλα λόγια είχε μεγαλύτερη πτώση στο Νομό Λέσβου), εντούτοις στις χθεσινές εκλογές δεν κατάφερε να συγκρατήσει ούτε αυτές τις δυνάμεις καταγράφοντας ποσοστό 13,45% και απώλεια της τάξης του 2,47%, από την οποία εξοβελίστηκε το κόμμα στην τέταρτη θέση και πέρασαν μπροστά το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, που βρέθηκαν να διεκδικούν στήθος με στήθος τη δεύτερη θέση στο Νομό μας με διαφορά που έφτασε και στις 24 ψήφους μπροστά το ΠΑΣΟΚ από το ΚΚΕ και αυτό αποτελεί ιστορική νίκη και για τα δυο κόμματα. 

ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ

Ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ με 14,72% στο Νομό Λέσβου κατέγραψε χθες μία πολύ ανεπαίσθητη άνοδο της τάξης του 0,18%, καταφέρνοντας ωστόσο να συγκρατήσει τις δυνάμεις του των εκλογών του Μαΐου (άλλωστε αυτός ήταν και ο φόβος των στελεχών του κινήματος, να μην έχουν απώλειες από τις πρώτες στις δεύτερες κάλπες) και ουσιαστικά επωφελήθηκε από την απώλεια δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ. 

Την ίδια ώρα το ΚΚΕ με 14,65% βρέθηκε από την τέταρτη θέση το Μάιο στο προσκήνιο κατά τις χθεσινές κάλπες, καταγράφοντας νέα αύξηση των ποσοστών του 1,65% σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου και μάλιστα να σημειώσουμε ότι τον Μάιο είχε ανέβει κατά 2,6% σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Με απλά λόγια,  το ΚΚΕ έχει ενισχυθεί σε επίπεδο Νομού Λέσβου κατά 4,25% από τον Ιούλιο του 2019 στον Ιούλιο του 2023!

Η γαλάζια νίκη

Η Νέα Δημοκρατία επιβεβαίωσε χθες τη νίκη που κατέγραψε στις 21 Μαΐου καταγράφοντας πολύ μικρή απώλεια των ποσοστών της στον Πανελλαδικό μέσο όρο κατά 0,23%, καθώς το Μάιο έχει φέρει 40,79% ενώ χθες έφερε 40,56% και αυτό αποτυπώνεται σε μεγαλύτερο μέγεθος και στο Νομό Λέσβου, όπου από το 40,51% που έφερε η Ν.Δ. στις εκλογές του Μαΐου, στις χθεσινές κάλπες κατέγραψε ποσοστό 39,82%, έχει δηλαδή μία απώλεια της τάξης του 0,69%. Πάλι καλά θα μπορούσε να πει κανείς, καθώς το νέο κόμμα “Σπαρτιάτες”, που έχει ως μέντορα τον καταδικασμένο και στη φυλακή διευθυντή της εγκληματικής οργάνωσης Κασιδιάρη, κατέγραψε στη Λέσβο ποσοστό 4,17% και σε συνάρτηση με τις άλλες δυνάμεις στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, όπως είναι η Ελληνική Λύση και το κόμμα Νίκη, που κατέγραψαν ποσοστά 3,47% και 2,84% αντίστοιχα στην περιοχή μας, η Νέα Δημοκρατία έμεινε ανεπηρέαστη, πράγμα που δείχνει ότι οι ακροδεξιοί ψηφοφόροι παραμένουν στα μικρότερα κόμματα και δεν ψήφισαν τη Νέα Δημοκρατία ούτε τώρα, ούτε στις προηγούμενες κάλπες, ενώ τώρα βρήκαν στέγη στους “Σπαρτιάτες” που μοιάζουν έτοιμοι να αναβιώσουν τη φιλοναζιστική Χρυσή Αυγή, αυτή τη φορά με το μανδύα της κοινωνικής αλληλεγγύης!

Η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 είχε φέρει στο Νομό Λέσβου ποσοστό 38,9%, πράγμα που σημαίνει ότι με το χθεσινό 39,82% βελτιώνει τη θέση της σε επίπεδο Νομού Λέσβου  χωρίς να έχει κάποιο κόστος από την τετραετή κυβερνητική φθορά, ενώ τοπικά ζητήματα (όπως η Βάστρια και οι διάφορες αδεξιότητες με τις καθυστερήσεις των πληρωμών στις αγροτικές επιδοτήσεις και το μεταφορικό ισοδύναμο και τα προβλήματα στη δημόσια περίθαλψη) φαίνεται πως περνούν απαρατήρητα στις κάλπες για τους ψηφοφόρους, καθώς η Νέα Δημοκρατία δεν πλήρωσε κάποιο κόστος.

Από τα κόμματα που μπαίνουν στη Βουλή, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου έφερε στο Νομό Λέσβου 2,06%, ενώ το ΜΕΡΑ25 που δεν μπαίνει στη Βουλή έφερε στη Λέσβο 1,43%.    

Διέπρεψε η αποχή

Η αποχή, η οποία ανέβηκε αισθητά σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, ήταν που σημάδεψε τις χθεσινές κάλπες καθώς έφτασε στο 57,67% έναντι 53,24%, που ήταν το ποσοστό της στις 21 Μαΐου.

Συγκεκριμένα το Μάιο είχαν ψηφίσει 59.132 ψηφοφόροι και είχαν μετρηθεί 1.763 ψηφοδέλτια άκυρα – λευκά, ενώ χθες ψήφισαν 53.636 ψηφοφόροι και βρέθηκαν 793 άκυρα – λευκά ψηφοδέλτια.

Είναι προφανές ότι κάποιοι ψηφοφόροι είτε επαναπαύτηκαν στα υψηλά ποσοστά των κομμάτων τους ή επέλεξαν μέρες του καλοκαιριού που διανύουμε να μείνουν στις παραλίες και στα εξοχικά τους χωρίς να κινηθούν προς τα εκλογικά τμήματα, τουλάχιστον όσοι ψήφισαν στη Μυτιλήνη και βρίσκονταν στα εξοχικά τους. Πάντως το γεγονός ότι η αποχή θα ήταν σε υψηλότερα ποσοστά από τις εκλογές του Μαΐου είχε φανεί από το πρωί χθες, καθώς ενώ το Μάιο υπήρχε η ροή ψηφοφόρων από τις 7:00 το πρωί, την ώρα που άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα, χθες η κίνηση προς τα εκλογικά τμήματα ήταν πιο χαλαρή και αυτό επισημάνθηκε από κομματικά στελέχη που βρίσκονταν στις θέσεις των εκλογικών αντιπροσώπων και είχαν βρεθεί στα ίδια τμήματα και το Μάιο, οπότε μπορούσαν να συγκρίνουν!

Οι Σπαρτιάτες 

Το νέο κόμμα “Σπαρτιάτες” που ευγνωμονούσε χθες τον διευθυντή της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, Κασιδιάρη, έφερε στη Λέσβο ποσοστό 4,17% (2.202 ψήφοι) δείχνοντας ότι ψηφοφόροι του φιλοναζιστικού μορφώματος του Μιχαλολιάκου δεν επέστρεψαν στους πολιτικούς χώρους που ανήκαν πριν προσχωρήσουν στη Χρυσή Αυγή, αλλά παρέμειναν περιμένοντας τους… νέους σωτήρες!

Τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών αναμένεται να δώσουν τροφή για ερμηνείες στα επιτελεία των κομμάτων, καθώς αφενός μεν το φαινόμενο της ανόδου και της πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ σε συνάρτηση με τη θεαματική άνοδο του ΚΚΕ, την ώρα που τα ποσοστά του κόμματος θεωρήθηκαν στις εκλογές του 2019 ότι έπιασαν ταβάνι, αν μη τι άλλο δείχνουν ότι δεν θα πρέπει να θεωρείται τίποτα δεδομένο στο πολιτικό σκηνικό.  

Για το ΠΑΣΟΚ, μετά την αλλαγή ηγεσίας και τη νέα σελίδα που άνοιξε ο Νίκος Ανδρουλάκης, η άνοδος του κόμματος ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη, καθώς η στάση του «όχι σε όλα» που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την τελευταία τετραετία κόστισε ακριβά στην αξιωματική αντιπολίτευση (από την οποία πήραν ψηφοφόρους και το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ) και λογικά η επόμενη μέρα θα πρέπει να επιφυλάσσει την έναρξη των διαδικασιών για την αλλαγή ηγεσίας.

spot_img

More articles

spot_img