Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Τα διλήμματα και το διακύβευμα για τη Βάστρια

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


Την επιστροφή του Περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη από την Αθήνα περίμεναν χθες οι Κοινοτάρχες από τα βορειόχωρα, που τάσσονται ενάντια στο έργο της κατασκευής του ΚΥΤ-μαμούθ στη θέση Βάστρια, προκειμένου να ζητήσουν συνάντηση μαζί του. Αυτό αναμένεται να γίνει σήμερα Πέμπτη, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε μιλώντας στα Νέα της Λέσβου ο πρόεδρος της Κοινότητας Κώμης Χρήστος Τσιβγούλης, επισημαίνοντας ότι «θα ζητήσουμε συνάντηση για αύριο (σ.σ σήμερα) με τον Περιφερειάρχη, προκειμένου να συζητήσουμε μαζί του τα νέα δεδομένα από την δημοσίευση προς διαβούλευση της Περιβαλλοντικής Μελέτης για να δούμε ποιες είναι οι θέσεις του και πώς θα προχωρήσουμε στη συνέχεια»  .

Καχυποψία…

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι εκπρόσωποι των κατοίκων των βορειόχωρων το τελευταίο διάστημα είναι καχύποπτοι βλέποντας από πλευράς Περιφερειακής Αρχής ιδιαίτερη προσοχή στις τοποθετήσεις που γίνονται για το μεταναστευτικό, αν όχι και να αποστασιοποιούνται παίρνοντας θέση σε αυτά τα ζητήματα σε αντίθεση με το παρελθόν όταν σήκωναν τα λάβαρα του αγώνα.  

Όπως έγραψαν άλλωστε στο χθεσινό τους φύλλο τα Νέα της Λέσβου, το «μαλάκωμα» της Περιφερειακής Αρχής στα ζητήματα του μεταναστευτικού αποδίδεται σε λόγους τακτικής εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς ο Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης δεν έχει σταματήσει να διεκδικεί το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας για τη νέα κάθοδό του. 

Αυτός είναι και ο λόγος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που θα ζητηθεί συνάντηση μαζί του από εκπροσώπους των χωριών που αντιδρούν στο ΚΥΤ της Βάστριας κι αυτό ενώ κάποιοι κάτοικοι από τα βορειόχωρα δεν σταματούν να θυμίζουν ότι η Περιφερειακή Αρχή του Κώστα Μουτζούρη εξελέγη στο Βόρειο Αιγαίο με «σημαία της» το μεταναστευτικό και με αυτό τον τρόπο «κλείνουν το μάτι» στον Περιφερειάρχη, λέγοντάς του ούτε λίγο, ούτε πολύ να κάνει αυτό που πρέπει καθώς σε αντίθετη περίπτωση στις επόμενες εκλογές δεν θα έχει μαζί του την πτέρυγα των ψηφοφόρων που τάσσονται κατά της κατασκευής του νέου ΚΥΤ και δεν είναι λίγοι αυτοί. 

Το διακύβευμα για τον Κύτελη

Σε επίπεδο Δήμου Μυτιλήνης η ανάρτηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για διαβούλευση από το Υπουργείο Μετανάστευσης προκαλεί πρόσθετους πονοκεφάλους στη Δημοτική Αρχή του Στρατή Κύτελη, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο με οριακή πλειοψηφία ένα χρόνο πριν ενέκρινε την κατασκευή του ΚΥΤ, αλλά για 3.000 άτομα. Τώρα που επανέρχεται η αρχική πρόβλεψη για 5.000 plus τα περιθώρια αρχίζουν να στενεύουν και ήδη, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αναμένεται να παρέμβουν στην επόμενη κιόλας συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητώντας καταρχάς ενημέρωση για τα νέα δεδομένα και επαναφοράς του θέματος για λήψη επικαιροποιημένης απόφασης, με βάση την αύξηση της δυναμικότητας της νέας δομής που κατασκευάζεται.

Τα διλήμματα που ανακύπτουν αυτή την περίοδο για τη Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης είναι σοβαρά και όπως είναι αναμενόμενο, η υπερδομή στη Βάστρια τόσο εν όψει των εθνικών εκλογών όσο και εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών που ακολουθούν μετά, αναμένεται να τροφοδοτήσει το πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των υποψηφίων για το Δήμο Μυτιλήνης. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η μέχρι τώρα εξέλιξη και οι χειρισμοί της Δημοτικής Αρχής στο θέμα της Βάστριας είχαν ως συνέπεια την ανεξαρτητοποίηση τριών συμβούλων της Δημοτικής Αρχής, οι οποίοι παρά τη φιλική τους σχέση για χρόνια με τον κ. Κύτελη διαχώρισαν τη θέση τους.  

Με τα παραπάνω δεδομένα η αύξηση της χωρητικότητας, όπως προβλέπεται στη μελέτη από τα 3.000 άτομα στα 5.000 plus, εγείρει νέα ζητήματα, είναι όμως και μία πρώτης τάξης ευκαιρία για τον απερχόμενο Δήμαρχο να πάρει την κατάσταση στα χέρια του και να «γυρίσει» το παιχνίδι μπαίνοντας μπροστά και διεκδικώντας, εδώ και τώρα, μικρή δομή μαζί με τις τοπικές κοινωνίες των χωριών, έστω και αν χρειαστεί με αυτή τη στάση να δυσαρεστήσει λίγο το κόμμα του.  

Έτσι κι αλλιώς, η μέχρι τώρα στάση του Δημάρχου Μυτιλήνης σε ρόλο “στρατιώτη” για την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία δεν φαίνεται να τον έχει ωφελήσει πολιτικά. Απεναντίας μάλιστα, όπως φαίνεται, όσο φτάνουμε προς τις αυτοδιοικητικές εκλογές κάποιοι μέσα από το κόμμα του προσπαθούν να τον υπονομεύσουν παρασκηνιακά “πριονίζοντας” τη νέα κάθοδό του. 

Υπ’ αυτήν την έννοια, ένα ενδεχόμενο ξεσπάθωμα του Στρατή Κύτελη με καθαρούς όρους για την κατασκευή της κλειστής δομής και με διεκδικητικό ρόλο ως Δημάρχου, είναι πολύ πιθανό να τον επανασυνδέσει, αν όχι με όλους, έστω με ένα σημαντικό μέρος εκείνων των ψηφοφόρων που τον στήριξαν στις εκλογές του 2019, με γνώμονα τα ζητήματα του μεταναστευτικού, στην πορεία όμως λόγω της Βάστριας διαχώρισαν πικραμένοι τη θέση τους θεωρώντας ότι τους πρόδωσε. Έτσι κι αλλιώς το φαινόμενο της παραλίγο εκλογής του κ. Κύτελη από τον πρώτο γύρο στις εκλογές του 2019 δεν οφείλεται στη Νέα Δημοκρατία, τα «θέλω» της οποίας συνεχίζει ο ίδιος να υπηρετεί με προσωπικό πολιτικό κόστος, αλλά στη συμπόρευση μαζί του δυνάμεων από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, οι οποίοι τον υποστήριξαν ατομικά και όχι ως υποψήφιο με το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας!

Ο Υπουργός Μετανάστευσης

Πάντως όσο συμβαίνουν αυτά σε επίπεδο Λέσβου ο Υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, με τη νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων φαίνεται να έχει πλέον φυλαγμένα τα νώτα του, καθώς από την εκδίκαση της υπόθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεν θα είναι μετέωρος χωρίς Μελέτη, αλλά θα έχει να την επιδείξει στους δικαστές, ασχέτως αν αυτή εκπονείται και υποβάλλεται εκ των υστέρων (δηλαδή αφού έχει προχωρήσει σε ένα σημαντικό ποσοστό η κατασκευή της νέας δομής)! Με αυτό το δεδομένο ο Υπουργός φαίνεται να κλείνει το σκέλος εκείνο της αβεβαιότητας που υπήρχε για το πώς θα αντιδράσει το δικαστήριο βλέποντας την κατασκευή ενός τέτοιου έργου χωρίς Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τυπικά τουλάχιστον έχει ελπίδες να επιτύχει το στόχο του, να περάσει αλώβητος από το ΣτΕ ως προς την κατασκευή της δομής. Παραμένει ωστόσο μεγάλο αγκάθι η κατασκευή του δρόμου, η οποία είναι σε δασική έκταση και ως εκ τούτου το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει «παγώσει» προς το παρόν οποιαδήποτε εργασία, όπως είχαμε γράψει πρόσφατα και μάλιστα αυτό έγινε ενώ ο εργολάβος ετοιμαζόταν να εγκατασταθεί για να αρχίσει να κατασκευάζει και αυτό το τμήμα του έργου. 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας «πάγωσε» αυτή την παρέμβαση μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση και να βγει η απόφαση, πράγμα που σημαίνει πως με την αναβολή που ήδη ζητήθηκε στις 11 του μηνός και αναμένεται να ζητηθεί και νέα, τέλος του μηνός, μέχρι να εκδικαστεί η προσφυγή και να εκδοθεί απόφαση, θα μεσολαβήσουν μήνες και άρα οι σχεδιασμοί του κ. Μηταράκη για εγκαίνια πριν τις εκλογές μάλλον θα πρέπει να αναβληθούν. Εκτός και αν εγκαινιάσει τη δομή χωρίς να υπάρχει δρόμος πρόσβασης παρά μόνο ένα δασικό μονοπάτι, μία λωρίδα δηλαδή που μπορεί να κινηθεί μόνο ένα αυτοκίνητο, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία μας.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img