Η σχέση μου με τα κυδώνια είναι σχεδόν καρμική.
Υπήρχαν πάντα στη ζωή μου καθώς από τότε που θυμάμαι τον κόσμο, θυμάμαι κι αυτές τις μεγάλες γυάλες με κυδώνι τριφτό στα ράφια της κουζίνας. Δεν λέω, όλα τα γλυκά του κουταλιού είχαν την τιμητική στο σπίτι μας. Αλλά το κυδώνι ήταν το πιο πολύ. Φυσικά η μαμά έφτιαχνε δυο είδη. Το τριφτό στο μεγάλο τρίφτη για μας και το κοφτό στο χέρι με μαχαίρι σαν σπιρτόξυλα για κέρασμα.
Θυμάμαι τ’ αδέρφια μου όταν ήμασταν μικρά να βγαίνουν να παίξουν στην αλάνα με μια τεράστια φέτα ζυμωτό ψωμί στο χέρι που πάνω της ήταν αλειμμένο βούτυρο φρέσκο άσπρο και μπόλικο γλυκό κυδώνι τριφτό. Το απογευματινό σνακ μιας ολόκληρης γενιάς!
Ο έρωτας
Κάποτε ερωτεύτηκα ένα αγόρι που σκαρφάλωσε σαν αίλουρος σε μια μάντρα στο Πλωμάρι για να μου κόψει κυδώνια. Μπορεί ο έρωτας να μην κράτησε πολύ, αλλά ποτέ δεν θα ξεχάσω αυτή την κίνηση!
Ο αρχαίος νομοθέτης Σόλων λέγεται πως ήθελε τους νεόνυμφους να κλείνονται στη νυφική παστάδα και να τρώνε κυδώνι! Άλλωστε το μήλον της έριδος κυδώνι ήταν!
Ίσως γιατί τελικά η κυδωνιά προηγείται της μηλιάς κι ίσως τελικά τα δυο φρούτα ν’ ανήκουν στην ίδια οικογένεια με μεταλλαγμένο DNA.
Με τα κυδώνια κάνουμε πολλά.
-Γλυκό του κουταλιού
-Κυδωνόπαστο
-Τάρτες αναποδογυρισμένες
-Κομπόστα
-Μαρμελάδα
-Φαγητό υπέροχο με κρέας στην κατσαρόλα και λίγο πελτέ ντομάτας χωρίς πολλές σάλτσες!
Το κυδωνόπαστο δεν με ξετρελαίνει! Ωστόσο τα τελευταία χρόνια του προσθέτω μπόλικο φρεσκοκοπανισμένο πιπέρι και γίνεται θεϊκό συνοδευτικό για ελληνικά και ξένα τυριά!
Ο μεγάλος χαμός στο σπίτι μας φυσικά γίνεται με το γλυκό του κουταλιού που η συνταγή φέρει την υπογραφή της μαμάς Στέλλας!
Κυδώνι γλυκό
Υλικά
5 κυδώνια
7 ποτήρια ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
100 γραμ. αμύγδαλα άσπρα
λίγο αρμπαρόριζα
Λεμόνι χυμός
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα κυδώνια, τα κόβουμε σε φέτες και τα βυθίζουμε σ’ ένα μπολ με μπόλικο λεμόνι να μην μαυρίσουν.
Τα κόβουμε σε μπαστουνάκια ή τα τρίβουμε στο χοντρό τρίφτη αναλόγως (σ’ αυτή την περίπτωση τα κόβουμε σε τέταρτα).
Τα βράζουμε σε μπόλικο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Στραγγίζουμε.
Βράζουμε το σιρόπι σε άλλη κατσαρόλα με το λεμόνι και την αρμπαρόριζα και προσθέτουμε το κυδώνι. Βράζουμε για 5 λεπτά, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε έτσι ένα βράδυ. Την επομένη ξαναβράζουμε σε γρήγορη φωτιά μέχρι να δέσει καλά το σιρόπι και προσθέτουμε τα αμύγδαλα καβουρντισμένα.
Αφαιρούμε την αρμπαρόριζα και βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.