Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου, 2021

Τελεσίγραφο για τα αδήλωτα τ.μ.

Διορία μέχρι αύριο Παρασκευή, 5 του μηνός, έδωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών στους Δήμους για την εκκαθάριση των δηλώσεων τετραγωνικών μέτρων που είχαν υποβάλει πέρυσι οι ιδιοκτήτες. Σε τοπικό επίπεδο η προθεσμία αυτή είναι αδύνατο να τηρηθεί, δεδομένου ότι οι δύο Δήμοι του νησιού μας δεν έχουν καταχωρήσει ακόμη ούτε τις μισές από τις 30.000 δηλώσεις που είχαν υποβληθεί. Ο Δήμος Μυτιλήνης, που έχει αναθέσει το έργο σε εξωτερικό γραφείο βρίσκεται περίπου στο 50% και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, μέσω του Γραφείου Προσόδων βρίσκεται στο 35% της εκκαθάρισης. Κατ’ επέκταση απαιτείται παράταση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου για να διορθωθούν τα τ.μ. των ιδιοκτησιών σε όλο το νησί.

Όπως αναφέρει στο σχετικό έγγραφο ο Στέλιος Πέτσας, «οι προθεσμίες για την εκκαθάριση των δηλώσεων για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους Ο.Τ.Α. α’  βαθμού και τη διάρκεια των συμβάσεων που έχουν συναφθεί αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό, έχουν ήδη λήξει, την 30η-6-2021. Στο πλαίσιο αυτό, ενόψει της πρόσφατης θεσμοθέτησης νέας ευκαιρίας για δήλωση των ορθών τετραγωνικών και της ανάγκης να λειτουργήσει η ψηφιακή πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι, απαιτείται να επισπεύσετε την προσπάθεια επεξεργασίας -εκκαθάρισης των παλαιότερων δηλώσεων. Συγκεκριμένα, παρακαλούμε να αναλάβετε, κάνοντας χρήση των δικών σας ψηφιακών εφαρμογών, όλες τις δηλώσεις της φάσης Α’, δηλαδή τις υποβληθείσες δηλώσεις που δεν έχουν ακόμα αναληφθεί/τεθεί σε φάση επεξεργασίας, εντός προθεσμίας μιας εβδομάδας και πάντως όχι αργότερα από τις 5 Νοεμβρίου. Εφιστούμε την προσοχή σας στο έργο αυτό που θα επιτρέψει την απρόσκοπτη ενεργοποίηση της ψηφιακής πλατφόρμας, την αποκάλυψη προς τις υπηρεσίες σας πρόσθετων τετραγωνικών και συνεπώς, την αύξηση των εσόδων σας».

Ωστόσο, οι Δήμοι στο νησί μας σηκώνουν τα χέρια ψηλά και θα ζητήσουν παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου. «Η εκκαθάριση των δηλώσεων προχωρά, αλλά είμαστε ακόμη περίπου στη μέση. Θα επικοινωνήσουμε με την εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο και θα ζητήσουμε να επισπεύσει τις διαδικασίες αλλά απαιτείται εύλογος χρόνος», δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Μυτιλήνης, Παναγιώτης Κατσαβέλλης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Αντιδημάρχου Οικονομικών Δυτικής Λέσβου, Ιορδάνη Ιορδάνου, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων: «Έχει γίνει επεξεργασία στο 35% περίπου των δηλώσεων και συνεχίζουμε. Υπάρχουν συγκεκριμένοι υπάλληλοι που έχουν επιφορτιστεί αυτή την εργασία και η αποτελεσματικότητα έχει αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, αλλά δεν γίνεται να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση σε 2 μέρες».

Εν τω μεταξύ, αυτό που προβληματίζει τους ιδιοκτήτες είναι ότι θα κληθούν να πληρώσουν μαζεμένα τα τέλη για τα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα που δήλωσαν όταν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση. Επιπλέον, όσοι δεν πρόλαβαν να προχωρήσουν σε διορθώσεις περιμένουν την δεύτερη ευκαιρία που έχει προαναγγείλει εδώ και καιρό η κυβέρνηση. Το σχέδιο αυτό αποτελεί και ένα όχημα στήριξης της ρευστότητας των Δήμων, καθώς εν μέσω πανδημίας, στην προηγούμενη φάση των δηλώσεων, υποβλήθηκαν 2.754.563 δηλώσεις για εμβαδά 70 περίπου εκατ. τετραγωνικών μέτρων, με αποτέλεσμα τα ετήσια έσοδα για τους ΟΤΑ να υπερβούν τα 150 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η σχετική ρύθμιση έχει περάσει από τη Βουλή και προβλέπει σημαντικές εκπτώσεις για τους ιδιοκτήτες. Στόχος είναι η πλατφόρμα που θα υποδέχεται τις αιτήσεις να ανοίξει πριν το τέλος του χρόνου.

Η νέα ρύθμιση προβλέπει ότι όσοι κάνουν δηλώσεις για να αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους θα καταβάλουν τα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα για την περίοδο από την 1η-1-2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, προσαυξημένα:

-Κατά 20%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει εντός εξαμήνου από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας,

– κατά 25%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο του πρώτου εξαμήνου από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 12 μηνών από την έναρξη αυτή,

– κατά 30%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο δύο εξαμήνων (ή 12 μηνών) από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 18 μηνών από την έναρξη αυτή,

– κατά 35%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο τριών εξαμήνων (ή 18 μηνών) από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 24 μηνών από την έναρξη αυτή,

– κατά 40% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο τεσσάρων εξαμήνων (ή 24 μηνών) από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 30 μηνών από την έναρξη αυτή,

– κατά 45% εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο πέντε εξαμήνων (ή 30 μηνών) από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πριν από τη συμπλήρωση 36 μηνών από την έναρξη αυτή,

– κατά 50%, εάν η υποβολή της δήλωσης γίνει μετά την πάροδο έξι εξαμήνων (ή 36 μηνών) από την έναρξη επαναλειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.