Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

Τελευταία πράξη για την μελέτη της Βαρειάς

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Διπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός για την ανάθεση της τελικής μελέτης που θα θέσει τους ακριβείς κανόνες για την απόλυτη εκμετάλλευση των οικοπέδων με τις τελευταίες διορθώσεις – διευθετήσεις επί κάθε ιδιοκτησίας 

“Κάλλιο αργά παρά ποτέ” λένε οι οικοπεδούχοι της ευρύτερης περιοχής της Βαρειάς, που κάνουν υπομονή εδώ και σχεδόν τρεις 10ετίες (!) για την ολοκλήρωση της πολεοδομικής μελέτης που θα επιτρέψει την αξιοποίηση της περιουσίας τους. Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αποφασίστηκε η αύξηση του προϋπολογισμού της μελέτης για την Πράξη Εφαρμογής, δεδομένου ότι το ποσό που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν επαρκούσε για την ανάθεση του έργου. Για την ακρίβεια, σχεδόν διπλασιάστηκε η πίστωση από 212.000 στις 387.000 ευρώ για να τεθεί, επιτέλους, σε εφαρμογή η μελέτη δόμησης. Μετά από την έγκριση της απόφασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, θα γίνει η ανάληψη υποχρέωσης από τον Δήμο και στη συνέχεια θα βγει στον αέρα η διακήρυξη για την ανάδειξη του αναδόχου.

Όπως είναι γνωστό, οι εκατοντάδες οικοπεδούχοι της ευρύτερης περιοχής έχουν διαμαρτυρηθεί κατ’ επανάληψη για τις καθυστερήσεις που έχουν παρουσιαστεί όλα αυτά τα χρόνια στην ολοκλήρωση του φακέλου της μελέτης, αφού είναι όμηροι αυτής της κατάστασης και πιέζουν συνεχώς τον Δήμο για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, προειδοποιώντας παράλληλα ότι αν δεν προχωρήσει άμεσα ο διαγωνισμός θα καταθέσουν μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

Η πολυσυζητημένη μελέτη δόμησης που αφορά στη Βαρειά, το Ακρωτήρι, τη Βίγλα και τους Ταξιάρχες δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης πριν 14 μήνες, μετά από την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Ταγαρά. Με την έγκριση της μελέτης ολοκληρώθηκε το πολεοδομικό σχέδιο των παραπάνω τμημάτων με τον καθορισμό των οικοδομήσιμων χώρων, των κοινόχρηστων χώρων, των χώρων στάθμευσης, πρασίνου, πάρκου αναψυχής, παιδικής χαράς, πλατείας, κοινωφελών χώρων άθλησης, αθλητικών εγκαταστάσεων, πολιτιστικών εγκαταστάσεων – δραστηριοτήτων, Παιδικού Σταθμού, Νηπιαγωγείου, Δημοτικού σχολείου, χώρου εκκλησίας και πεζοδρόμων, ενώ επικυρώθηκε και ο καθορισμός των οριογραμμών των ρεμάτων που βρίσκονται στα τμήματα των πολεοδομικών ενοτήτων Βαρειά – Ακρωτήρι, Βίγλα και Ταξιάρχες. 

Η μελέτη

Ολόκληρη η περιοχή μελέτης διαμορφώθηκε σε περιοχή α’ κατοικίας ως προάστιο της Μυτιλήνης και εξειδικεύεται στον Πολεοδομικό Κανονισμό ως προς το είδος των χρήσεων που επιτρέπονται. Βάσει της μελέτης, στις όχθες των ρεμάτων δημιουργούνται ζώνες πρασίνου σε επαφή με τις οριογραμμές. Με αυτό τον τρόπο υπάρχει διαχωρισμός και προστασία αφενός του φυσικού περιβάλλοντος του ρέματος και αφετέρου του δομημένου περιβάλλοντος.

Ο κλάδος του τουρισμού και της αναψυχής μπορεί να αναπτυχθεί σε όλη την έκταση της περιοχής, αρκεί να μην αφορά οχλούσες δραστηριότητες. Σε κεντρικό σημείο στην περιοχή, δημιουργείται κόμβος με χρήσεις Εκπαίδευσης – Πρόνοιας – Αθλητισμού σε έκταση που προκύπτει από την υποχρέωση των παρακείμενων ιδιοκτησιών εισφοράς σε γη.

Ο Κανονισμός Δόμησης συντάχθηκε με βάση τους κανόνες εξασφάλισης του χαρακτήρα του οικισμού και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, με περιορισμό στον όγκο των οικοδομών, τον καθορισμό των χρήσεων γης, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες του οικισμού, χωρίς να δημιουργείται όχληση των κατοίκων και ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος.

Βασικοί άξονες της μελέτης είναι η διαφύλαξη του χαρακτήρα της περιοχής, η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και η αποφυγή της πυκνής δόμησης. Για τον λόγο αυτό απαγορεύεται η κοπή των δέντρων, που υπάρχουν κατά μήκος των οδών, των υφιστάμενων και των υπό διάνοιξη, ακόμη και αν έτσι μειώνεται το πλάτος του οδοστρώματος.

Στην μελέτη αποτυπώνονται αναλυτικά οι χρήσεις γης και οι όροι δόμησης, όπως και ειδικοί όροι απαγόρευσης κατασκευής κτιρίων επί υποστηλωμάτων. Στην υπό πολεοδόμηση περιοχή της Βαρειάς – Ακρωτηρίου, εμπίπτουν δυο βασικά τμήματα υδατορεμάτων μέχρι την εκβολή τους στη θάλασσα, καθώς και ένα μικρότερο τμήμα κλάδου ρέματος, για τα οποία έχουν καθορισθεί και εγκριθεί οι οριογραμμές.

Το περασμένο φθινόπωρο, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή και ο πρώην Αντιδήμαρχος Δόμησης, Γιάννης Βατός, είχαν αναθέσει σε εξωτερικό συνεργάτη την σύνταξη των τευχών δημοπράτησης για την ανάθεση της Πράξης Εφαρμογής, ενώ είχε εξασφαλιστεί και το ποσό των 212.000 ευρώ για την σύνταξη της μελέτης. Ωστόσο, στην πορεία διαπιστώθηκε ότι δεν επαρκούσε αυτό το ποσό για την διεξαγωγή του διαγωνισμού και γι’ αυτό αποφασίστηκε η αύξηση του προϋπολογισμού από την Δημοτική Επιτροπή και στη συνέχεια από το Δημοτικό Συμβούλιο.

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img