Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ταξίδεψε εκτός νησιού το «Αναγνωστήριο»

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις

Στη Σύρο βρέθηκε το διάστημα 31 Αυγούστου – 3 Σεπτεμβρίου το Αναγνωστήριο Αγιάσου, όπου συμμετείχε στο 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ρεμπέτικου «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», πριν από την οποία είχε βρεθεί και στη Λέρο για μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα σύμπραξη.

Στο φεστιβάλ της Σύρου συμμετείχαν 7 μουσικά σχήματα, έγινε μεγάλη έκθεση λαϊκών μουσικών οργάνων, στην οποία παρουσίασαν  τις δημιουργίες τους μερικοί από τους πιο σημαντικούς Έλληνες οργανοποιούς που αφενός διασώζουν έως σήμερα την τεχνογνωσία και την παράδοση της χειροποίητης κατασκευής, αφετέρου έχουν εισαγάγει καινοτομίες στη χρήση υλικών, στην ανάπτυξη τεχνικών και εργαλείων. Την προηγούμενη Πέμπτη τα Σαντούρια και τα Μπουζούκια του Αναγνωστηρίου παρουσίασαν ένα δίωρο πρόγραμμα με τραγούδια και σκοπούς της Μικρασίας και της Αγιάσου, καθώς και ένα αφιέρωμα στο έργο του Μάρκου Βαμβακάρη, ενώ ο χοροδιδάσκαλος Θύμιος Σαραντίδης και η Ανθή Σκαλοχωρίτου – Σκορδά από το χορευτικό τμήμα του Αναγνωστηρίου χόρεψαν παραδοσιακούς σκοπούς της Λέσβου. Έγινε επίσης αναφορά στην ιστορία, την προσφορά και τις ποικίλες δράσεις του Αναγνωστηρίου και διαβάστηκε παρλάτα στην αγιασώτικη ντοπιολαλιά του Παναγιώτη Κουτσκουδή με τίτλο «Αγιάσος – Σύρος στα Βαμβακάρεια του 2022».

Αξίζει να σημειωθεί πως το Αναγνωστήριο αφιέρωσε τη συναυλία στη μνήμη του Σόλωνα Λέκκα, ο οποίος συμμετείχε στην αποστολή του 4ου Φεστιβάλ, η οποία τελικά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω των μέτρων για την πανδημία.

Έπαιξαν τα παιδιά: Νίτσα Αργύρα (σαντούρι), Παναγιώτα Αργύρα (σαντούρι), Μιλτιάδης Λαλάς (σαντούρι), Κωνσταντίνα Τσέλα (σαντούρι), Κατερίνα Κοντή (σαντούρι – τραγούδι), Σοφία Σκορδά (σαντούρι – τραγούδι), Στέλιος Σκορδάς (σαντούρι – μπουζούκι), Γιάννης Κοντής (μπουζούκι), Παναγιώτης Πατσέλλης (τζουρά), Γιάννης Παροίκος (μπουζούκι), Βασίλης Αμπουλός (τουμπερλέκι).

Πριν από τη Σύρο η αποστολή του Αναγνωστηρίου βρέθηκε στην Λέρο, όπου και είχε μια θαυμάσια σύμπραξη. Στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου “Κριθώνι Paradise” τους υποδέχτηκε το Κέντρο Πολιτισμού Έρευνας και Ανάπτυξης Λέρου “Άρτεμη” με τον μουσικοδιδάσκαλο Αντώνη Ντελλαρή, τη δασκάλα παραδοσιακών χορών Ζαχαρούλα Χατζηκωνσταντίνου και παιδιά από το Σύλλογό τους,  που παίζουν βιολί, λύρα, σαντούρι, τσαμπούνα και λαούτο. Για πάνω από τρεις  ώρες έγινε συζήτηση για την μουσική και χορευτική  παράδοση της Λέσβου και των Δωδεκανήσων, της Αγιάσου και της Λέρου, της Αιολίας και της Ιωνίας. Τόσο τα παιδιά του Αναγνωστηρίου όσο και της Λέρου έπαιξαν αντιπροσωπευτικούς σκοπούς των τόπων τους.

spot_img

More articles

spot_img