- Χιλιάδες ιδιοκτήτες στη Μυτιλήνη και τη Γέρα κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους
- Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την παράδοση του λανθασμένου κτηματολογίου στην Ευρώπη
Σήμερα Τετάρτη 15 Μαΐου ξεκινά στη Λευκάδα η προθεσμία που έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν επιλεγεί να ενταχθούν στο πρόγραμμα των πιλοτικών διορθώσεων του κτηματολογίου, καθώς από τις προηγούμενες ημέρες έχουν εκδοθεί ήδη στο νησί του Ιονίου οι σχετικές ανακοινώσεις για να ενημερωθούν. Ποια σχέση όμως μπορεί να έχει η Λευκάδα με τη Λέσβο; Η Λευκάδα και η Λέσβος είναι δύο νησιά με οξυμμένο το πρόβλημα των λαθών του κτηματολογίου και γι’ αυτό έχουν επιλεγεί από τον προηγούμενο χρόνο για να ενταχθούν σε πρόγραμμα πιλοτικών διορθώσεων, αλλά – προσέξτε – για περιορισμένο αριθμό χωραφιών.
Κανονικά οι νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα είναι τρεις, μια και εκτός από τη Λέσβο και τη Λευκάδα είναι και η γειτονική μας Χίος. Ωστόσο στη Χίο με διαδοχικές προσκλήσεις των ιδιοκτητών τα προηγούμενα χρόνια προχώρησαν σε ένα σημαντικό ποσοστό οι διορθώσεις. Γι’ αυτό το λόγο η Χίος έχει μείνει σε πρόγραμμα διορθώσεων και επανακτηματογράφηση και δεν έχει υπαχθεί στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που εντάχθηκαν η Λέσβος και η Κεφαλονιά το 2023.
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι από τις τρεις νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας που αντιμετώπισαν εντονότατο πρόβλημα από τα λάθη του κτηματολογίου εδώ και 15 χρόνια, στη μεν Χίο σε ένα ποσοστό έχουν προχωρήσει οι διορθώσεις, στη Λευκάδα που έχει το αντίστοιχο πρόβλημα ξεκινούν πιλοτικά τώρα, ενώ στη Λέσβο… ακόμα περιμένουμε!
Την ώρα που το Κτηματολογικό Γραφείο Λευκάδας εδώ και μέρες έχει δώσει ανακοίνωση για την ενημέρωση των ιδιοκτητών, χθες το μεσημέρι το Κτηματολογικό Γραφείο Μυτιλήνης που έχει στην αρμοδιότητά του τη Μυτιλήνη και τη Γέρα δεν είχε τίποτα νεότερο και συγκεκριμένο που να αφορά πιλοτικό πρόγραμμα των διορθώσεων. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για μια ακόμα φορά η Λέσβος για τις περιοχές της Μυτιλήνης και της Γέρας βρίσκεται… τελευταία των τελευταίων και στο πιλοτικό πρόγραμμα των διορθώσεων, το οποίο ούτως ή άλλως δεν θα λύσει ούτε κατ’ ελάχιστο το σοβαρό ζήτημα του κτηματολογίου στην περιοχή μας, καθώς τα 290 ακίνητα (δικαιώματα) που έχουν επιλεγεί για να διορθωθούν πιλοτικά είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά σε 10.000 περίπου δικαιώματα τα οποία ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ!
Και οι εκπρόσωποι της Λέσβου;;;
Εδώ και 12 χρόνια οι εκπρόσωποι της Λέσβου καθησυχάζουν τους πολίτες ότι τα προβλήματα του κτηματολογίου θα διορθωθούν στη Μυτιλήνη και τη Γέρα, ωστόσο μέχρι τώρα τίποτα δεν έχει γίνει και όποιος θέλει να μεταβιβάσει, να πουλήσει ή και να αξιοποιήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο ένα χωράφι θα πρέπει να προσφύγει στη δικαιοσύνη, πληρώνοντας αδρά για να εκδικαστούν αγωγές με επιδόσεις σε όλους τους περίοικους καταβάλλοντας αμοιβές σε μηχανικούς και δικηγόρους.
Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα που μας ανέφερε ο συνταξιούχος, στέλεχος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, Χρήστος Κούτλας, ο οποίος θέλει να διορθώσει τα ελαιοκτήματα ιδιοκτησίας του. Όπως είπε «οι αγωγές μαζί με τις επιδόσεις, τις αμοιβές του μηχανικού και του δικηγόρου ενδεχομένως να υπερβούν την αξία των κτημάτων καθώς μιλάμε για μικρές εκτάσεις».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Λέσβου, Γιάννης Μουτζούρης, με μεγάλη κτηματική περιουσία βρέθηκε και ο ίδιος μπλεγμένος στα γρανάζια του κτηματολογίου και αναγκάστηκε να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να νομιμοποιήσει την περιουσία του. Όπως είπε στα Νέα της Λέσβου «καθώς πρόκειται για μεγάλες εκτάσεις τα χρήματα που δαπάνησα μόνο για τις επιδόσεις είναι πολλές χιλιάδες ευρώ και το ερώτημα το δικό μου είναι γιατί έπρεπε εγώ να πληρώσω αυτά τα χρήματα για λάθη που δεν έκανα εγώ, έκαναν αυτοί που συνέταξαν το κτηματολόγιο. Δεν έπρεπε και δεν πρέπει ένας μηχανισμός να προστατεύσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων;», διερωτήθηκε.
30 Νοεμβρίου όλα θα τελειώσουν
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει ξεκαθαρίσει ότι στις 30 Νοεμβρίου το κτηματολόγιο της Ελλάδας κλείνει, όπως και να έχει, και παραδίδεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εάν αυτό ισχύσει τότε θα χαθούν τεράστιες εκτάσεις – περιουσίες ανθρώπων που είναι σε μεγάλη ηλικία ή απουσιάζουν στην Αθήνα και στο εξωτερικό. Θα χαθούν περιουσίες από ιδιοκτήτες που δεν έχουν τα χρήματα για να τις νομιμοποιήσουν ή που περιμένουν ότι έστω και την τελευταία στιγμή το κράτος θα κάνει το καθήκον του γι’ αυτό δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ως τώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων της Μυτιλήνης και της Γέρας έχουν κληθεί δύο φορές να δηλώσουν τα λάθη στις περιουσίες τους. Η πρώτη φορά έγινε στην περιοχή της Λαγκάδας επί Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά όταν νομάρχης ήταν στη Λέσβο ο Παύλος Βογιατζής. Το ίδιο ακριβώς επαναλήφθηκε “καρμπόν” και επί Περιφερειάρχη Νάσου Γιακαλή, ενώ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν οι διορθώσεις, οι οποίες ίσως αποτελούν ένα δεύτερο σκάνδαλο καθώς το έργο που χρηματοδοτήθηκε από το κράτος είχε πενιχρά αποτελέσματα και ουδέποτε έγιναν οι αναρτήσεις των χαρτών με τις διορθώσεις των όποιων αγροτεμαχίων διορθώθηκαν, ως όφειλε να κάνει το κράτος για να ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες που συμμετείχαν στη διαδικασία.
Τι γίνεται τώρα
Με τα σημερινά δεδομένα το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο οποίο έχει περάσει η αρμοδιότητα του Κτηματολογίου δείχνει να κινείται χωρίς νόημα. Η προθεσμία που δόθηκε στη Λευκάδα για να παραλάβουν οι ιδιοκτήτες τους φακέλους από το Κτηματολογικό Γραφείο είναι μόλις 15 ημέρες, ενώ σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που δόθηκαν στο νησί του Ιονίου κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου που έχει συμμετάσχει στην προηγούμενη φάση διόρθωσης των ορίων και της θέσης της ιδιοκτησίας του (με υποβολή αναφοράς στοιχείων και υπόδειξη ορίων σε αυτοψία), πρέπει να μεταβεί στο Υποκατάστημα Λευκάδος του Κτηματολογικού Γραφείου Ιονίων Νήσων, από σήμερα έως και την Παρασκευή 31 Μαΐου για να παραλάβει τον Φάκελο Αυτοψίας του ακινήτου του.
Ο Φάκελος Αυτοψίας περιλαμβάνει:
– Το «Διάγραμμα της Αυτοψίας» όπου αποτυπώνονται τα όρια του ακινήτου στα κτηματολογικά διαγράμματα
-Τον «Πίνακα της Αυτοψίας» με την περιγραφή των τμημάτων των ΚΑΕΚ που επηρεάζονται από τον επαναπροσδιορισμό
-Τα στοιχεία των δικαιούχων των επηρεαζόμενων όμορων ακινήτων, οι οποίοι θα χρειαστεί να λάβουν γνώση του αποτελέσματος της αυτοψίας μέσα στην προθεσμία που θα ορίσει ο προϊστάμενος του Υποκαταστήματος Λευκάδος.
Οι όμοροι ιδιοκτήτες, εφόσον συμφωνούν με την μεταβολή των ορίων των ακινήτων τους, όπως αποτυπώνονται στο διάγραμμα της αυτοψίας, μπορούν να συναινέσουν με υπεύθυνη δήλωση ή, σε περίπτωση διαφωνίας τους, να υποβάλουν εγγράφως τις αντιρρήσεις τους στο Υποκατάστημα Λευκάδας, εντός της προθεσμίας που θα ορίσει ο προϊστάμενος.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ενημέρωσης και επεξεργασίας τυχόν αντιρρήσεων, θα ακολουθήσει η ανάρτηση των προσωρινών κτηματολογικών πινάκων και διαγραμμάτων με το αποτέλεσμα της επεξεργασίας και θα παρέχεται η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων από όποιον έχει έννομο συμφέρον. Κατά το χρόνο εκείνο θα εκδοθεί νεότερη ανακοίνωση με σχετικές οδηγίες.
Όλα τα παραπάνω ενώ στη Λέσβο ακόμα περιμένουμε και ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για να περάσει το καλοκαίρι και να φτάσουμε στις 30 Νοεμβρίου, που κατά την ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης το κτηματολόγιο κλείνει για την Ελλάδα και παραδίδεται στην Ευρώπη! Ακόμα και στο ευτυχέστερο σενάριο τα 290 ακίνητα να έχουν διορθωθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα απομείνουν αδιόρθωτα κάποιες χιλιάδες αγροτεμαχίων και άλλων εκτάσεων, πολλά από τα οποία και δημοτική περιουσία του Δήμου Μυτιλήνης, που θα χαθούν στα τάρταρα των «αγνώστου ιδιοκτήτη» ακινήτων και τότε η ζημιά για τη Λέσβο θα είναι τεράστια, αλλά θα είναι αργά για να γυρίσει ο χρόνος πίσω. Η υφαρπαγή περιουσίας που θα γίνει στις ιδιοκτησίες της Λέσβου θα είναι άνευ προηγουμένου, με πρόσχημα την άγνοια των ιδιοκτητών που τη βαφτίζουν αδιαφορία.
Σε ένα από τα μείζονος σημασίας ζητήματα για τη Λέσβο οι τοπικοί εκπρόσωποι αποδείχτηκαν μέχρι τώρα κατώτεροι των περιστάσεων, καθώς αλλιώς θα έπρεπε οι διορθώσεις να είχαν ολοκληρωθεί ΧΘΕΣ με επανακτηματογράφηση των «πληγεισών» περιοχών. Από τα παραπάνω θα πρέπει να εξαιρέσουμε τον Νίκο Σηφουνάκη, καθώς ήταν εκείνος που ως Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, το 2011, οδήγησε στη Λέσβο την εταιρεία Κτηματολόγιο να αναγνωρίσει τα λάθη που έγιναν στη Μυτιλήνη και τη Γέρα (πράγμα που δεν είχε γίνει μέχρι τότε) και να αναλάβει δεσμεύσεις για τη διόρθωσή τους. Ο ίδιος αργότερα έχοντας παραδώσει τη θέση του Υπουργού, ως βουλευτής ήταν ο πρώτος που αναφέρθηκε σε καθυστερήσεις των διαδικασιών και δεν είχε άδικο, καθώς τα όσα ακολούθησαν μετά το 2012 δεν ήταν παρά ένα θέατρο του παραλόγου.