Τα διαχρονικά αισιόδοξα μηνύματα της Μουσικής

  • Οι εκδηλώσεις ξεκινούν αυτή την εβδομάδα με επιλεγμένες συναυλίες που θα βιντεοσκοπηθούν και θα προβληθούν μέσω διαδικτύου
  • Σημαντική προϋπόθεση της επιτυχίας, το αγκάλιασμα της διοργάνωσης από την τοπική κοινωνία

Συνέντευξη στον Ανέστη Χατζηδιάκο

Λίγες μέρες μας χωρίζουν από την έναρξη του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, η εναρκτήρια δράση του οποίου θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή το βράδυ στο Οβριόκαστρο στην Άντισσα! Η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Φεστιβάλ, Λητώ Ντάκου, μιλά στα «ΝΕΑ της Λέσβου» για όλα όσα θα δούμε και θα ακούσουμε στη διοργάνωση, τι κρύβεται πίσω από την επιλογή της «Οδύσσειας» ως θεματικής για το φεστιβάλ αυτής της χρονιάς, τις προκλήσεις στην πορεία της διεθνούς αναγνώρισης της διοργάνωσης και, φυσικά, μας δίνει τους λόγους για τους οποίους πρέπει να παρακολουθήσουμε και φέτος τις μοναδικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Μουσικής στον Μόλυβο και όχι μόνο!

-Κυρία Ντάκου, σε λίγες μέρες ξεκινά το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου. Πείτε μας λίγα λόγια για το τι ετοιμάζετε στη φετινή διοργάνωση, ποιο χαρακτηριστικό της θα ξεχωρίζατε και γιατί;

«Φέτος, στον 8ο χρόνο του Φεστιβάλ μας, υπάρχουν πολλές καινοτομίες. Για πρώτη φορά συμπληρώνουμε τα μουσικά δρώμενα με την εικαστική έκθεση της παγκοσμίως γνωστής καλλιτέχνιδος Susanne Kessler, που θα παρουσιάσει τα έργα της στη Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Μήθυμνας «Αργύρης Εφταλιώτης» και στην Art Residency. Επίσης, σημαντικότατο γεγονός είναι ότι οι βραδινές μας συναυλίες θα ενταχθούν στις βιντεοσκοπημένες, επίλεκτες συναυλίες, που αναμεταδίδονται παγκοσμίως προς το μουσικόφιλο κοινό, από το IDAGIO, μιας από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες streaming πλατφόρμες στον κόσμο, γεγονός υψίστης σημασίας για την εικόνα του Μολύβου και της Λέσβου διεθνώς.

Η φετινή ανάθεση έργου έγινε στον Κώστα Μαντζώρο και το Νίκο Χαριζάνο, οι οποίοι έγραψαν ένα καταπληκτικό και πρωτότυπο έργο για ηθοποιό / αφηγητή, τρίο εγχόρδων και προηχογραφημένο υλικό, με τίτλο «Ιθάκη» και θα παρουσιαστεί στις 19 Αυγούστου.  

Ακόμη, στην εναρκτήρια δράση μας στις 12 Αυγούστου στο Οβριόκαστρο Άντισσας που υλοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 2ου Φεστιβάλ της Περιφέρειας Β. Αιγαίου με την υποστήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου, θα συμμετάσχουν μαζί με τις καλλιτεχνικές διευθύντριες του φεστιβάλ, Δανάη και Κυβέλη Ντέρκεν, δυο νέα παιδιά, ο Οδυσσέας Τσακαλίδης (13 ετών) και η Γρηγορία Παπαδοπούλου (22 ετών), νικητές του Πανελλήνιου Μουσικού Διαγωνισμού Τάσος Παππάς».

-Φέτος επιλέξατε τη θεματική «Οδύσσεια» για το φεστιβάλ. Πώς προέκυψε αυτή;

«Πάντα προσπαθούμε να είναι η θεματική του φεστιβάλ σύγχρονη και επίκαιρη. Το έπος αυτό του Ομήρου, με το ταξίδι της επιστροφής του Οδυσσέα στην Ιθάκη, αντιπροσωπεύει το μεγαλείο της ανθρώπινης αντοχής, δύναμης και ευρηματικότητας.

Η στάση του Οδυσσέα που «δεν εγκαταλείπει ποτέ», όχι μόνο δεν σταματά μπροστά στις αντιξοότητες αλλά τις ξεπερνά, αποτελεί τη βάση αυτής της μυθικής ιστορίας, που είναι διαχρονική. Πρόκειται για την εξιστόρηση της ανθρώπινης περιπέτειας, που  διαμορφώνεται από την πορεία μας και τις εμπειρίες που βιώνουμε, που χτίζουν την ταυτότητά μας. Το να ξεπερνάμε με οίστρο και εγρήγορση τις αντιξοότητες στο διάβα μας και όλα τα εμπόδια, ακόμη και τα πλέον απρόβλεπτα, είναι το διαχρονικό και αισιόδοξο μήνυμα αυτού του έπους»

-Το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου έχει καταφέρει πολύ γρήγορα να αναγνωριστεί και να κερδίσει τη θέση του στο φεστιβαλικό χάρτη της χώρας. Ήταν κάτι εύκολο αυτό, ή έπρεπε να περάσετε μια μικρή… «Οδύσσεια»;

«Η επιλογή να ιδρύσουμε το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου δεν ήταν τυχαία. Ψάχναμε να βρούμε μια καινοτόμο ιδέα για να βοηθήσουμε και να προβάλλουμε τον Μόλυβο, τον τόπο καταγωγής μας. Μας απασχολούσαν ερωτήσεις, όπως: τι λείπει από τον τόπο, τι του ταιριάζει, αλλά και τι μπορεί να υποστηρίξει και ποιο μπορεί να είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι υπαρχόντων ομοίων δραστηριοτήτων. Με λίγα λόγια, ψάχναμε κάτι διαφορετικό και μοναδικό! Η κλασική μουσική, ουσιαστικά η συνέχεια της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ήταν η απάντηση! Χτίζοντας στις εμπειρίες, στις δυνατότητες και τις γνώσεις του κάθε μέλους της ομάδας και προσπαθώντας να μην αφήσουμε τίποτα στην τύχη, άρχισε ο προγραμματισμός του Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου.

Σοβαρή προϋπόθεση επιτυχίας ήταν το αγκάλιασμα από την τοπική κοινωνία, η συνεχής ενημέρωση και επικοινωνία με αυτήν, η εμπλοκή της στις διαδικασίες, έτσι ώστε το Φεστιβάλ να γίνει αναπόσπαστο μέρος της ζωής της, ο απόλυτος επαγγελματισμός και η ύπαρξη υψηλής ποιότητας σε όλους τους τομείς του εγχειρήματός μας». 

-Ποια στιγμή ή ποιες στιγμές έχουν χαραχθεί στο μυαλό σας από την πορεία του φεστιβάλ ως τώρα και γιατί;

«Θα ήθελα να αναφέρω δύο.

Την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ, το 2015, όπου με συγκίνηση και απέραντη χαρά ήρθα αντιμέτωπη με μια κοσμοσυρροή μπροστά από το ταμείο. Είχαν έρθει όλοι, ντόπιοι και επισκέπτες για να παρακολουθήσουν το Φεστιβάλ. Τέτοια επιτυχία και απήχηση από την πρώτη κιόλας στιγμή ήταν η απόδειξη ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο.

Επίσης, ξεχωρίζω την περσινή μεσημεριανή συναυλία στο Συνεδριακό Κέντρο Μηθύμνης, όπου ο παγκοσμίου φήμης τενόρος Julian Pregardien ερμήνευσε το έργο του Αστρινίδη και τραγούδησε σε άπταιστα ελληνικά τον Εθνικό μας Ύμνο. Όλοι οι ακροατές σηκώθηκαν πάνω με δάκρυα στα μάτια. Αυτές είναι οι ιδιαίτερες και ανεπανάληπτες στιγμές που μέσα από τη μουσική γινόμαστε όλοι ένα»

-Αλήθεια, τι σημαίνει ο Μόλυβος για εσάς και για τη διοργάνωση;

«Ο Μόλυβος είναι ο τόπος καταγωγής μου, ο τόπος που αγαπώ στον οποίο ήθελα πάντα να προσφέρω ό,τι μπορώ. Ο Μόλυβος σημαίνει ΑΓΑΠΗ». 

-Αν έπρεπε με μια πρόταση να πείσετε κάποιον να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου, ποια θα ήταν αυτή; Τι θα του λέγατε;

«Αν θέλει κανείς να βιώσει μια μοναδική εμπειρία, συνδυάζοντας το απαράμιλλο τοπίο του Μολύβου με εκπληκτική μουσική που μιλάει κατευθείαν στην ψυχή και ερμηνεύεται από παγκοσμίως αναγνωρισμένους μουσικούς, σε μια μοναδικά «οικεία» ατμόσφαιρα, πρέπει να επισκεφτεί το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου!».

Τέλος, να αναφέρουμε ότι τα «ΝΕΑ της Λέσβου» είναι χορηγός επικοινωνίας του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου.