Και να θυμάσαι όπου κι αν πηγαίνεις:
Να φεύγεις με την υπόσχεση να ξαναγυρίσεις
Μου έλειψε το ταξίδι.
Εκείνο το μακρινό ταξίδι εκτός Ελλάδας.
Σε άλλες χώρες, μακρινές.
Εκεί που το μυαλό σου ταξιδεύει σε άλλα μήκη και πλάτη, και τα μάτια ανταμώνουν άλλα νερά κι άλλες στεριές.
Εκεί που ζουν άλλοι άνθρωποι τόσο ίδιοι και τόσο διαφορετικοί από σένα.
Που μιλάνε άλλες γλώσσες, αλλά σου λένε τα ίδια πράγματα σχεδόν.
Εκεί που ξεχνάς από πού είσαι γιατί αυτά που γνωρίζεις σε γεμίζουν με νέες εμπειρίες. Γνωρίζεις νέους ανθρώπους χορταίνεις από εικόνες, γεύεσαι άλλα φαγητά, κάνεις άλλες συζητήσεις, άλλες γνωριμίες, γελάς, ξεχνιέσαι. Γιατί οφείλεις να ξεχνιέσαι, αλλιώτικα το χάνεις.
Με το ταξίδι, είναι σαν να ξεκινάς μια νέα ζωή, μικρή, όσο διαρκεί το ταξίδι.
Δεν έχει σημασία αν είναι για 3 ή 5 μέρες ή ένα μήνα. Μια νέα ζωή απλώνεται μπροστά σου με νέες παραστάσεις, με νέα ερεθίσματα, με άλλα ακούσματα.
Γι’ αυτό το ταξίδι σε ανανεώνει όσο τίποτα άλλο στον κόσμο.
Σε κάνει να ζεις άλλες νέες ζωές, μικρές ή μεγάλες, σημαντικές και ασήμαντες.
Γιατί όλα έχουν το ρόλο τους και όλα κάτι σου δίνουν σ’ αυτή τη ζωή.
Και το καλό και το κακό.
Συνυπάρχουν για να καταλαβαίνουμε τη διαφορά.
Με το ταξίδι κάνεις άλλα όνειρα, που θα βγουν ή δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ. Σημασία όμως έχει να γίνονται. Να σχεδιάζονται. Να υπάρχουν μέσα στο μυαλό μας.
Ζήτω τα σχέδια που δημιουργήθηκαν στο μυαλό κι ας μην πραγματοποιήθηκαν ποτέ.
Ζήτω αυτά που μας ώθησαν στην παρακάτω μέρα.
Θυμάμαι τον μπαμπά που με έσπρωχνε στα μεγάλα ταξίδια. Να γνωρίσω άλλους τόπους κι άλλες κουλτούρες. Και είμαι τυχερή γιατί όσο κι αν ταξίδεψα μέχρι τώρα το μόνο που δεν χόρτασα ποτέ είναι το ταξίδι.
Μελομακάρονα
Υλικά
450 γραμ. ηλιέλαιο
50 γραμ. κονιάκ
160 γραμ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
1 κ. γλ. κοφτό σόδα μαγειρικής
100 γραμ. ζάχαρη
ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
800 γραμ. αλεύρι
2 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ
1 κ. γλ. γαρίφαλο
1 κ. γλ. κανέλα
Για το σιρόπι
500 γραμ. ζάχαρη
500 γραμ. νερό
300 γραμ. μέλι
½ λεμόνι χυμό
αλεσμένο καρύδι
Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ.
Σε μπολ βάζουμε το ηλιέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού, τα ανακατεύουμε καλά. Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό, ανακατεύουμε και τη ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε, ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά.
Παίρνουμε κομμάτι ζύμης σε μέγεθος καρυδιού και πλάθουμε μικρά μελομακάρονα. Τα πατάμε σε ανάποδο πιατάκι με σχέδια ή σε τρίφτη και τα αραδιάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί αραιά μεταξύ τους.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για περίπου 25΄ στους 160 βαθμούς C. Είναι έτοιμα όταν ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, να κρυώσουν τελείως.
Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3΄. Ξαφρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια του σιροπιού.
Βουτάμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι λίγα-λίγα κάθε φορά και τα αφήνουμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά.
Αφού τα σιροπιάσουμε, όπως ακόμα είναι ζεστά, τα πασπαλίζουμε με καρύδια.
Τιπ Η μαμά σιρόπιαζε μερικά και τα υπόλοιπα τα διατηρούσε σε τσίγκινα κουτιά με λαδόκολλα, είτε για να τα τρώμε αμέλωτα, είτε για να τα σιροπιάζει σταδιακά ώστε να είναι πιο φρέσκα. Ο μπαμπάς τα έτρωγε αμέλωτα με άσπρο πρόβειο βούτυρο φρέσκο και μέλι. |