Τα τελευταία χρόνια κυριαρχούν τα αρώματα. Παντού. Ακόμα και στα ελαιόλαδα. Σήμερα θέλω να φτιάξουμε αρωματικά ελαιόλαδα για τις πασχαλινές μας σαλάτες και γενικά για όλες τις ανοιξιάτικες νοστιμιές μας.
Δεν υπάρχει πιο συναρπαστική έκπληξη να βάλουμε στο τραπέζι μας ένα τέτοιο λάδι, αποθηκευμένο σ’ ένα εντυπωσιακό μπουκάλι ή απλά σ’ ένα απλό βάζο με καπάκι.
Πώς μπορούμε εύκολα να φτιάξουμε αρωματικό ελαιόλαδο
Προμηθευτείτε ένα μυτιληνιό ελαιόλαδο χαμηλής οξύτητας.
Χωρίς έντονο χαρακτήρα έτσι ώστε τα αρωματικά που θα χρησιμοποιήσετε να μπορούν να δώσουν την παρουσία τους ευκολότερα.
Μπορείτε να βάλετε φρέσκα ή αποξηραμένα χόρτα, βότανα, φλούδες από πορτοκάλι ή λεμόνι, σκόρδο, κρεμμύδι, δάφνη, τζίντζερ, σπόρια όπως σουσάμι, λιναρόσπορο, μαύρη μυρωδιά, ακόμα και λαχανικά όπως πιπεριές πολύχρωμες. Ακόμη με δενδρολίβανο, δυόσμο, βασιλικό, θυμάρι, φασκόμηλο, κόλιανδρο, καρδάμωμο, εστραγκόν, γλυκάνισο, ρίγανη, άνηθο, σκόρδο, μπαχάρι, κύμινο, κεδροκούκουτσα, καυτερές τσίλι. Επίσης μαστίχα ή βανίλια.
Να προτιμήσετε σκούρα βάζα ή γυάλες έτσι ώστε το φως να μην οξειδώνει το ελαιόλαδο. Αν δεν έχετε μπορείτε να βάλετε και διαφανή αρκεί να φυλάξετε τα λάδια σε σκιερό ντουλάπι.
Επί το έργον
Αφήνουμε για 15-20 μέρες το λάδι με τα αρωματικά ή για πιο άμεσο αποτέλεσμα θερμαίνουμε το ελαιόλαδο με τα υλικά που έχουμε επιλέξει σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά και έπειτα σουρώνουμε και βάζουμε στο μπουκάλι. Στη δεύτερη περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το λάδι άμεσα μόλις κρυώσει.
Ελαιόλαδο με δαφνόφυλλο, κανέλα και μοσχοκάρφια
Πλένετε 5 δαφνόφυλλα και τα σκουπίζετε καλά με μια πετσέτα. Bάζετε σε ένα καθαρό γυάλινο μπουκάλι τη δάφνη, 1 κουταλιά της σούπας μοσχοκάρφια, 2 ξυλάκια κανέλας και γεμίζετε το μπουκάλι με 1 λίτρο ελαιόλαδο. Kλείνετε καλά το μπουκάλι και το αφήνετε σε δροσερό και σκοτεινό μέρος για 20 ημέρες (εκτός αν είναι σκούρο το γυαλί). Mόλις το ανοίξετε, το μεταγγίζετε σε άλλο μπουκάλι και αφαιρείτε τη δάφνη, το γαρίφαλο και την κανέλα.
Χρήσεις
Τα αρωματικά ελαιόλαδα είναι εξαιρετικά για σαλάτες, πάνω από μια ψητή μπριζόλα ριγμένο ωμό πάνω την τελευταία στιγμή, πάνω από βραστά ή ψητά λαχανικά, τα άγρια χόρτα, τα ψάρια και θαλασσινά, και για μαρινάρισμα κρεάτων.
Κοτόσουπα με σπανάκι
Φτιάχνω έναν ζωμό βράζοντας σε μέτρια φωτιά 1 χωριάτικο κοτόπουλο 1,5 κιλού σε μια κατσαρόλα με νερό ίσα που να το σκεπάζει.
Προσθέτω 2 μέτρια κρεμμύδια, 2 καρότα και 2 πράσα και βράζω για περίπου 30 λεπτά.
Σουρώνω και κρατάω ξεχωριστά στην άκρη την κότα ξεψαχνισμένη, τα λαχανικά από τον ζωμό.
Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνω 5-6 κουταλιές της σούπας αρωματικό ελαιόλαδο (όταν έχω φτιάξει) και σοτάρω 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτω 1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο και χοντροκομμένο, τον ζωμό και τα βραστά λαχανικά.
Πολτοποιώ τη σούπα και ρίχνω την κότα ψιλοκομμένη.
Συνεχίζω το βράσιμο για 5 λεπτά ακόμη. Αν είναι πολύ πηχτή προσθέτω λίγο νερό. Αλατοπιπερώνω και σερβίρω στο πιάτο με λίγο ωμό αρωματικό ελαιόλαδο και από 1 κουταλιά πρόβειο γιαούρτι σε κάθε μερίδα.
Νηστήσιμη ταχινόσουπα της κυρά-Μαρίνας
Απαραίτητη η παρουσία της τις μέρες της νηστείας. Η κυρά-Μαρίνα την έφτιαχνε με πολλή αγάπη και μεράκι, όπως όλα της τα φαγητά. Τι κι αν ήταν ένα νερό με ρύζι, ταχίνι και λεμόνι; Η νοστιμιά της μου έχει μείνει στον ουρανίσκο για πάντα!
Υλικά
1 φλιτζ. ρύζι σουπέ
250 γρ. ταχίνι
2-3 κουταλιές χυμό λεμονιού
αλάτι
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε 1½ λίτρο νερό με λίγο αλάτι σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να κοχλάσει. Ρίχνουμε το ρύζι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ταχίνι με το χυμό λεμονιού. Ρίχνουμε 1 κουταλιά της σούπας από το ζεστό νερό του ρυζιού και ανακατεύουμε, όπως κάνουμε για το αβγολέμονο.
Προσθέτουμε άλλη 1 κουταλιά της σούπας και ανακατεύουμε μέχρι να σχηματιστεί ένας χυλός. Ρίχνουμε το χυλό σταδιακά στη σούπα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να ενσωματωθεί και να χυλώσει. Ελέγχουμε το αλάτι και το λεμόνι και σερβίρουμε.