Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Τα 82 γεγονότα που σημάδεψαν τη Λέσβο

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Το 2023 που μόλις χθες αφήσαμε πίσω μας ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά και αυτό καθώς σε δύο περιόδους του η κοινωνία αναλώθηκε με τις εκλογικές αναμετρήσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο και μάλιστα με διπλές Εθνικές Εκλογές τον Μάιο και τον Ιούνιο για το κοινοβούλιο, λόγω μη αυτοδυναμίας στις πρώτες κάλπες, ενώ ακολούθησαν με διαφορά 4 μηνών οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση. Το 2023 ήταν μία χρονιά που για πρώτη φορά μας επισκέφθηκε τρεις φορές μέσα στον ίδιο χρόνο ο πρωθυπουργός της χώρας και δύο φορές ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Ποια ήταν όμως τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που πέρασε; Ανατρέξαμε στην εφημερίδα μας ξεχωρίζοντας πάνω από 82 φύλλα των Ν.τ.Λ. στα οποία καταγράφουμε τα σημαντικότερα γεγονότα που απασχόλησαν την επικαιρότητα της Λέσβου. Προφανώς δεν έχουμε τη δυνατότητα λόγω περιορισμένου χώρου να δημοσιεύσουμε όλα τα πρωτοσέλιδα στη σημερινή ανασκόπηση για να τα αναδείξουμε μαζί με τις φωτογραφίες και ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για ένα κομμάτι της ιστορίας αυτού του τόπου. 

Να δούμε όμως αναλυτικά τα κυριότερα γεγονότα από τη χρονιά που έφυγε:

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 

Ο Ιανουάριος στο ξεκίνημα της τότε νέας χρονιάς ήταν μήνας με ένταση, καθώς με το «καλημέρα» είχαμε το μπλόκο του Συμβουλίου της Επικρατείας στην κατασκευή του δρόμου για την πρόσβαση στο νέο ΚΥΤ της Βάστριας. Ουσιαστικά το ΣτΕ τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του τότε Υπουργού Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, δεδομένου ότι έπρεπε να κοπούν χιλιάδες δέντρα για την κατασκευή του δρόμου. Την ίδια εβδομάδα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΛ, Γιώργος Φλώρος, αιφνιδιάζει ανακοινώνοντας αποκλειστικά από τα Νέα της Λέσβου την υποψηφιότητά του για το Δήμο Μυτιλήνης. Και πριν προλάβει να συμπληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο έχουμε το χτύπημα του Εγκέλαδου στη βόρεια Λέσβο με τους σεισμούς στην Πελόπη, που προκαλούν αναταραχή σε τοπικό επίπεδο. Ταυτόχρονα αρχίζει να εμφανίζεται ως υποψήφια Περιφερειάρχης το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Μαριάνθη Καφετζή. Τον ίδιο μήνα το Υπουργείο Μετανάστευσης ανακοινώνει την  περιβαλλοντική μελέτη για τη Βάστρια στην οποία προβλέπεται χωρητικότητα άνω των 5.000 αλλοδαπών. Ο μήνας κλείνει με την τσιμεντόστρωση της Αεροπόρου Γιανναρέλλη, η οποία στο σύνολό της τίθεται στην διάθεση των πολιτών. Σε πολιτικό επίπεδο γίνονται ζυμώσεις για τα ψηφοδέλτια των κομμάτων.

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

Ο Φεβρουάριος κάνει την είσοδό του με εξελίξεις για το έργο της νότιας παράκαμψης, το οποίο προτείνει η Περιφέρεια, αλλά με αστερίσκους ως προς τα στάδια της εκτέλεσής του.

Στον ελαιοκομικό τομέα η ζήτηση του ελαιολάδου έχει χτυπήσει κόκκινο σε σημείο που δεν βρίσκουν βυτία για εξαγωγές από τον τόπο μας. Πριν συμπληρωθεί το πρώτο δεκαήμερο έχουμε άλλο ένα ναυάγιο με μετανάστες, ενώ ταυτόχρονα πεθαίνει ο π. Κομνηνός Βράνης, η απώλεια του οποίου σκόρπισε θλίψη για μία τουλάχιστον εβδομάδα όλη τη Λέσβο μαζί με το ναυάγιο.

Ο μήνας προχωρά με τον πολιτικό πυρετό για το κλείσιμο των ψηφοδελτίων, ενώ ο σεισμός 7,7 Ρίχτερ στην Τουρκία – Συρία προκαλεί παγκόσμια συγκίνηση και ενεργοποιεί τους κατοίκους του νησιού μας για βοήθεια στη γείτονα χώρα.  

Τελευταίο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου και τα Νέα της Λέσβου αποκαλύπτουν τα σχέδια του Νότη Μηταράκη για την υδροδότηση της Βάστριας με νερό από τη θάλασσα μέσω διυλιστηρίων, κάτι στο οποίο αρνείται κατά πλειοψηφία να αναμειχθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ αν και μειοψηφεί ο πρόεδρος Γιώργος Φλώρος, ο οποίος τάσσεται υπέρ. Ο μήνας βγαίνει με την αποκάλυψη των Νέων της Λέσβου για τον εμπρησμό από αμέλεια των Βατερών και καθώς φτάνουμε πια στις απόκριες ο κορονοϊός παραδόξως καταγράφεται μειωμένος.

ΜΑΡΤΙΟΣ

Ο Μάρτιος βρίσκει τη χώρα σε τριήμερο πένθος λόγω του συγκλονιστικού δυστυχήματος με το τρένο στα Τέμπη. Φτάνει στο τέλος της με τη δημοσίευση στο ΦΕΚ η πολεοδόμηση της Βαρειάς μετά κόπων και βασάνων και πολλών ετών που μεσολάβησαν.

Η αλυσίδα Σκλαβενίτης ετοιμάζει το κατάστημα-μαμούθ στη Μυτιλήνη, ενώ η κοινωνία διοργανώνει διαδηλώσεις για τα Τέμπη.

Όλα τα παραπάνω μέχρι τις 8 Μαρτίου, ημέρα της γυναίκας που τα Νέα της Λέσβου προβάλλουν την αδυναμία πρόσβασης των γυναικών του τόπου μας για δωρεάν μαστογραφίες. Πριν συμπληρωθεί το 15ήμερο τα Νέα της Λέσβου αναδεικνύουν το θαύμα του Μανταμάδου, το νέο γηροκομείο που έχει φτάσει στο τέλος των οικοδομικών εργασιών και απομένει πια ο εξοπλισμός και τα διαδικαστικά για να μπει σε τροχιά λειτουργίας.

Ανακατεύεται η τράπουλα των υποψηφίων για την Περιφέρεια και πριν βγει ο μήνας τα Νέα της Λέσβου αναδεικνύουν αποκλειστικά την υποψηφιότητα του Απόστολου Αλατζά για το Δήμο Δυτικής Λέσβου, μία υποψηφιότητα που ουσιαστικά αποτέλεσε επιλογή του Χαράλαμπου Αθανασίου.

Ο Μάρτιος εκπνέει με το Δήμο Μυτιλήνης να προγραμματίζει νέο διαγωνισμό για το κολυμβητήριο και τον ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτύρεται έξω από τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου για την απληρωσιά στο μεταφορικό ισοδύναμο. 

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Η Λέσβος υποδέχεται τον Απρίλιο του 2023 την έκρηξη στις αφίξεις των Τούρκων επισκεπτών, οι οποίες προϊδεάζουν για το τι θα ακολουθήσει το καλοκαίρι.  

Η απόφαση του δικαστηρίου για τη δεύτερη πολύκροτη υπόθεση των θαλασσοδανείων της Συνεταιριστικής αφήνει ελεύθερο τον διευθυντή που ήταν το κεντρικό πρόσωπο λόγω ηλικίας και προβλημάτων υγείας, ενώ ο δανειολήπτης επιχειρηματίας δεν βρίσκεται στη ζωή για να καταδικαστεί.

Μέσα Απριλίου αναδεικνύουμε την ανατροπή που έχουμε από το ΣτΕ στις εκλογές των Κοινοτήτων για την ανάδειξη των προέδρων.

Η οριστική ρήξη του Βουλευτή, Χαράλαμπου Αθανασίου, με το Δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, είναι γεγονός και αναμένεται να οδηγήσει σε αλυσιδωτές εξελίξεις τους επόμενους μήνες.

Τα κόμματα ετοιμάζονται για τις εκλογές και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, επισκέπτεται τη Λέσβο. Τα Νέα της Λέσβου ασχολούνται με την ξήρανση των πεύκων στα δάση του τόπου μας, που αναδείξαμε και συνεχίζει να αποτελεί για εμάς θέμα πρώτου μεγέθους. Την ίδια περίοδο ο Γ.Γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επισκέπτεται τη Λέσβο.

ΜΑΪΟΣ

Το Μάιο καθώς οι εκλογές είναι κοντά έχουμε την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ο μήνας προχωρά με τις υπογραφές για το βιολογικό στη νότια Μυτιλήνη. Το σούπερ-μάρκετ Σκλαβενίτης βρίσκεται στα τελειώματα και η λειτουργία του τροφοδοτεί τη μάχη των γιγάντων στον Καρά-Τεπέ καθώς λειτουργούν στην ίδια περιοχή άλλες δύο αλυσίδες.

Εθνικές εκλογές στις 20 Μαΐου από τις οποίες αναδεικνύεται το άστρο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται προ οδυνηρών εκπλήξεων και εξελίξεων. Χάνει την έδρα το ΚΚΕ την οποία καταλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ. Το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου βρίσκει το ΠΑΣΟΚ με σιδερένια παπούτσια να προσπαθεί να διατηρήσει εν όψει της δεύτερης κάλπης την έδρα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μουδιασμένος από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Την ίδια περίοδο καταγράφεται στο ΚΥΤ του Καρά-Τεπέ διπλασιασμός των μεταναστών.

ΙΟΥΝΙΟΣ

Τέλος Μαΐου – αρχές Ιουνίου η εκπαιδευτική κοινότητα ασχολείται με τη διάταξη για τα ειδικά καθίσματα στα λεωφορεία και την ακύρωση των προγραμματισμένων εκδρομών, ελλείψει αυτού του εξοπλισμού για τα παιδιά των μικρών ηλικιών. Αντιμέτωποι με μια νέα τραγωδία οι κάτοικοι της Λέσβου μπροστά στις αυτοκτονίες δυο νέων ανδρών, οι οποίες καταγράφονται με διαφορά λίγων ημερών η μία από την άλλη. Αντίστροφη  μέτρηση για την έναρξη των εργασιών στο Φράγμα Τσικνιά.

Το δικαστήριο της Χίου καταδικάζει τον αστυνομικό που κατηγορείται για ασέλγεια σε ανήλικη αθλήτρια που προπονούσε, αν και ο ίδιος γλιτώνει την εσχάτη των ποινών που είναι τα ισόβια, καθώς απαλλάσσεται από την κατηγορία του βιασμού.

Τα κόμματα τρέχουν και δεν προφταίνουν ενόψει της δεύτερης κάλπης των εθνικών εκλογών την ώρα που το πρώτο ηλεκτρικό ταξί κυκλοφορεί τον Ιούνιο στη Μυτιλήνη.

Ο Ιούνιος βγαίνει με το εκλογικό αποτέλεσμα από τις δεύτερες κάλπες όπου έχουμε τη συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ και την απώλεια της έδρας, με τη Νέα Δημοκρατία να επαναβεβαιώνει την νίκη των πρώτων εκλογών του Μαΐου και το ΚΚΕ να ανακτά την έδρα ανεβάζοντας το ποσοστό του, όπως και το ΠΑΣΟΚ. Τα χρυσά παιδιά των Πανελλήνιων εξετάσεων από τη Λέσβο βάζουν την νέα ευχάριστη πινελιά στο κλείσιμο του μήνα.

ΙΟΥΛΙΟΣ 

Ο δεύτερος μήνας του καλοκαιριού, ο Ιούλιος, μπαίνει με τους μνηστήρες για το Δήμο Μυτιλήνης να ετοιμάζονται.  Οι τιμές για το ελαιόλαδο το μετατρέπουν σε χρυσάφι.

Στην αρχή του β’ δεκαπενθήμερου του μήνα το θερμόμετρο δεν ανεβαίνει μόνο από τη ζέστη του καλοκαιριού αλλά και από τη «σφαγή στη Νέα Δημοκρατία» για το Δήμο Μυτιλήνης, καθώς ο Πανάγος Κουφέλος ετοιμάζει την κάθοδό του απέναντι στην Στρατή Κύτελη και έρχεται σε ρήξη με τον Δήμαρχο, ο οποίος δηλώνει ότι δεν θα ακολουθήσει το κλίμα διχασμού και δεν θα είναι υποψήφιος ξανά για το Δήμο. Ταυτόχρονα παρουσιάζεται από τον πρωθυπουργό στη Λέσβο η υποψηφιότητα του Αλκιβιάδη Στεφανή για την Περιφέρεια. Στο ΠΑΣΟΚ “εντείνει” η Βάσω Χοχλάκα για την Περιφέρεια και στο ΚΚΕ η Αγλαΐα Κυρίτση.

Τον Αύγουστο οι εξελίξεις αφορούν τον τουρισμό καθώς το εμπορικό λιμάνι ετοιμάζεται για να μετατραπεί σε πύλη Σένγκεν και άλλο ένα δραματικό γεγονός, ένα ναυάγιο μεταναστών σημαδεύει τον τόπο μας. Σε αυτοδιοικητικό επίπεδο αλληλομηνύονται Κύτελης και Τσακύρης καθώς ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού συμπορεύεται με την υποψηφιότητα Κουφέλου.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

Ο Σεπτέμβριος βρίσκει τη Λέσβο να μετρά αντίστροφα για το κλείσιμο του κέντρου νεοσυλλέκτων, ενώ στον ελαιοκομικό τομέα ο τενεκές με τον άσο έχει φτάσει τα 130€. Η Νέα Δημοκρατία οδεύει στις αυτοδιοικητικές εκλογές διχασμένη και σε δημοτικό και σε Περιφερειακό επίπεδο.  Στο ΚΥΤ του Καρά-Τεπέ στήνονται σκηνές καθώς οι μετανάστες δεν χωρούν. Τα Νέα της Λέσβου αναδεικνύουν κατ’ αποκλειστικότητα την πρόβλεψη για πιλοτικό πρόγραμμα διορθώσεων στο κτηματολόγιο, ενώ καθώς βρισκόμαστε κοντά στις εκλογές ο Περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης ξεσπά για τον πόλεμο που δέχεται από ολόκληρη την κυβέρνηση, η οποία επιχειρεί με κάθε τρόπο να επιβάλει την εκλογή Στεφανή.  

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Ο Οκτώβριος μπαίνει με τα βλέμματα στραμμένα στις επικείμενες εκλογές για την αυτοδιοίκηση, ενώ το λόγο παίρνουν Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης με επισκέψεις τους ξανά στη Μυτιλήνη για να στηρίξουν τους υποψήφιους Περιφερειάρχες. Τον ίδιο μήνα περνάει ένα τμήμα του κεντρικού πάρκινγκ, αυτό που αφορά τη διαχείριση του εμπορικού λιμανιού, στον Δήμο Μυτιλήνης. Οι εκλογές αναδεικνύουν Δημάρχους τον Παναγιώτη Χριστόφα και τον Ταξιάρχη Βέρρο και στην Περιφέρεια πρώτος αναδεικνύεται ο Αλκιβιάδης Στεφανής. Την επόμενη μέρα του πρώτου γύρου των εκλογών για την Περιφέρεια έχουμε νέα επίσκεψη Μητσοτάκη για να στηρίξει την υποψηφιότητα Στεφανή, ενώ φεύγοντας ο πρωθυπουργός έχουμε συλλήψεις στο Βοστάνειο για χρηματισμό, ένα θέμα που αφορά το εμπόριο νεκρών. 

Η Λέσβος και το Βόρειο Αιγαίο βρίσκονται μπροστά στη μητέρα των μαχών για την Περιφέρεια, ενώ ο δεύτερος  γύρος των εκλογών επιφυλάσσει μια μεγάλη νίκη στον Κώστα Μουτζούρη. Ο μήνας κλείνει με τα ΕΛΤΑ του Παπάδου να… κλείνουν και ανακοινώνονται τα απογευματινά πληρωτά ιατρεία στο νοσοκομείο.

Οι τηλεφωνικές απάτες στη Λέσβο σαρώνουν με θύματα πολίτες που χάνουν χιλιάδες ευρώ τα οποία αρπάζουν επιτήδειοι, ελέγχοντας ακόμα και τραπεζικούς λογαριασμούς μέσω κινητών τηλεφώνων!

Βγαίνοντας ο Οκτώβριος γίνεται η πληρωμή της προκαταβολής των επιδοτήσεων όπου οι αγρότες διαπιστώνουν περικοπές που υπερβαίνουν το 20%.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 

Ανακοινώνεται η μονάδα αντιμετώπισης εγκεφαλικών που πρόκειται να λειτουργήσει στο νοσοκομείο, ενώ οι στρόφιγγες κλείνουν σιγά-σιγά για τα ήδη δρομολογημένα έργα καθώς μπαίνει «στον πάγο» ο δρόμος Καλλονής-Πέτρας. Λίγες μέρες αργότερα βρίσκονται «στον αέρα» και τα δίκτυα του βιολογικού στη νότια Μυτιλήνη. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες διαδηλώνουν για το νέο φορολογικό και η κακοκαιρία προκαλεί ζημιές σε περιοχές του νησιού μας.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Ο τελευταίος μήνας του 2023 ξεκινά με τη Λέσβο να βρίσκεται ανάμεσα στη συμφωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν καθώς παγιώνεται η δυνατότητα έκδοσης βίζας για διακοπές λίγων ημερών σε Τούρκους πολίτες εδώ στον τόπο μας. Συνεχίζουν να μπαίνουν «στο ψυγείο» μεγάλα έργα της Λέσβου, καθώς «σειρά παίρνει» και το φράγμα Τσικνιά. Οι εκλεγέντες Περιφερειακοί Σύμβουλοι του Κώστα Μουτζούρη ράβουν κουστούμια ενόψει της κατανομής των αξιωμάτων.

Ο αγωγός της Λαγκάδας ολοκληρώνεται, ενώ το μεταφορικό ισοδύναμο μετατρέπεται σε κλαυσίγελο χωρίς πληρωμές. Ο Πρωθυπουργός πονοκεφαλιάζει για το πώς θα αξιοποιήσει τον Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος εν τω μεταξύ δεν ορκίζεται Περιφερειακός Σύμβουλος καθώς αναβάλλει τη συμμετοχή του την ημέρα της ορκωμοσίας.  

Τα παραπάνω ενώ «πετάει» από τη Λέσβο και η χρηματοδότηση για το νέο κολυμβητήριο.  Τα Νέα της Λέσβου δημοσιεύουν πρώτα το κυβερνητικό σχήμα του Ταξιάρχη Βέρρου στη Δυτική Λέσβο, ενώ ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης δίνει την τελευταία συνέντευξη τύπου δηλώνοντας ότι φεύγει με ψηλά το κεφάλι, την ώρα που ορκίζεται το νέο Δημοτικό Συμβούλιο και ο νέος Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας κρατά στα χέρια του τα ηνία του Δήμου για την επόμενη πενταετία.

spot_img

More articles

spot_img