Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022

Τα 7 μικρά «θαύματα» της Λέσβου

Άρθρα & Δημοσιεύσεις


Τα επτά μικρά «θαύματα» της Λέσβου, ή αλλιώς τα επτά πιο διασκεδαστικά και ενδιαφέροντα πράγματα που μπορεί να κάνει ή να δει ένας επισκέπτης του νησιού, μοιράστηκε πρόσφατα με τους αναγνώστες της η Έμιλι Λάξτον, μια Βρετανίδα travel blogger, που εδώ και 10 χρόνια ταξιδεύει σε κάθε γωνιά του πλανήτη και γράφει για τις εμπειρίες της γι’ αυτά τα ταξίδια στην προσωπική της ιστοσελίδα, αλλά και σε άλλα Μέσα της Βρετανίας και όχι μόνο, με τα οποία συνεργάζεται.

Η Έμιλι Λάξτον

Ποια είναι, λοιπόν, κατά τη γνώμη της αυτά τα «θαύματα», που αποτελούν ταυτόχρονα και λόγο για να έρθει κάποιος στη Λέσβο;

Νησί του ούζου

Μάλλον δεν θα μπορούσε να μην ξεκινά από το γεγονός, ότι η Λέσβος είναι το νησί του ούζου, καθώς από εδώ προέρχεται το 50% της παγκόσμιας παραγωγής. Αναφέρεται στις διαφορετικές ετικέτες, που προφανώς φέρουν και διαφορετική εμπειρία γεύσης καθεμία από αυτές, δίνοντας τις συμβουλές της για το ποιος είναι ο σωστός τρόπος να το απολαύσει κανείς: Με πάγο ή νερό και σίγουρα όχι σαν σφηνάκι! Επιπλέον, αναφορά κάνει και στα μουσεία και τις ποτοποιίες που αξίζει να βάλει ο επισκέπτης της Λέσβου στο πρόγραμμα του ταξιδιού του.

Το Απολιθωμένο Δάσος

Ένα από τα δύο μόλις απολιθωμένα δάση, που βρίσκονται στον πλανήτη, θα το βρούμε στη δυτική πλευρά της Λέσβου, οπότε δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα της Έμιλι Λάξτον. Το ενδιαφέρον της τράβηξαν οι γιγάντιοι απολιθωμένοι κορμοί, που μαρτυρούν τη γεωλογική ιστορία των 20 δισεκατομμυρίων ετών στο νησί, και προτείνει ανεπιφύλακτα στους επισκέπτες του να προγραμματίσουν μια ξενάγηση σε αυτό, αρκεί βέβαια να έχουν μαζί τους νερό!

Οι παραλίες

Η Έμιλι χαρακτηρίζει εκπληκτικές τις παραλίες του νησιού, σημειώνοντας τα κρυστάλλινα νερά τους και πώς αυτές καλύπτουν τα γούστα κάθε επισκέπτη, είτε προτιμά τις οργανωμένες, είτε τις πιο απομονωμένες. Στην πρώτη περίπτωση, οι προτάσεις της περιλαμβάνουν τον Μόλυβο, την Άναξο, τον Άγιο Ισίδωρο, την Σκάλα Ερεσού και την Σκάλα Καλλονής, ενώ για τη δεύτερη τα Τσόνια, τον Χρούσο ή την Αρχαία Άντισσα, ενώ ειδική αναφορά κάνει στην Πέτρα και τον Γαβαθά, ως ιδανικές περιπτώσεις για οικογένειες με παιδιά.

Τα χωριά

Τα παραδοσιακά και ανέγγιχτα από τον χρόνο χωριά, η εικόνα των οποίων έχει σμιλευτεί από το πέρασμα των ιστορικών περιόδων του νησιού, είναι επίσης κάτι το αξιοσημείωτο στη Λέσβο. Ο Μόλυβος με τα λιθόστρωτα και το κάστρο, η Πέτρα με την Παναγιά στον βράχο, το Πλωμάρι με το πολύχρωμο λιμάνι και ο Μανταμάδος με το μοναστήρι και τα κεραμικά του είναι κάποιες από τις προτάσεις της.

Οι γεύσεις

Ειδική αναφορά γίνεται και στην κουζίνα της Λέσβου, με τις επιρροές από Ανατολή και Δύση, δίνοντας έμφαση στα τοπικά προϊόντα, που προτείνει να δοκιμάσει ο επισκέπτης, όπως οι ελιές, τα τυριά, το μέλι, τα οπωροκηπευτικά και βέβαια τις σαρδέλες, ενώ δεν παραλείπει να σημειώσει πως όλα είναι εγγυημένα φρέσκα και ποιοτικά.

Τα αξιοσημείωτα

Εδώ… «ομαδοποιεί» μια σειρά πραγμάτων, που θα βρει κάποιος στη Λέσβο: Από τα ροζ φλαμίνγκο στις αλυκές της Καλλονής, τα σημεία καταδύσεων, τα περιπατητικά μονοπάτια και τους καταρράκτες, όπως αυτός στο Βαθύλιμνο, και βέβαια τα ιαματικά λουτρά και οι θερμές πηγές του νησιού.

Η ιστορία

Σημαντικοί είναι και οι αρχαιολογικοί χώροι, που μπορεί να επισκεφτεί όποιος βρεθεί στη Λέσβο, με ιδιαίτερη αναφορά από την travel blogger στο Ιερό των Μέσων, που χτίστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ., τα κάστρα σε Μόλυβο, Μυτιλήνη και Σίγρι, το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο στη Μόρια και το Αρχαίο Θέατρο της Μυτιλήνης, και φυσικά όλους τους ναούς, τις εκκλησίες αλλά και τα τζαμιά, που μπορεί να εντοπίσει κανείς σε κάθε γωνιά του νησιού.

spot_img
- Advertisement -

More articles

spot_img
spot_img
spot_img

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις