Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τέλος στην απώλεια νερού

Άρθρα & Δημοσιεύσεις

Τελευταία Άρθρα & Ειδήσεις


  • Ολοκληρώνεται η κυκλοφοριακή μελέτη για να ξεκινήσουν οι εργασίες από την Καλλιθέα

Από την οδό Θεοφίλου Χατζημιχαήλ, στην Καλλιθέα όπου παρουσιάζονται οι περισσότερες ζημιές στον αγωγό ύδρευσης λόγω παλαιότητας και φθοράς θα ξεκινήσει το μεγάλο έργο της ΔΕΥΑΛ για την αντικατάσταση τμημάτων των παλιών δικτύων από αμίαντο στην Μυτιλήνη. Η έναρξη των εργασιών προσδιορίζεται για το τέλος του μήνα με αρχές Φεβρουαρίου, μόλις ολοκληρωθεί η κυκλοφοριακή μελέτη για την κίνηση των οχημάτων, ενώ η σύμβαση έχει υπογραφεί από το Νοέμβριο. 

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης – Αποχέτευσης, Γιώργος Φλώρος, «το συγκεκριμένο έργο είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα που εκτελούμε στην θητεία μας με δύο σκοπούς, την προστασία της δημόσιας υγείας και την εξοικονόμηση του νερού που χάνεται κάθε τόσο λόγω των συχνών διαρροών».

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 5,5 εκατ. ευρώ και εξασφαλίστηκε από το ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τις μελέτες, θα αντικατασταθούν 18,5 χλμ. δικτύων ύδρευσης, 4,3 χλμ. αγωγών αποχέτευσης και 1,5 χλμ. αγωγών ομβρίων λύνοντας οριστικά τα προβλήματα στην υδροδότηση της πόλης.

Όπως είναι γνωστό, το δίκτυο ύδρευσης της Μυτιλήνης κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1930 και στις περιοχές όπου δεν έχει αντικατασταθεί μέχρι σήμερα, όπως στην Καλλιθέα, τον Χάλικα, κ.ά. παρουσιάζονται συχνά ζημιές και διαρροές λόγω της παλαιότητας, ενώ σε κάποια τμήματα τα προβλήματα είναι ιδιαίτερα έντονα, αφού οι παρεμβάσεις των συνεργείων της Δ.Ε.Υ.Α.Λ., για επισκευή βλαβών, είναι καθημερινές και επείγουσες. Ιδιαίτερα οι βλάβες που παρατηρούνται στους παλαιούς βασικούς και κύριους κλάδους είναι οι πλέον προβληματικές ως προς την αποκατάστασή τους λόγω της μεγάλης διατομής των αγωγών. Για την επισκευή των βλαβών αυτών απαιτείται τις περισσότερες φορές διακοπή της υδροδότησης σε εκτεταμένα τμήματα της πόλης, όπως συνέβη αρκετές φορές το περασμένο καλοκαίρι.

Στην κατεύθυνση εκσυγχρονισμού του δικτύου της Μυτιλήνης, αντικαθίστανται με το συγκεκριμένο έργο τμήματα σε περιοχές που τα προβλήματα είναι οξυμμένα και συχνά. Για τον ίδιο λόγο θα αντικατασταθούν και τμήματα του εξωτερικού υδραγωγείου της Μυτιλήνης, τα οποία λόγω παλαιότητας και θέσης, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην ομαλή υδροδότηση της πόλης.

Τα έργα

Σύμφωνα με την μελέτη, τα έργα που θα εκτελεστούν με την χρηματοδότηση των 5,5 εκατ. ευρώ αφορούν:

– Αντικατάσταση τμημάτων του εξωτερικού υδραγωγείου της πόλης Μυτιλήνης

– Αντικατάσταση του αγωγού μεταφοράς νερού από την Δεξαμενή Δ1 έως την Δεξαμενή Δ5 της πόλης, ο οποίος είναι από αμίαντο, παλαιός και με πολλές διαρροές

– Κατασκευή του εξωτερικού αγωγού της νότιας περιοχής

– Υδροδότηση της υψηλής περιοχής Καλλιθέας και της περιοχής Κουμκό από την Ζώνη Υδροδότησης του Κάτω Χάλικα της πόλης Μυτιλήνης.

– Αντικατάσταση παλαιών τμημάτων δικτύου ύδρευσης της πόλης που είναι από αμιαντοσωλήνες, μαντέμι και σιδηροσωλήνες.

– Κατασκευή τμημάτων της νότιας περιοχής πολεοδομικής ενότητας Μυτιλήνης που κρίνονται απαραίτητα για την ομαλή υδροδότηση της περιοχής.

Το εξωτερικό υδραγωγείο

Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό υδραγωγείο, ο αγωγός μεταφοράς νερού αποτελείται κυρίως από σωλήνες αμιάντου και είναι επίσης κατασκευασμένος την δεκαετία του 1930. Για τον λόγο αυτό παρουσιάζει πολύ συχνά βλάβες και διαρροές οι οποίες επηρεάζουν το 50% περίπου του πληθυσμού της πόλης που υδροδοτείται από την δεξαμενή. Η αποκατάσταση των βλαβών και η επαναφορά σε λειτουργία του δικτύου της πόλης που τροφοδοτείται από την δεξαμενή συνήθως διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα (από κάποιες ώρες έως και κάποιες ημέρες ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης). Παράλληλα, τα εισπνεόμενα σωματίδια αμιάντου έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία και έτσι επιβάλλονται ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας κατά την διάρκεια των εργασιών επισκευής και συντήρησης του αγωγού.

Κατά την κατασκευή του νέου αγωγού θα αντικατασταθούν και οι αγωγοί αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων όπου απαιτείται. Επίσης θα αντικατασταθούν και υφιστάμενοι παλαιοί αγωγοί ύδρευσης του δικτύου διανομής.

Όπως τόνισε ο Γιώργος Φλώρος, «ευτυχώς, δεν συναντήσαμε εμπόδια και καθυστερήσεις στην ανάθεση του συγκεκριμένου έργου που είναι πολύ σημαντικό για τους κατοίκους της πρωτεύουσας και την δημόσια υγεία. Στόχος μας εξ’ αρχής ήταν η αντικατάσταση όλων των παλιών δικτύων και με αυτή την εργολαβία φθάνουμε πολύ κοντά στο να τον επιτύχουμε. Αυτό σημαίνει νέοι ασφαλείς, σύγχρονοι σωλήνες, χωρίς ζημιές και διαρροές που προκαλούν προβλήματα χειμώνα – καλοκαίρι».

spot_img

More articles

spot_img