Την τιμητική της είχε η Λέσβος μαζί με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου στην μεγάλη έκθεση του κλάδου τροφίμων & ποτών “SIAL PARIS 2024, στο Nord Villepinte του Παρισιού. Πρόκειται για μια καθοριστικής εξαγωγικής σημασίας παγκόσμια έκθεση, που αποτελεί το ετήσιο ραντεβού για την σύναψη εμπορικών συμφωνιών παραγωγών και διανομέων τροφίμων & ποτών από όλες τις ηπείρους. Η συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έθεσε τα προϊόντα των νησιών σε διεθνή προβολή με μεγάλη απήχηση, και παρουσίασε τα νησιά του Β. Αιγαίου, ως παραγωγική περιοχή τροφίμων & ποτών υψηλής ποιότητας.
Οι ελιές, τα ελαιόλαδα, τα τυροκομικά, το ούζο, τα αποστάγματα, οι οίνοι, τα άλευρα, τα μελισσοκομικά προϊόντα, τα γλυκά και βότανα, τα αρωματικά φυτά, τα λικέρ μαστίχας, αναδείχθηκαν για την εξαιρετική τους ποιότητα και το διατροφικό τους πλούτο, με γευσιγνωσίες και επιτόπιες μαγειρικές επιδείξεις που κατέκτησαν τον ουρανίσκο των επισκεπτών.
Η φετινή διοργάνωση του Παρισιού μάλιστα, έσπασε κάθε ρεκόρ συμμετοχής και ξεπέρασε τους 300.000 εμπορικούς επισκέπτες που εκπροσωπούσαν τα μεγαλύτερα δίκτυα διανομών, σούπερ-μάρκετ, εξαγωγικών & εισαγωγικών εταιρειών, καταστημάτων delicatessen, εστιατορίων, ξενοδοχείων κ.ά..
Ως «αυθεντικά, εκλεκτά και ευφορικά» τα προϊόντα του Βορείου Αιγαίου κέρδισαν διεθνή ενθουσιασμό μεταξύ των πολλών χιλιάδων συμμετεχόντων στην έκθεση υπό το σλόγκαν “Authentic, Eclectic, Euphoric”. Από το περίπτερο της Περιφέρειας πέρασαν χιλιάδες Παριζιάνοι και «δοκίμασαν Βόρειο Αιγαίο» στα live cookings και tasting events που διεξήχθησαν από τους executive chefs Κωνσταντίνο Βασάλο και Γιώργο Αμοριανό, σε ένα ιδανικά σχεδιασμένο μενού ελληνικών παραδοσιακών & gourmet συνταγών. Παράλληλα, οι παραγωγοί – επιχειρηματίες του Βορείου Αιγαίου που φιλοξενήθηκαν στο περίπτερο της Περιφέρειας είχαν την ευκαιρία με ζωντανές συνεντεύξεις να παρουσιάσουν τα εκλεκτά τους brands.
Γευσιγνωστικές δοκιμές στα προϊόντα της Λέσβου πραγματοποίησαν έτσι, εμπορικοί αγοραστές από την Ευρώπη (Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία, Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Σουηδία), από χώρες της Αφρικής (Μαρόκο, Αίγυπτος, Τυνησία) όπως και της Άπω Ανατολής (Κίνα, Ιαπωνία, Ταϊβάν) αλλά και της Βόρειας και Νότιας Αμερικής (Η.Π.Α., Καναδάς, Βραζιλία, Αργεντινή) και έδειξαν ενεργό ενδιαφέρον για εμπορικές συμφωνίες εισαγωγών στις χώρες τους.
Μια ολόκληρη ημέρα, η Τρίτη 22 Οκτωβρίου, ήταν αποκλειστικά αφιερωμένη στο Βόρειο Αιγαίο, με 5 ελκυστικές συνταγές που ετοίμασαν οι σεφ, αναδεικνύοντας ιδανικά τη γευστική και διατροφική ιδιαιτερότητα των προϊόντων των νησιών:
- Τραχανάς Λήμνου, με φέτα Μυτιλήνης (ή με άλλα τυριά του Βορείου Αιγαίου)
- Φακές, με μύδια ή σκουμπρί (με ελαιόλαδα Λέσβου)
- Φλωμάρια Λήμνου, με λιαστό χταπόδι
- Μπακαλιάρος με σκορδαλιά μήλου, τηγανισμένος με ελαιόλαδα Λέσβου
- Μους αρώνια, με γεύση μήλο & κανέλα.
Τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη, εκπροσώπησε στην έκθεση ο καθ’ ύλην αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Ανάδειξης & Προώθησης Προϊόντων Βορείου Αιγαίου, Νίκος Νύκτας. Tην οργάνωση της αποστολής και της παρουσίας των επιχειρήσεων είχε το στέλεχος marketing & επιχειρησιακής έρευνας της Περιφέρειας Πάνος Πίτσιος, ενώ το περίπτερο πλαισίωσαν με την ενεργή παρουσία τους, συμβάλλοντας στη διεκπεραίωση των εργασιών, οι μόνιμοι κάτοικοι Παρισιού και απόδημοι, εθελοντές, Ιωάννα Κυρατζή, Γιάννης Μυρσινιάς, Kristof Marinellis & Μάρκος Πίτσιος, που υποδέχονταν τους επαγγελματίες επισκέπτες, και κατέγραφαν την εκπεφρασμένη ζήτηση.
«Η γαλλική αγορά, όπως και πολλές διεθνείς αγορές, αποτελούν στόχο για την ανάπτυξη της εξωστρέφειας των επιχειρήσεών μας. Η προώθηση των εξαγωγών των τοπικών ποιοτικών προϊόντων του Βορείου Αιγαίου στην παγκόσμια αγορά, υπό τη σημερινή άκρως ανταγωνιστική συγκυρία, αποτελεί μονόδρομο. Οι προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχιστούν αμείωτες», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Νύκτας συγχαίροντας τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις για τη συμβολή τους στην κοινή προσπάθεια.