Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Τέλος του… 2025 το νέο Κολυμβητήριο


  • Πρόσθετη χρηματοδότηση 200.000 ευρώ εξασφάλισε ο Δήμος από ιδίους πόρους λόγω των ανατιμήσεων στα υλικά κατασκευής

“Από σαράντα κύματα” πέρασε και συνεχίζει να περνάει το πολυσυζητημένο έργο του νέου Κολυμβητηρίου στα Θέρμα που έμεινε στην… αρχή, μετά από την απόφαση του αναδόχου να καταθέσει αίτηση διάλυσης της σύμβασης που είχε υπογράψει με τον Δήμο Μυτιλήνης. Αν και έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από την διακοπή των εργασιών, ακόμη δεν έχει προχωρήσει η επαναδημοπράτηση του σημαντικού αυτού έργου που περιμένουν πώς και πώς οι πολίτες απ’ όλο το νησί. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τον Δήμο, ο δεύτερος διαγωνισμός αναμένεται να βγει στον αέρα στο τέλος Σεπτεμβρίου, αλλά η επανεκκίνηση των εργασιών δεν αναμένεται νωρίτερα από το…2024, όταν δηλαδή θα αναλάβει καθήκοντα η νέα Δημοτική Αρχή.

Η μεγάλη αυτή καθυστέρηση που έχει παρουσιαστεί στην κατασκευή του νέου Κολυμβητηρίου τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τους πολίτες, μικρούς και μεγάλους, σε όλο το νησί, που στερούνται μια βασική αθλητική υποδομή εδώ και μια 10ετία. Παράλληλα, είχε προκαλέσει και την παρέμβαση του υποψήφιου Δημάρχου Μυτιλήνης, Παναγιώτη Χριστόφα, ο οποίος είχε ζητήσει την επίσπευση των διαδικασιών από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής. 

Οι εργασίες ξεκίνησαν στο τέλος του 2021, αλλά δεν διήρκεσαν για πολύ επειδή παρουσιάστηκαν προβλήματα με την πληρωμή του πρώτου λογαριασμού, ύψους 170.000 ευρώ, από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ο εργολάβος διέκοψε τις εργασίες το περασμένο καλοκαίρι, περιμένοντας να πληρωθεί, ενώ κατέθεσε και αίτημα διάλυσης της σύμβασης. Λίγες μέρες αργότερα έγινε γνωστό ότι εξασφαλίστηκε η πίστωση για την εξόφληση του πρώτου λογαριασμού και η Δημοτική Αρχή μιλούσε για άμεση επανεκκίνηση των εργασιών. 

Στην πορεία όμως, η εταιρεία πήρε “μολύβι και χαρτί” και υπολογίζοντας τα κόστη των υλικών διαπίστωσε ότι δεν θα μπορέσει να αντεπεξέλθει, δεδομένου ότι είχε υποβάλει υψηλό ποσοστό έκπτωσης, 47%, για να πάρει το έργο. Κι αυτό γιατί οι αυξήσεις στις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις φθάνουν το 70%, ενώ με την αναθεώρηση των τιμών που αποφάσισε το Υπουργείο Υποδομών δεν θα καλυφθεί τίποτα παραπάνω από ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 30%. Με αυτά τα δεδομένα αποφάσισε να εγκαταλείψει το έργο, ενώ ακόμη βρισκόταν στην πρώτη φάση των εκσκαφών και της σκυροδέτησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχει εκτελεστεί μόλις το 7% των εργασιών που προβλέπονται στην μελέτη, δηλαδή θα απαιτηθούν 2 ακόμη χρόνια για την κατασκευή του.

Από πέρυσι μέχρι σήμερα όμως παρουσιάστηκαν κι άλλα προβλήματα στην επικαιροποίηση των τιμών των υλικών και στην λήψη των αναγκαίων εγκρίσεων, με συνέπεια να χαθεί ένας ολόκληρος χρόνος. Παράλληλα, προέκυψε η ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης, λόγω των ανατιμήσεων, της τάξης των 200.000 ευρώ, ποσό που θα διαθέσει ο Δήμος από ιδίους πόρους για να μπορέσει να διεξαχθεί ο διαγωνισμός. Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η προγραμματική σύμβαση έχει παραταθεί μέχρι το τέλος του 2025 και δεν θα προκύψει πρόβλημα με την εκταμίευση των πιστώσεων από δω και πέρα.

Βάσει της μελέτης, το ολυμπιακών προδιαγραφών Κολυμβητήριο θα διαθέτει δύο πισίνες (κύρια και παιδική), διαστάσεων 25Χ50 μ. και 10μ.Χ12,50μ. αντίστοιχα, κερκίδες χωρητικότητας 798 θεατών, κυλικείο, χώρο εκδηλώσεων και στάθμευσης, χώρους υγιεινής (WC) για το κοινό και για άτομα με ειδικές ανάγκες, γραφεία διοικητικής υποστήριξης αλλά και χώρους εξυπηρέτησης των αθλούμενων, των προπονητών και διαιτητών. Παράλληλα θα τρέξει ο διαγωνισμός για την προμήθεια του εξοπλισμού. Επίσης, έχει προβλεφθεί η σύνδεση των εγκαταστάσεων με τις ιαματικές πηγές για την θέρμανση της πισίνας και την εξοικονόμηση ενέργειας. 

Αρχικά, το νέο κολυμβητήριο θα είναι ανοιχτό, με την προοπτική ο Δήμος να αναλάβει στην πορεία το κόστος για την τοποθέτηση ειδικής μεμβράνης πάνω από την πισίνα ή την κάλυψή του με την λεγόμενη ανοιγοκλειόμενη “φούσκα” που υπάρχει σε πολλά κολυμβητήρια της χώρας. Ακόμη, έχει προβλεφθεί η κατασκευή μικρής πισίνας εκμάθησης κολύμβησης για τα παιδιά.

Όπως δήλωσε στα “Νέα της Λέσβου” ο Αντιδήμαρχος Έργων, Στρατής Τζιμής, «πράγματι, τα εμπόδια που έχουμε συναντήσει με αυτό το έργο ήταν πολλά, αλλά ευελπιστούμε ότι δεν θα έχουμε άλλες καθυστερήσεις και στο τέλος του μήνα θα γίνει η επαναδημοπράτηση. Παράλληλα, βρισκόμαστε σε επαφή με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για την ολοκλήρωση των διαδικασιών και έχουμε εξασφαλίσει τους πρόσθετους πόρους που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί το έργο».

spot_img

More articles

spot_img
spot_img
spot_img