Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

ΤΑΣΟΣ ΜΠΑΛΗΣ: «Δυνατή ομάδα με ικανά στελέχη»

Υποψήφιος με τον Πανάγο Κουφέλο κατέρχεται σε αυτές τις εκλογές ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Μυτιλήνης, ελεύθερος επαγγελματίας, Τάσος Μπαλής, ο οποίος διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος του Στρατή Κύτελη αυτή την τετραετία σε θέματα Ψηφιακών Υπηρεσιών και Τεχνολογίας. Ο κ. Μπαλής μίλησε στα “Νέα της Λέσβου” για την προίκα που αφήνει σε αυτό τον τομέα η απερχόμενη Δημοτική Αρχή στην επόμενη, τις δράσεις που αναπτύχθηκαν για τον εκσυγχρονισμό των Υπηρεσιών του Δήμου και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, καθώς και για τους στόχους της υποψηφιότητάς του με τον συνδυασμό “Νέα δράση – Νέος Δήμος”.

-Θα θέλαμε να μας πείτε τις εμπειρίες που αποκομίσατε από τον Δήμο σε αυτή την πρώτη ενασχόλησή σας με τα κοινά.

«Όπως κάθε καινούργιος στην ενασχόληση με τον Δήμο, έτσι και εγώ ξεκίνησα με πολλή όρεξη και φιλοδοξία να «τρέξω» προγράμματα και να βοηθήσω στην υλοποίηση έργων της δημοτικής αρχής. Γρήγορα κατάλαβα ότι δεν ήταν τόσο απλά τα πράγματα όσο φαινόταν από «έξω». Ο Δήμος είναι ένας τεράστιος οργανισμός, με πολλά στελέχη και υπηρεσίες, με πολλές διαδικασίες και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις κάνοντας την απόσταση που χωρίζει την πολιτική βούληση από την υλοποίηση, τεράστια. Η εμπειρία μου από τον ιδιωτικό τομέα δεν έφτασε, για να τα καταφέρω, χρειάστηκε να ασχοληθώ σε βάθος και να μάθω τις διαδικασίες δημόσιας διοίκησης, προκειμένου να βρω κώδικα επικοινωνίας και συνεργασίας με το ανθρώπινο δυναμικό του Δήμου. 

Η σύλληψη της ιδέας και η καλή πρόθεση είναι το εύκολο. Το δύσκολο είναι η υλοποίηση. Κατάλαβα ότι είναι αναγκαία η στοιχειώδης τεχνοκρατική αντίληψη των εκλεγμένων που κατέχουν θέσεις ευθύνης, ώστε να μπορούν να διοικούν τις υπηρεσίες του Δήμου και να υλοποιούν έργα χωρίς άσκοπες καθυστερήσεις».

-Πώς αξιολογείτε την θητεία της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής;

«Υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες πιστεύω πως τα πήγε καλά. Εννοώ φυσικά την πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση του μεταναστευτικού που είχε ως επίκεντρο τον Δήμο μας και την παγκόσμια υγειονομική κρίση, η οποία προέκυψε στην πορεία. Κατά την γνώμη μου, η διαχείριση και των δύο κρίσεων ήταν πετυχημένη. Παράλληλα, έπρεπε να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα διοικητικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την διάσπαση του Δήμου Λέσβου. Παρόλα αυτά, η λίστα των έργων που έχουν ενταχθεί, ωριμάσει και υλοποιηθεί είναι πραγματικά πολύ μεγάλη. Οι υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου, Πρόνοιας, αλλά και η Αντιδημαρχία Πολιτισμού έχουν να επιδείξουν πολύ σημαντικό έργο».   

-Ποια είναι η δική σας συνεισφορά σε αυτό το έργο;

«Η συνεισφορά μου ξεκίνησε με την δημιουργία των πρώτων «έξυπνων» υπηρεσιών. Δημιουργήθηκε νέος, σύγχρονος ιστότοπος του Δήμου Μυτιλήνης (www.mytilene.gr) ο οποίος ήταν και προϋπόθεση ώστε να λειτουργήσουν όλες οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες. Παραδόθηκε ολοκληρωμένη «έξυπνη» πλατφόρμα, στην οποία τα αιτήματα των πολιτών πρωτοκολλούνται και χρεώνονται στην αντίστοιχη υπηρεσία συνοδευόμενα από χάρτη-θέση και φωτογραφία. Η πλατφόρμα αυτή λειτουργεί και μέσω smart-app στο κινητό.  Ήδη έχουν διεκπεραιωθεί μέχρι σήμερα περίπου 4.500 αιτήματα.

Για να ολοκληρωθεί το πρώτο αυτό βήμα των ψηφιακών υπηρεσιών θα έπρεπε να έχουν ελεύθερη πρόσβαση όλοι οι πολίτες του Δήμου. Γι’ αυτό και τοποθετήθηκε και λειτουργεί FREE WIFI σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες και τα χωριά.

Μένουν «προίκα» για την επόμενη δημοτική αρχή οι εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις συνολικού προϋπολογισμού 1.261.050€ και αφορούν: α) Ψηφιακές εφαρμογές για την προστασία από φυσικές καταστροφές β) Πληροφοριακά συστήματα για την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των τεχνικών και διοικητικών υπηρεσιών γ) την υποστήριξη αυτόνομης και ασφαλούς διαβίωσης ηλικιωμένων και δ) την προσθήκη νέων «έξυπνων» εφαρμογών.

Πέραν των παραπάνω, ξεκινήσαμε από το μηδέν μία μεγάλη προσπάθεια ιδρύοντας τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε., όπου ανέλαβα την θέση του Γενικού Διευθυντή. Τα αποτελέσματα σε δύο μόλις χρόνια λειτουργίας της ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΑΕ, είναι η ένταξη 9 έργων και προμηθειών, συνολικού προϋπολογισμού 6.566.700€. Ενδεικτικά η Αγροτική Οδοποιία Μόριας, Παναγιούδας και Αφάλωνα, το σχέδιο MARKETING για τον τουρισμό και η υλοποίηση προβολής του Δήμου, η Αναβάθμιση & Αξιοποίηση του δημοτικού «ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ» κ.ά.».

-Γιατί με τον Πανάγο Κουφέλο;

«Διότι ο Πανάγος είναι νέος και ικανός πολιτικός. Εκπροσωπεί την σύγχρονη πολιτική κουλτούρα που θέλει μοντέρνα σκέψη και λόγο, μακριά από παλαιοκομματικές αντιλήψεις και τοξικότητες. Επιπλέον, έχει καταφέρει να συγκροτήσει μια ομάδα που απαρτίζεται τόσο από έμπειρα, όσο και από ικανά νέα στελέχη. Η ομάδα αυτή έχει συνοχή στις αντιλήψεις και στους στόχους της. Σημαντική παράμετρος κατά την γνώμη μου, για την επιτυχία».  

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img